dinsdag 29 juni 2010

Pittige Mexicaanse tamale bonenpie

Ondanks het heerlijke warme weer dook ik afgelopen zondag de keuken in om een ovenschotel te maken. Een salade was meer op z'n plaats geweest, maar het werd dus toch een Mexicaanse bonenschotel. Actief? Mwah, da's maar hoe je het bekijkt. Het uitgangspunt was namelijk: als ik me nu vanavond even inspan en een grote hoeveelheid maak, kan ik de daarop volgende 2 dagen gewoon een restant opwarmen. En verder gewoon in de tuin zitten met een glas koele witte wijn. De actie werd dus eigenlijk gevoed door luiheid...

Het recept voor onderstaande "Pittige Mexicaanse tamale bonenpie" komt uit het boek "Snel & slank" van Ainsley Harriott. Het is eigenlijk een vegetarisch recept waarin quorngehakt wordt gebruikt, maar dat heb ik vervangen door niet-zo-vegetarisch rundergehakt. Er is wel een beetje gesleuteld aan het recept, want Ainsley schrijft een hoeveelheid melk voor die mij onwaarschijnlijk veel leek en - omdat de naam van het gerecht nu eenmaal verwachtingen schept - ik heb het een beetje pittiger gemaakt met extra chilipoeder.

Trouwens : tamale is een Zuidamerikaans gerecht waarin bladeren worden gevuld met maismeel en vlees, groenten en/of kaas. Het betreft hier dus duidelijk een ietwat vrije interpretatie van de term "tamale"!

120 gr snelkookpolenta (da's griesmeel, geen mais!)
1 ei
300 ml (magere) melk
120 gr (vetarme) Cheddar of Goudse geraspte kaas
4 eetlepels verse koriander, gehakt
1 eetlepel plantaardige olie
2 grote rode uien, grof gehakt
2 tenen knoflook, geplet
50 gr (gepekelde) rode chilipeper, grof gehakt
350 gr quorn- of rundergehakt
1 blik tomatenblokjes, ca. 400 gr
2 eetlepels tomatenpuree
1 blik (gemengde) peulvruchten, ca. 420 gr, afgespoeld en uitgelekt - ik gebruikte kidneybonen
250 gr groentebouillon
1 limoen, rasp + sap
2 theelepels chilipoeder
zout, versgemalen peper

Klop de polenta op met het ei, kaas, melk en 2 eetlepels van de koriander. Breng op smaak met zout en peper en laat minimaal 20 minuten staan, zodat de polenta kan zwellen.
Verhit ondertussen de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten. Roer af en toe om tot alles zacht is. Voeg 25 gr van de chilipeper toe met het gehakt, tomaten, tomatenpuree, peulvruchten, bouillon, limoenrasp en -sap, chilipoeder en de rest van de koriander. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe en doe in een ovenschaal.
Verwarm de oven voor op 250 graden Celcius. Roer de rest van de chilipeper door het polentamengsel en schep helemaal over het gehaktmengsel. Zet in de oven zodat het in circa 15 minuten een goudbruin korstje krijgt. Laat zich prima opwarmen...

zaterdag 26 juni 2010

Aardappelsalade met saliepesto en gerookte kip

Sinds mijn zeer geslaagde experiment met de oregano-pesto, zit ik nu even in mijn pesto-fase. Mijn enthousiasme kent geen grenzen; ik zie ineens overal mogelijkheden. Zoals gebruikelijk heb ik een grote bol salie thuis staan (eigenlijk zijn het twee bollen, want mijn salie-fase duurt al vele jaren en daar doe ik niet geheimzinnig over) en ja, daar kun je dus ook pesto van maken. Het voordeel van een sublieme pesto-dressing is dat je niet moeilijk hoeft te doen over de inhoud van de salade. Beetje pasta of aardappeltjes, beetje dit, beetje dat - het maakt eigenlijk niet uit, want die pesto-dressing steelt toch de show. Behalve dan die gerookte kip, dat maakte het wel duidelijk allemaal nog briljanter. Het is duidelijk: ik zit ook in m'n opschep-fase.
........
Oke, ik ben weer met twee voetjes op de vloer geland, hierbij het receptje:

300 gr aardappels (vastkokers), gekookt en afgekoeld
½ krop ijsbergsla, in reepjes
1 gerookte kipfilet, in blokjes
50 gr Parmezaanse kaas
25 gr pijnboompitten, geroosterd in een droge pan
handvol salieblaadjes
1 teentje knoflook
olijfolie
1 eetlepel aceto balsamico
zeezout en versgemalen peper

Maak de pesto door in de keukenmachine of blender (of leef je lekker uit met een vijzel) de helft (25 gr) van de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, knoflook, salieblaadjes, zout en peper fijn te malen. Maak het zo fijn of grof als je zelf wilt en voeg dan de olijfolie toe. Ook hier geldt: voeg volledig naar eigen inzicht toe. Omdat ik de pesto ging gebruiken als dressing voor de salade, heb ik iets meer olie toegevoegd dan ik normaal zou doen. Mix er tenslotte een eetlepel (of iets meer, als je dat lekker vindt) aceto balsamico door.
Doe de aardappels (in kleine blokjes), gerookte kip, de resterende kaas (in kleine stukjes) en ijsbergsla in een grote schaal en meng de pesto-dressing erdoor.

donderdag 24 juni 2010

Indonesische pitabroodjes met snijbonen en taugé

Ik heb weinig principes, daar heeft een mens alleen maar last van. Maar één ding doe ik principieel niet: eten weggooien. Daar heb ik echt een enorme hekel aan en ik kan me er ook mateloos over opwinden als andere mensen dat wel doen. Een restje van het één of ander is namelijk prima een paar dagen later weer te gebruiken en anders kun je een overgebleven portie avondeten nog best de volgende dag als lunch eten of invriezen voor een andere keer. Denk aan al die arme kindertjes in Afrika en vooral: denk aan alle moeite die is gedaan om de producten zo mooi en smakelijk mogelijk te krijgen. En dat gooi je dus niet in de vuilnisemmer, grr...
In mijn koelkast bevonden zich nog wat snijbonen (die niet allemaal werden gebruikt voor de penne met snijbonen en geitenkaas), in de vriezer lag nog een klein pakketje runderreepjes (overblijfsel van de pitabroodjes met runderreepjes in chilisaus) en ook de pitabroodjes waren niet helemaal opgegaan. Aangevuld met wat vers gekochte taugé bleek van deze restanten nog een uitstekende maaltijd te kunnen worden getoverd!

150 gr snijbonen, in dunne diagonale reepjes gesneden
150 gr runderreepjes naturel
100 gr taugé
4 pitabroodjes
2 eetlepels zoete ketjap (ketjap manis)
1 eetlepel olijfolie
zeezout en versgemalen peper

Doe de olijfolie in een koekenpan en voeg de snijbonen toe. Bak de snijbonen circa 4 minuten en voeg dan de runderreepjes toe. Bak opnieuw circa 4 minuten, voeg dan de taugé en de ketjap toe en laat nog 2 minuten even sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
Bak in de tussentijd de pitabroodjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de pitabroodjes open en vul met het rundvlees-snijboonmengsel.

dinsdag 22 juni 2010

Penne met snijbonen en geitenkaas

Op het moment eet ik nogal veel buiten de deur, kook ik vrij weinig zelf en daardoor zou ik bijna geen inspiratie meer hebben voor deze blog. Restaurants bezoek ik graag, maar daarover wil ik geen recenties schrijven - dat laat ik graag aan anderen over. Het grootste deel van mijn restaurantbezoek vindt in (de directe omgeving) van Arnhem plaats en ik weet dat mijn collega-ondernemers hardwerkende mensen zijn die ik op deze plek niet wil be- of veroordelen. Ik heb uiteraard wel een mening, en wil die best in kleine kring ventileren, maar deze blog vind ik daarvoor niet de aangewezen plek. Ga maar van de volgende regel uit: als de ervaring slecht was, zul je er niets over horen (niet op deze blog, niet op Twitter en niet mondeling in de winkel). Ik meld me alleen als ik iets positiefs te zeggen heb en ik een restaurant echt een aanbeveling waard vind.
Maar goed, ik at dus veel buiten de deur (o.a. bij Fifteen in Amsterdam en bij Goed Proeven in Arnhem (en dat waren dus positieve ervaringen!)) en daardoor dreigde de stroom van zelfgekookte gerechten voor deze blog op te drogen - en hetzelfde gold voor de inspiratie om iets nieuws te verzinnen. Gelukkig kreeg ik vorige week een tip van een geachte klant en dus ging ik gisteren aan de slag met dit recept van Gordon Ramsay (uit "Fast Food", 4 personen):

300 gr gedroogde penne
zwarte peper, zeezout
75 gr boter
1 rode chilipeper, zonder zaad en fijngesneden
paar takjes rozemarijn (alleen blaadjes), fijngehakt
250 gr snijbonen, afgehaald en diagonaal fijn gesneden
125-150 gr zachte geitenkaas van een rol, zonder korst
50 gr geroosterde pijnboompitten

Kook de pasta in een grote pan gezouten water in 8-10 minuten al dente.
Smelt intussen de boter in een grote pan en verwarm de chilipeper en rozemarijn op laag vuur 1-2 minuten om het aroma los te maken. Zet het vuur hoog, doe de snijbonen in de pan en bak ze 5-7 minuten onder af en toe roeren tot ze beetgaar zijn.
Laat de pasta uitlekken en schep de bonen erdoor. Verkruimel de kaas en meng die door de pasta, eventueel met een scheutje van het pastakookwater als de kaassaus te dik is. Breng de pasta op smaak met peper en zout, strooi de pijnboompitten erover en serveer.

vrijdag 18 juni 2010

Cowboy rijstsalade met limoendressing

Het valt soms niet mee om iets nieuws te verzinnen voor de koopavondsalade. Er zijn eindeloos veel boeken voorhanden om een briljante salade te vinden, maar op de één of andere manier spreekt het soms even niet aan. Want eigenlijk... eigenlijk denk ik al een paar weken aan m'n cowboysalade...
M'n wat? Nou, m'n cowboysalade - ook bekend als "Cowboy rice salad with luscious lime dressing" - dus. Een oude bekende, uit (natuurlijk) het "USA cookbook" van Sheila Lukins (dat helaas inmiddels ook in het Engels nog maar moeilijk verkrijgbaar is).

Een nogal uitvoerig recept, dat door mij vaak in verkorte (vrije interpretatie, niet waar?) vorm wordt gemaakt. Voor wie geinteresseerd is in het volledige recept met bijbehorende ellenlange ingredientenlijst: laat het me even weten en ik mail het je toe. De korte versie is minder bewerkelijk en dus veel sneller klaar, maar onverminderd heerlijk. Een stevige rijstsalade met kidneybonen en een werkelijk geweldig lekkere limoendressing!

Bijgerecht voor 3 personen, of hoofdgerecht voor 2 personen:

Cowboy Rice Salad
1 kleine ui, gesnipperd
1 eetlepel olijfolie
100 gr langkorrelige witte rijst (of zilvervliesrijst)
snufje chilipoeder
snufje kurkuma
kaneelstokje (1-2 cm lang)
4,5 dl kippenbouillon (mag best van een bouillonblokje)
zout en versgemalen zwarte peper
1 theelepel fijngeraspte limoenschil
1 rode (punt-)paprika, in blokjes
125 gr kidneybonen (klein blikje, Bonduelle)
1 kipfilet, gekookt en in stukjes
100 gr chorizo, in stukjes
1 eetlepel fijngehakte koriander of peterselie
limoendressing

Fruit de ui al roerend 10 minuten in de olijfolie in een zware steelpan op laag vuur. Roer de rijst, chilipoeder, kurkuma en kaneel erdoor. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en kook de rijst met het deksel op de pan in circa 20 minuten gaar.
Roer de rijst los met een vork en doe hem in een kom. Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Schep de paprika en kidneybonen erdoor en voeg de kip en chorizo toe. Schep de salade voorzichtig om met limoendressing en peterselie- of koriandergroen. Serveer met partjes limoen.

Luscious lime dressing
1 eetlepel vers limoensap
½ theelepel honing
1 theelepel fijngeraspte limoenschil
½ theelepel knoflook, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper
3 eetlepels olijfolie

Klop in een kom (of gebruik Jamie's Flavour Shaker!) de honing, limoenrasp, knoflook, zout en peper door het limoensap. Giet de olijfolie er in een dunne straal bij en blijf kloppen tot het mengsel ingedikt is. Deze dressing is maximaal 1 week te bewaren in de koelkast. Laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen.

woensdag 16 juni 2010

Pitabroodjes met runderreepjes in chilisaus

In het kader van de WK-recepten zal ik vandaag ook mijn steentje bijdragen. Het is niet oranje, maar ik vind het wel een typisch gerecht dat je eet terwijl je naar het voetbal zit te kijken. Persoonlijk kijk ik er nauwelijks naar, want de wedstrijden overdag kan ik niet zien en bij de avondwedstrijden ben ik (tot nu toe) heel consequent in slaap gevallen. Ja, ik ben een groot voetballiefhebber... Bovendien, en ik quote hier meneer Gary Lineker: "Soccer is a game for 22 people that run around, play the ball, and one referee who makes a slew of mistakes, and in the end Germany always wins". Dus da's duidelijk.

300 gr runderreepjes naturel
1 klein blikje ananasblokjes, uitgelekt
1 klein blikje kidneybonen, uitgelekt
3 eetlepels zoetzure chilisaus + extra voor erbij
4 pitabroodjes
2 zoete puntpaprika's, in dunne reepjes

Bak de pitabroodjes in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen in een koekenpan of wok de paprika een paar minuten, voeg dan de runderreepjes toe en bak opnieuw circa 5 minuten. Voeg dan de ananas en de bonen toe (alleen verwarmen). Breng op smaak met zout, peper en de chilisaus.
Snijd de pitabroodjes open als ze klaar zijn en vul met het runderreepjesmengsel. Serveer er extra chilisaus bij (oranje!).

maandag 14 juni 2010

Siciliaanse lunch

Afgelopen zaterdag was het zover: Edwin Hofs van EdsKitchen verzorgde de Siciliaanse lunch. Grotendeels in zijn eigen keuken voorbereid, in de winkel van Cook & Book afgemaakt en geserveerd aan de grote leestafel. De 10 gasten kregen het volgende menu voorgeschoteld, dat was gebaseerd op gerechten uit het boek "Sicilicious" van Loes Janssen-Miraglia:

Primo: Ravioli gevuld met ricotta en munt, met tomatensaus en pecorino (ravioli ricotta e menta)
Secondo: Terrine van konijn (coniglio all'agrodolce), zoet-zuur van pompoen (zucca in agrodolce) en geroosterde aubergine (melanzane arrostite)
Dolce: Olijven van amandelmarsepein (olivette di Sant'Agata) en honingnoga met sesamzaad en amandelen (cubaita)
Bij iedere gang werd een bijpassende Italiaanse wijn geserveerd.

De gasten hebben genoten! Op zaterdag 10 juli is er nogmaals zo'n Siciliaanse lunch. Wilt je ook komen? Meld je dan hier aan!

zaterdag 12 juni 2010

Oregano pesto

Een paar weken geleden schreef ik al over mijn grote oreganostruik (oreganoplant?) en mijn plannen om daar iets lekkers mee te gaan doen. Er ontstond al snel het idee om een pesto van de blaadjes te gaan maken en vervolgens heb ik me er een tijdje over verbaasd dat je eigenlijk nooit iets hoort of leest over oreganopesto. Pesto wordt van de meest uiteenlopende kruiden gemaakt, maar oregano hoort daar nooit bij. Daar moest toch een reden voor zijn? Ik snap het niet en nadat ik de pesto dan eindelijk maakte, snap ik er nog veel minder van.

Deze pesto werd gemaakt op de wijze waarop je ook een normale basilicumpesto maakt, namelijk met toevoeging van pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Ik kreeg de tip dat oregano ook heel fijn samengaat met walnoten en enig onderzoek op het Internet lijkt die stelling te bevestigen. Het werden echter toch pijnboompitjes, om de simpele reden dat ik die in huis had en ze eigenlijk wel op moesten...

Dus: schaf een oreganoplant aan, plunder de blaadjes er vanaf en maak er deze heerlijke pesto van! Gewoon toevoegen aan een simpel bordje linguine, eventueel een paar uitgebakken blokjes pancetta erbij en genieten!

50 gr pijnboompitten
1 teentje knoflook
50 gr Parmezaanse kaas
snufje zeezout
bosje (handvol) oregano
(extra vergine) olijfolie

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Trek de blaadjes van de takken oregano (de takjes worden niet gebruikt) en doe alle ingredienten in de keukenmachine. Maal de ingredienten fijn (afhankelijk van eigen voorkeur) en voeg langzaam de olijfolie toe, tot de pesto de gewenste "dikte" heeft bereikt.
In de koelkast is deze pesto enkele dagen houdbaar. Om de houdbaarheid te verlengen kun je een laagje olijfolie bovenop de pesto gieten en het geheel daarna koel wegzetten.

donderdag 10 juni 2010

Frittata met macaroni, pancetta en basilicum

Deze week was de koopavondsalade geen salade. Salade is natuurlijk reuze lekker en gezond, maar soms wil je eens wat anders. Toen ik de nieuwste delicious. (juni 2010) doorbladerde, ontdekte ik daar een supersimpel receptje voor een lekkere Italiaanse frittata, die je ook op kamertemperatuur kunt eten. Ik heb het al eens eerder uitgelegd: in de winkel kan ik niets verwarmen (dus nooit een warme hap op koopavond - en nee, ik doe niet aan afhaal), maar er is wel een koelkastje (om de salade in te bewaren, naast de gebruikelijke kaas ). Maar je kunt natuurlijk ook een frittata thuis bereiden, overdag in het koelkastje leggen en op tijd eruit halen om op kamertemperatuur te eten...

Het recept komt dus uit het tijdschrijft, maar recepten voor frittata's (ofwel: Italiaanse omelet) kun je in ieder Italiaans kookboek vinden. In "De zilveren lepel" is er zelfs een hoofdstukje aan gewijd! Het is altijd een gerecht waarin alle restjes kunnen worden verwerkt (vlees, groente, kruiden, kaas). Dit recept is in zoverre speciaal dat het ook een restje koude pasta bevat - en daarmee is het dus perfect om als avondmaaltijd te dienen.

Tip: gebruik een koekenpan met een echt goede anti-aanbaklaag. De pan die ik gebruikte is al wat ouder en de frittata bleef dus vastplakken. Dat zorgt voor een minder mooi plaatje...

75 gr macaroni of andere korte pasta, beetgaar gekookt
75 gr pancetta of spekblokjes
1 teen knoflook, fijngehakt
5 grote eieren
75 gr (versgeraspte) Parmezaanse kaas
grote hand verse basilicumblaadjes + eventueel extra voor erbij

Bak de pancetta in een koekenpan met een doorsnede van zo'n 20 cm (en met een goede anti-aanbaklaag!) in 3-4 minuten knapperig. Voeg de knoflook toe en bak in 30 seconden goudbruin. Neem de pan van het vuur en zet apart.
Breek de eieren in een grote kom en klop ze goed door elkaar. Voeg het pancettamengsel toe en roer het met de pasta, parmezaan, basilicum en wat peper door de eieren.
Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur. Schenk het frittatamengsel in de pan en bak 6-8 minuten tot de frittata bijna gestold is.
Verwarm intussen de grill voor op de middelste stand. Zet de pan 4-5 minuten onder de grill tot de frittata goudbruin is. [Opmerking: mijn pan past niet onder de grill, dus heb ik de frittata met behulp van een groot bord gewoon omgedraaid en nog even op de andere kant gebakken - opnieuw niet bevorderlijk voor een mooi plaatje, maar het werkt wel]
Laat 2-3 minuten in de pan rusten en schep de frittata op een plank of schaal. Snijd hem in parten, garneer eventueel met de extra basilicum en serveer warm of op kamertemperatuur.

dinsdag 8 juni 2010

Taartje met asperges en bosui

Hoewel ik een beetje laat op gang kwam in het aspergeseizoen, heb ik inmiddels 2 keer klassieke asperges gegeten. Tijd dus voor een beetje variatie. Het kan nog, het aspergeseizoen duurt tot 24 juni. Op die dag, Sint Jan, worden de laatste exemplaren gestoken en kan het land daarna rusten tot het volgende jaar. Natuurlijk zie je ook na 24 juni nog wel een tijdje asperges in de winkel, maar die worden dan dus steeds minder vers...
Dit bladerdeegtaartje is wat bewerkelijker dan wat ik normaal gesproken maak, maar het is zeker niet ingewikkeld. Het was een gewone doordeweekse maaltijd, maar dit is een gerecht dat zich ook prima leent voor een etentje. Een groot gedeelte (het voorbakken van de bodem en het koken van de asperges en bosuitjes) kan worden voorbereid en het vervolg is eigenlijk een fluitje van een cent.

Het recept komt uit een speciale editie van delicious. die bij een Libelle zat (mei 2010).

500 gr witte asperges, geschild, overlangs doormidden
6 bosuitjes (ik gebruikte wat meer, omdat mijn exemplaren nogal dun waren), over de lengte doormidden gesneden
150 gr gegrilde ham (plakken, of in luciferreepjes gesneden)
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
4 eieren, losgeklopt
2 eetlepels bloem
1 bakje ricotta (250 gr)

Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Leg 4 plakjes bladerdeeg in een vierkant bij elkaar en druk ze aan elkaar vast. Herhaal dit met nog 4 plakjes. Leg de vierkanten op elkaar. Rol ze op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een groter vierkant van 35 x 35 cm (of tot een grote cirkel) en leg op een met bakpapier belegde bakplaat.
Snijd aan elke kant van het vierkant een lange, 1 cm brede reep af. Bestrijk de hele lap met losgeklopt ei. Leg de losse repen op de randen om de taartrand te vormen en druk ze licht vast. Bestrijk ook de rand met losgeklopt ei (niet de zijkant, want dat houdt het rijzen tegen). Prik de bodem met een vork in. Bak de bodem in 13-15 minuten goudbruin in de oven.
Kook de asperges in ruim kokend water met zout in 5-7 minuten beetgaar. Voeg na 3 minuten de bosuitjes toe. Giet af en laat uitlekken. Schakel de oven terug naar 200 graden Celcius.
Klop de ricotto met de eieren en de bloem los. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de asperges en bosui om en om naast elkaar over de taart. Strooi de ham erover. Schenk het eimengsel erover uit. Zet de taart terug in de oven en bak in 15-20 minuten verder gaar.

vrijdag 4 juni 2010

Frisse couscoussalade - in yoghurt gegaard

Vorig jaar kreeg ik van bovenbuurman O. een gouden tip: hij vertelde mij over een kookles waar hij een couscoussalade had gemaakt, waarbij de couscous gegaard werd in yoghurt en citroensap. Ik reageerde een beetje argwanend, maar moest het natuurlijk wel proberen. En ja, verhip, het werkte! Eigenlijk natuurlijk niet zo heel vreemd: de zuren in de yoghurt en in het citroensap hebbende een garende werking. In Zuid-Amerika gebruiken ze al heel lang het sap van citrusvruchten om stukken vis te garen (ceviche).
Na de aanvankelijke achterdocht, veroverde de yoghurt-couscoussalade al snel een vast plekje in mijn keuken. Er is niet echt een strikt recept voor - je kunt er eigenlijk alles in doen wat je lekker vindt - maar een paar spelregels zijn er wel: op 200 gram couscous moet je (minimaal) 500 ml yoghurt (het liefst Griekse yoghurt en anders volle yoghurt) gebruiken en het sap van 1 citroen. In eerste instantie lijkt dit op couscous-soep, maar geloof me: het wordt helemaal geabsorbeerd. Fantastisch zomergerecht!

200 gr couscous
500 ml Griekse yoghurt
sap van 1 citroen
40 gr (geroosterde) pijnboompitten
150 gr feta, in blokjes
1 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
100 gr droge worst, in blokjes
100 gr gewelde pruimen, in blokjes
25 gr verse munt, in reepjes
1 theelepel couscouskruiden of kaneel
zeezout en versgemalen peper

Voeg de yoghurt en het citroensap toe aan de couscous en roer alles goed door elkaar. Zet het minimaal 1 uur (maar beter: een dag of nacht) in de koelkast. Je zult zien dat de couscous dan gegaard is en het vocht volledig heeft opgenomen. Gebruik 2 vorken om de couscous uit elkaar te halen. Het is ietsje vochtiger dan normale couscous, maar toch behoorlijk rul.
Voeg nu alle andere ingredienten toe, volledig naar je eigen smaak. Het verdient de aanbeveling om in ieder geval 1 zoet element toe te voegen (rozijnen, gedroogde abrikozen of gewelde pruimen), een kaas (feta of geitenkaas) en iets noot-achtigs (pijnboompitten, amandelen). Het gebruik van vlees (in de vorm van blokjes droge worst of kipreepjes) is een mogelijkheid, maar niet strikt noodzakelijk. Leef je uit en geniet ervan! Deze salade is verrassend en verfrissend, perfect voor de komende zomer!

woensdag 2 juni 2010

Biefstuk met paksoi in oestersaus

Op RTL4 is op maandagmiddag de serie "Chinese food made easy" met Ching-He Huang te zien. Ik kijk daar altijd graag naar, omdat ze het leuk doet en er inderdaad in slaagt om op een hele snelle, lekkere en gezonde manier Chinees te koken. Natuurlijk is aan die serie ook een kookboek verbonden (da's tegenwoordig altijd zo - en dat vind ik niet erg) dat in het Nederlands "Veel lekkers uit China!" heet. Geinspireerd door Ching-He maakte ik een gerecht uit dit boekje.
Bijna was ik er in geslaagd om het recept keurig te volgen, maar de aanwezigheid van slechts 200 gr groente (voor 2 personen) gooide roet in het eten. Bovendien: Ching-He gaat uit van mini paksoi, maar ik had gewoon een maxi exemplaar en die woog 750 gr. Dus: hier volgt het recept, met aangepaste hoeveelheid groente en oestersaus!

350 gr biefstuk
1 theelepel lichte sojasaus
1 eetlepel + 2 eetlepels oestersaus
snuf suiker
2 eetlepels arachide-olie (of zonnebloemolie)
3 tenen knoflook, gekneusd en fijngehakt
1 middelgrote chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
ca. 750 gr paksoi, overlangs doormidden gesneden en in grove stukken gehakt
zout, versgemalen zwarte peper

Klop het vlees zachtjes met een deegroller (je kunt ook een vleeshamer of de platte kant van een Chinees mes gebruiken, maar werkelijk: wie heeft dat in huis?). Snijd het in dunne plakken en doe ze in een kom. Kruid het vlees met de sojasaus, 1 eetlepel oestersaus, de suiker, zout en peper. Zet opzij.
Verhit een wok op hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg de knoflook en de chilipeper toe en bak ze kort. Doe de paksoi erbij en roerbak de stukken circa 4 minuten. Breng ze op smaak met een snuf zout en 2 eetlepels oestersaus. Stort de paksoi op een serveerschaal.
Verhit de wok weer op hoog vuur en voeg de overgebleven olie toe. Doe de plakjes vlees erin en roerbak ze 2-3 minuten. Schep het vlees over de paksoi of meng alles door elkaar en dien het gerecht meteen op. Ik at er zilvervliesrijst bij.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...