zaterdag 29 oktober 2011

Pindakaaskoekjes revisited

Hoewel ik geen liefhebber ben van noten, houd ik wel van Nutella en pindakaas. En ook heel veel van satésaus. Oh, en de combinatie van Nutella & pindakaas als broodbeleg is onovertroffen. Maar zet me pinda's en hazelnoten "kaal" voor m'n neus en ik kan er moeiteloos weerstand aan bieden.
M'n pindakaasverslaving resulteerde al eens in een blog over pindakaaskoekjes. Vandaag schrijf ik over... pindakaaskoekjes! Ik krijg er namelijk nooit genoeg van en dit is een ander recept. Nou ja, een ietsepietsie ander recept. Het komt uit "Het Hummingbird bakboek" van Tarek Malouf (Veltman Uitgevers), dat verkrijgbaar is in de winkel.
Als typisch Amerikaans koekje is het knapperig van buiten, maar taaiig van binnen (ieder koekje met het predicaat "chewy" trekt mijn onmiddellijke aandacht). Ik heb het recept wel duidelijk gezonder gemaakt dan het origineel, want in plaats van 75 gr gehakte pure chocolade gebruikte ik 75 gr havervlokken. Reuze verstandig, maar mocht je besluiten om toch lekker de chocolade toe te voegen: mijn zegen heb je!

Voor circa 25 stuks:
225 gr roomboter, op kamertemperatuur
200 gr fijne kristalsuiker
200 gr lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
½ theelepel vanille-extract
240 gr pindakaas met stukjes noot
340 gr bloem
2½ theelepel baksoda
½ theelepel zout
75 gr havervlokken

Verwarm de oven tot 170 graden Celsius.
Klop de boter en de beide soorten suiker tot een bleke, romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en daarna de vanille en de pindakaas. Roer daarna de bloem, het baksoda en het zout erdoor en klop tot er een zacht deeg is ontstaan. Schep als laatste de havervlokken erdoor (dit kost enige kracht, of misschien ben ik gewoon niet getraind genoeg).
Schep hoopjes deeg op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Houd voldoende afstand, want de koekjes lopen uit. Bak ze 10 minuten in de oven, laat ze even afkoelen op de bakplaat en laat ze vervolgens helemaal koud worden op een rooster. Ga ze daarna lekker opeten en denk niet aan de enorme lading calorieën...

woensdag 26 oktober 2011

Kokosrijst met krab en limoen

Schreef ik laatst nog over een (voor mijn doen) bewerkelijk recept, vandaag heb ik weer iets dat (a) eenvoudig is, (b) snel klaar is en (c) verrassend goed smaakt. Mijn soort recept!

Deze kokosrijst komt uit het nieuwste boek van Sophie Dahl ( "Van seizoen naar seizoen" / Carrera Culinair) . Er is altijd vrij veel kritiek op de-kleindochter-van, maar ik heb wel een zwak voor haar. Zeker, in haar tv-programma's komt ze over als een quasi-intellectuele Nigella-kloon, maar ik zie daar de humor wel van in (ik hoop dat ze dat zelf ook doet).
Met haar recepten is echter weinig mis, en hoewel ze dit zelf als een 'lentegerecht' betitelt, vind ik dat je dit elk moment van het jaar kunt eten. Even een opmerking vooraf: gebruik vooral vers krabvlees als je daartoe de gelegenheid hebt. Ik gebruikte echter een blikje, waar toevallig (?) exact de vereiste 170 gr in zat.

Voor 2 personen:
1 eetlepel plantaardige olie
1 theelepel (gemalen) korianderzaad
1 theelepel (gemalen) komijn
1 kleine ui, fijngehakt
1 kleine rode Spaanse peper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 lente-uitje, fijngehakt
200 ml kokosmelk
300 - 400 ml visbouillon
275 gr basmatirijst
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
170 gr gekookt wit krabvlees
1 handje verse koriander, grof gehakt
sap en geraspte schil van 1 limoen

Neem een grote pan met een goed-passend deksel. Verhit de olie in de pan en fruit hierin het korianderzaad en de komijn. Voeg na een minuutje de ui, de Spaanse peper en het lente-uitje toe en bak dit een paar minuten mee (blijf goed roeren). Giet dan de kokosmelk en de visbouillon (begin met 300 ml bouillon) in de pan en doe de rijst erbij. Breng het geheel aan de kook, leg het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat de rijst 10-12 minuten koken en controleer af en toe of er nog voldoende vloeistof is (ik gebruikte wat extra visbouillon). Als de rijst gaar is, kan de pan van het vuur genomen worden. Schep de rijst om en voeg het krabvlees, de verse koriander en het sap en de rasp van de limoen toe. Heerlijk en snel klaar!

zaterdag 22 oktober 2011

Pompoen-preitaart met gebakken paddenstoelen

Ik neem mij wel eens voor om tijdrovende, ingewikkelde gerechten te maken en daarvoor dan de hele dag in de keuken te staan. In de praktijk ren ik meestal rond als de spreekwoordelijke kip zonder kop - een kip die van lekker eten houdt, maar het moet vooral allemaal niet te lang duren...

Het onderstaande recept maakte ik dan ook niet ter ere van een doordeweekse maaltijd, maar als mijn bijdrage aan de meest recente ADPTU. Het leek op papier al redelijk bewerkelijk, maar het hele grapje nam nog meer tijd in beslag dan verwacht. Gelukkig was ik een dag eerder al begonnen met de voorbereidingen, zodat alles toch nog op tijd op z'n pootjes terecht kwam. Het moge duidelijk zijn: trek voor deze pompoentaart maar een paar uurtjes uit - maar doe het vooral wel, want deze hartige taart is namelijk absoluut de moeite waard!

Het recept komt uit "delicious. het kookboek!" van Valli Little (Fontaine Uitgevers) en vormt een hoofdgerecht voor 4-6 personen.

Ingrediënten voor het hartige korstdeeg (doorsnede 25 cm):
250 gr bloem
180 gr koude roomboter, in blokjes (zet heel even in de vriezer)

Ingrediënten voor de vulling:
700 - 1000 gr pompoen, geschild en in 3 cm dikke plakken
1 eetlepel olijfolie
40 gr roomboter
2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in dunne ringen
3 tenen knoflook, grof gehakt
60 ml droge witte wijn
300 ml slagroom
2 eieren + 1 eidooier
2 theelepels gehakte verse tijmblaadjes
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
125 gr geraspte gruyère
snufje versgemalen nootmuskaat
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de gebakken paddenstoelen:
40 gr boter
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 - 500 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt (ik gebruikte: 100 gr shiitake, 150 gr oesterzwammen en 250 gr kastanjechampignons)
60 ml droge witte wijn
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie

Doe de bloem en de roomboter, samen met een snufje zout, in een keukenmachine en maal kort tot een fijn kruimelig mengsel is ontstaan. Doe er 3 eetlepels ijswater bij en laat de machine nog even draaien, tot zich een deegbal heeft gevormd. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Rol het deeg uit tot een lap van circa 4 mm dikte en bekleed hiermee een ingevette taartvorm (met losse bodem). Bekleed het deegje met bakpapier of aluminiumfolie en vul de vorm met bakbonen of rijst. Bak de bodem circa 15 minuten "blind", verwijder dan de steunvulling en bak nogmaals circa 10 minuten. Laat de bodem afkoelen tot gebruik.
Doe de stukken pompoen in een grote ovenschaal, besprenkel licht met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster de pompoen in circa 35 minuten gaar. Giet eventueel overtollige olie af en laat de pompoen afkoelen.
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en smoor hierin gedurende circa 5 minuten de prei en de knoflook. Voeg de wijn toe en laat deze ongeveer 3 minuten inkoken. Laat het preimengsel afkoelen.

Tot dit punt kun je de taart voorbereiden.

Pureer het pompoenvlees en het preimengsel in een keukenmachine, samen met de slagroom, de eieren, de eidooier, de tijm en de peterselie. Als een glad mengsel is ontstaan, kan de kaas en de nootmuskaat worden toegevoegd, samen met een royale hoeveelheid zout en peper. Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en oranje-goudbruin.
Als de taart in de oven staat, kun je de paddenstoelen bakken. Smelt hiervoor de boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan en roerbak de paddenstoelen en de knoflook 3-4 minuten. Doe de witte wijn erbij en laat dit in ongeveer 3 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie door de paddenstoelen.
Schep het paddenstoelenmengsel op de pompoen-preitaart en serveer direct.

woensdag 19 oktober 2011

Groene gazpacho

Mijn vriendinnetje C. zie ik helaas niet zo vaak, maar ze is een groot fan van Cook & Book en trouw volger van alle activiteiten. Onze gesprekken gaan onveranderlijk over eten en drinken en we staan samen uren in de keuken. C. is zo lief geweest om 2 gastartikelen voor dit blog te schrijven. Het tweede artikel – en voorlopig laatste - vind je hieronder. Even voor de duidelijkheid: C. woont in Zwitserland en verblijft ook een groot gedeelte van haar tijd in Frankrijk en Italië.

Op een prachtige zomerdag (in Zwitserland zijn de temperaturen ook in september nog altijd hoog) vroeg ik me af: „Wat doe ik met een koelkast vol met vooral groene groente?“ Maak er soep van! Als het 25 graden is? Ja, kan vooral als je er een gazpacho (koude soep) mee maakt.
Bladerend in wat kookboeken, kwam ik in „Plenty“ van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers) een recept tegen, waar ik trouwens nogal stevig van afgeweken ben.

Ingrediënten voor 6-8 personen:
4 selderijstengels
300 gram bladspinazie
1 komkommer
2 courgettes
1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd
4 tenen knoflook
2 handen vol basilicum blaadjes
1 klein handje platte peterselie
500 ml magere yoghurt
groot glas water (ik schat 200 ml ongeveer)
olijfolie
zout en peper
evt. een paar blaadjes koriander (decoratie)

Met een keukenmachine of blender gaat het maken van de soep echt supersnel. Snijd of hak alle groenten in kleine stukjes en stop ze in de blender. Doe er een klein scheutje water bij omdat de blender anders droogloopt.  Zodra alle groenten fijngehakt zijn voeg je er langzaam de yoghurt en een scheutje olijfolie aan toe. Laat de blender of keukenmachine doordraaien tot je een gladde soep hebt. Indien nodig voeg je er nog wat olijfolie aan toe. Daarna peterselie en basilicum toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Daarna zet je de soep nog een paar uur in de koelkast. Ideaal dus om van te voren klaar te maken.

Bij het serveren van de soep kun je deze met een paar blaadjes koriander en eventueel croutons decoreren. Met zalm en komkommer belegde mini sandwiches zijn er super bij.

zaterdag 15 oktober 2011

Zoete aardappelen met creme fraiche dip


Ik probeer altijd zo veel mogelijk uit de kookboeken in de winkel te koken. Op zich is dat een kansloze missie, waar er staan hier ruim 2000 verschillende boeken (en er komen steeds meer bij). Maar: keuze genoeg!

Ondanks alle goede voornemens val ik toch ook vaak terug op m'n geliefde klassiekers - de trouwe lezers is vast wel eens opgevallen dat Jamie Oliver, Nigella Lawson, Donna Hay en Bill Granger hier met grote regelmaat genoemd worden. Een ander boek waar ik nu al diverse gerechten uit gemaakt heb, is "Plenty" van Yotam Ottolenghi (Fontaine Uitgevers). Eigenlijk was ik van mening dat dit vegetarische boek nu wel voldoende aandacht had gekregen op dit blog, maar toen werd me het onderstaande recept aanbevolen door klanten. "Verslavend" was de term die gebruikt werd, dus ik kon geen weerstand bieden... En inderdaad! Een soort zoete aardappelpatat met een frisse crème fraîche dip... Njam!

Snack / bijgerecht voor 4 personen:
3 middelgrote zoete aardappelen (ongeveer 900 gr)
4 eetlepels olijfolie
1½ theelepel gemalen korianderzaad
¾ theelepel fijn zeezout
1 verse rode chilipeper, in ringetjes gehakt
15 gr korianderblaadjes
½ stengel citroengras, heel fijn gehakt (of: 1 theelepel citroengraspasta uit zo'n potje)
200 ml crème fraîche
geraspte schil en sap van 2 limoenen
50 gr (ongeveer 5 cm) verse gemberwortel, geraspt
½ theelepel fijn zeezout

Verhit de oven tot 210 graden Celsius. Was de aardappelen, maar schil ze niet en snijd ze in grove parten. Bekleed een braadslede met bakpapier en leg hier de aardappelen op. Besprenkel ze met olijfolie, het korianderzaad en het zout. Rooster ze in ongeveer 25 minuten gaar in de oven (ja, dan zijn ze inderdaad gaar - zoete aardappelen hebben hier veel minder tijd voor nodig dan gewone aardappelen). Laat ze iets afkoelen.
Roer intussen de dipsaus van het citroengras, de crème fraîche, de limoen, de gemberwortel en het zeezout.
Bestrooi de aardappelparten met de rode peper en de koriander en serveer (warm of lauw) met de koude crème fraîche dip.

woensdag 12 oktober 2011

Vijgenjam

Mijn vriendinnetje C. zie ik helaas niet zo vaak, maar ze is een groot fan van Cook & Book en trouw volger van alle activiteiten. Onze gesprekken gaan onveranderlijk over eten en drinken en we staan samen uren in de keuken. C. is zo lief geweest om 2 gastartikelen voor dit blog te schrijven. Het eerste artikel vind je hieronder. Even voor de duidelijkheid: C. woont in Zwitserland en verblijft ook een groot gedeelte van haar tijd in Frankrijk en Italië.

In onze tuin in Italië staat een grote vijgenboom. Meestal missen we de oogst omdat we er dan op de één of andere manier net niet zijn. Dit jaar was het gelukkig anders. Een dag voordat ik zelf naar ons huisje reed, kreeg ik maar liefst 3 sms’jes van mijn vriend - die niet van vijgen houdt - en in alle 3 beschreef hij hoe fantastisch de vijgen aan onze boom waren. Gedurende de rit had ik 6 uur de tijd om te bedenken wat ik allemaal met die vijgen zou gaan doen. Nadat ik de vijgen geproefd had besloot ik er jam van te maken.
Makkelijker gezegd dan gedaan? Valt mee: het is ook zonder allerlei keukenmachines prima te doen. Alleen een weegschaal was wel handig geweest....

Voor 12 potjes van 0,15 ltr en 6 potten van 0,25 ltr (dus 3,3 liter):
3,5 kg vijgen
1 kg fijne suiker
3 zakjes Fruttapec (= pectine)
(mocht je dat niet kunnen krijgen, vervang dan de suiker en Fruttapec door geleisuiker: voor een iets zoetere variant 1 kg en anders zoveel minder als je lekker vindt)
rasp van 1 citroen
sap van 1 citroen
2 vanillestokjes
glazen potjes

Begin met de glazen potjes te steriliseren door ze in een ruime pan met water uit te koken.
Vierendeel de vijgen en haal de schil er af. Mochten er wat stukjes schil achterblijven is dat geen probleem. Snijdt het binnendeel van de vijgen uit de partjes (het witte deel weg doen) en doe ze in een ruime pan. Doe er een klein scheutje water bij, citroenrasp en -sap en suiker. Breng aan de kook. In de tussentijd de vanillestokjes uitschrapen, schraapsel aan de vijgen toevoegen en de gehalveerde stokjes even laten meekoken.
Zodra de jam begint in te dikken, nog even laten doorkoken, vanille bonen verwijderen en dan de potjes met jam afvullen. De potjes afsluiten en direct na het vullen omkeren en zo laten afkoelen.

zaterdag 8 oktober 2011

Papillote-zalm met sinaasappelsap, sojasaus en witlof

Net nu ik een enthousiast stukje wil schrijven over deze papillote-zalm met sinaasappelsap en witlof, bedenk ik mij dat dit recept wel heel erg lijkt op de papillote-zalm met sinaasappelsap en witlof waar ik eerder dit jaar over schreef. Oh well, never mind... De overige ingredienten wijken wel af en geven de twee gerechten verschillende smaken, dus het kan best. Maar wellicht moet ik in mijn receptkeuze toch eens wat minder terugvallen op de bekende favoriete smaakcombinaties... da's ook wat spannender voor jullie, de trouwe lezers van dit blog!

Hoe dan ook: dit is lekker en gemakkelijk! Het recept komt uit "Neem 5 ingredienten" van James Tanner (Kosmos Uitgevers) en voor de rekenaars onder de trouwe lezers: ja, er is een zesde ingredient. Dat is namelijk de witlof - door mij persoonlijk toegevoegd. Want (a) witlof is lekker, (b) witlof is gezond, (c) witlof combineert heel fijn met zalm en sinaasappel (dat moge inmiddels duidelijk zijn) en (d) een mens moet op een dag voldoende groente eten.

Voor 2 personen:
sap van 3 sinaasappels
geraspte schil van 1 sinaasappel
1 eetlepel donkere sojasaus
1 rood chilipepertje, fijngehakt
3 lente-uitjes, in ringetjes
2 zalmfilets (á circa 150 gr per stuk)
2 stronken witlof
olijfolie
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Neem een kommetje en roer hierin het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp, de sojasaus, het pepertje en de lente-uitjes door elkaar.
Neem 2 dubbele lagen aluminiumfolie (je maakt 2 pakketjes) en bestrijk de binnenkant met olijfolie (zodat er niets aan het folie gaat vastkleven). Verwijder de harde kern uit de witlof en snijd de stronkjes (één per persoon) in dunne reepjes. Leg de witlof op het folie en giet er een beetje van de sinaasappelmix bij.
Leg de zalmmoten bovenop de witlof en kruid de zalm met zout en peper. Giet dan de rest van de sinaasappelmix erbij (let even op dat de randen van de folie-pakketjes iets omhoog staan, anders wordt het een kliederboel). Vouw de pakketjes dicht (helemaal luchtdicht).
Zet de pakketjes op het rooster in de oven en bak ze in 20 minuten volledig gaar. Ik serveerde de zalm met zilvervliesrijst.

woensdag 5 oktober 2011

Spaghetti met paddenstoelen en peterseliesaus

Zondag stond ik in een stralend en warm nazomerzonnetje op het Smaakfestijn, vandaag is het druilerig en duidelijk frisser. De herfst komt er nu dan toch aan! Natuurlijk, de zomer is heerlijk, maar de herfst is mijn favoriete seizoen. Niet in de laatste plaats vanwege de heerlijke paddenstoelen en pompoenen die nu weer volop verkrijgbaar zijn...

Dit recept komt uit "Mijn pure keuken 2" van Pascale Naessens (Uitgeverij Lannoo). Er staan hele mooie herfst- en wintergerechten in, maar het is eigenlijk een dieetboek, in die zin dat bepaalde voedingsstoffen niet met elkaar gecombineerd mogen worden. Koolhydraten mogen niet samen met proteïnen, maar wel met groenten. Groenten mogen dan wel weer met proteïnen, maar niet met fruit.
In dit recept worden koolhydraten (pasta, ik gebruikte volkorenspaghetti om het helemaal voorbeeldig te maken) gecombineerd met groente (paddenstoelen en peterselie). De geraspte Parmezaanse kaas aan het eind is duidelijk m'n eigen toevoeging, want dat vloekt met alle wetten van mevrouw Naessens (maar is er wel ongelooflijk lekker bij!).

Voor 2-3 personen:
250 gr spaghetti of linguine
50 gr pijnboompitten
400 gr paddenstoelen (ik gebruikte 150 gr oesterzwammen en 250 gr kastanjechampignons)
2 bosjes bladpeterselie
1 teentje knoflook
olijfolie
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
geraspte Parmezaanse kaas

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart tot gebruik. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat iets afkoelen.
Doe de bladpeterselie (inclusief steeltjes) en de knoflook in een keukenmachine of blender en hak fijn. Giet er olijfolie bij tot een dikke saus ontstaat en breng op smaak met zout en peper.
Doe een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen.
Roer de peterseliesaus door de spaghetti en verdeel over de borden. Schep hierop de paddenstoelen en strooi de pijnboompitten erover. Lekker met geraspte Parmezaanse kaas!



http://www.slowfoodrijnzoet.nl/sf.mcgi?6355

zaterdag 1 oktober 2011

Eton Mess

Onlangs maakte ik voor een etentje een genant eenvoudig toetje - natuurlijk naar een recept van Nigella Lawson. Extreem simpel, maar ongelofelijk lekker. Met mooie, verse aardbeien en lobbig geslagen slagroom... yum!
De slagroom wordt niet gezoet, omdat er al een beetje suiker door de aardbeien gaat en omdat de verkruimelde meringues nogal zoet zijn. Even over die meringues: je kunt ze natuurlijk zelf maken (dat zou het culinaire karakter van dit toetje duidelijk verhogen), maar je kunt ze (zoals ik deed) ook kant-en-klaar kopen (bij V&D hebben ze hele mooie).

Dit recept komt uit "Nigella express" van Nigella Lawson (Uitgeverij Contact) .

Voor 4 personen:
500 gr aardbeien
2 theelepels (vanille)suiker
2 theelepels granaatappelsap of grenadine
500 ml slagroom
4 kleine of 2 grote meringues

Haal het kroontje van de aardbeien en snijd ze in kleine stukjes. Doe de (vanille)suiker en grenadine erbij en zet de aardbeien minimaal een uur weg - zo kunnen de smaken lekker intrekken.
Klop de slagroom lobbig (da's dus niet stijf, maar nog dik vloeibaar) en verkruimel de meringues. Ik volgde daarbij Nigella's voorbeeld van het timmeren met een deegroller (doe dan wel de meringues even in een stevige diepvrieszak - tenzij je graag een rommeltje in je keuken maakt). Zorg dat je een mix van grotere en kleine meringue-kruimels krijgt.
Houd een deel van de aardbeien achter voor de decoratie en schep de rest (inclusief sap) door de slagroom. Spatel de meringue-kruimels er eveneens door, maar het hoeft allemaal niet heel erg netjes (dit dessert heet niet voor niets "mess"). Schep het mengsel in 4 glazen en verdeel de achtergehouden aardbeien erover.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...