vrijdag 30 november 2012

Zoet-zoute krokante pindarepen

Opnieuw een gastblog door A., aangezien ik het een beetje druk heb in de winkel. Volgende maand heb ik weer wat eigen verhalen, maar zal ook A. hier nog een leuk receptje achterlaten. Deze zondige pindarepen komen uit “Keuken” van Nigella Lawson (Uitgeverij Atlas Contact).

Dit recept zag ik op TV en ben gelijk het boek ingedoken om het ook te maken!

Ingrediënten:
200 gr melkchocolade
100 gr pure chocolade
125 gr ongezouten boter
3 eetlepels golden syrup (of stroop)
250 gr ongezouten pinda's
4 Lion-repen
Nodig:
springvorm van 25 cm doorsnede

Bekleed de vorm met plastic folie. Breek of hak de chocolade in stukjes en laat het in een pan met dikke bodem smelten met de boter en de stroop. Verkruimel de Lion-repen en vermeng met de pinda's. Roer dit mengsel door de gesmolten chocolade en giet het meteen in de vorm. Strijk de bovenkant zo glad mogelijk.
Zet 4 uur in de koelkast en snijd in punten of stukken. Heerlijk!!

zondag 25 november 2012

Pastilla met kip en zoete amandelen

Vriendinnetje E. was zo vriendelijk om een bijdrage voor dit blog te verzorgen! E. is een geweldige kok die graag experimenteert met bijzondere smaakcombinaties. Dit recept haalde ze uit “Kookkaravaan” van Yassine Nassir en Marcel van Silfhout (Zilverster Media).

Dit is geen recept van ‘lange halen snel thuis’, maar voor wie het gezin of de visite eens iets bijzonders voor wil zetten, is dit een heel bijzonder en smakelijk gerecht dat zowel warm uit de oven als afgekoeld (bijvoorbeeld als buffetgerecht) goed gegeten kan worden!

Hoofdgerecht, 6 – 8 personen
Vulling:
4 eetlepels zonnebloemolie
1 biologische kip
4 witte uien, gehakt
4 eetlepels bladpeterselie, gehakt
10 saffraandraadjes
1 theelepel kaneel
1 theelepel zout
½ theelepel peper
500 ml (warm) water
6 eieren
Amandelmengsel:
250 gr amandelen, ontveld
2 eetlepels zonnebloemolie
50 gr suiker
1 eetlepel oranjebloesemwater
Overig:
10 vellen filodeeg
50 gr gesmolten boter, om het filodeeg mee in te smeren
2 geklutste eidooiers, om te bestrijken
Garnering:
50 gr poedersuiker
1 theelepel kaneelpoeder

Doe de zonnebloemolie in een grote braadpan en bak de kip samen met de uien rondom goudbruin. Voeg de gehakte peterselie, saffraan, kaneel, zout en peper toe. Giet er een halve liter warm water bij, breng aan de kook en laat het op laag vuur met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes doorkoken. Haal de kip uit de pan en leg hem 20 minuten te rusten. Pluk het vlees voorzichtig van de botten (zonder vel, en laat vooral geen botjes zitten) en snijd het kippenvlees fijn. Laat het overgebleven kookvocht op laag vuur inkoken tot het bijna is verdampt. Voeg al roerend één voor één de eieren toe tot een dikke saus.

Rooster terwijl de kip kookt de amandelen in de zonnebloemolie goudbruin. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Hak de amandelen samen met de suiker en het oranjebloesemwater (niet té fijn) in de keukenmachine.
Vet een bakvorm van 28 cm doorsnee in en bekleed met 4 vellen filodeeg die je met gesmolten boter insmeert. Laat het deeg een stukje over de rand van de bakvorm vallen en leg een extra ingevet vel ter versteviging in het midden. Begin voor de vulling met een laagje saus, dan het kippenvlees en als laatste het amandelmengsel. Vouw de overhangende randen filodeeg naar binnen. Beboter de 5 overgebleven vellen en bestrijk de randen met eigeel zodat je alles aan elkaar vast kunt plakken. Dek hiermee de pastilla helemaal af en smeer nogmaals in met gesmolten boter. Zet de bakvorm ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius tot de pastilla goudbruin is. Bestrooi met poedersuiker en trek mooie lijntjes van kaneel.

dinsdag 20 november 2012

Mini-amandelstaven

Mijn pechfase houdt niet op. Vanmorgen waren er (weer) rioleringsproblemen, mijn internetverbinding thuis doet raar en tot overmaat van ramp piept m’n telefoon ook heel merkwaardig (al heb ik nog niet kunnen ontdekken hoe, wat en waarom). Op zulke momenten is comfort food noodzakelijk. Gelukkig is Sinterklaas weer aangekomen en mag ik me storten op troostende amandelstaven. Met dank aan vriendinnetje J.!

Wie zoet is krijgt lekkers..
Sinterklaas is alweer in het land. Tijd om traditioneel suikergoed zelf te maken. Lekker bij de koffie of als nagerecht. Banketstaaf, maar dan de mini variant.


Ingrediënten (6 stuks):
6 plakjes roomboterbladerdeeg
180 gram amandelspijs
30 gram losgeklopt ei (iets meer dan een half ei)

Het maken van de spijs:
Kneed de amandelspijs soepel en voeg in 3 keer het ei toe terwijl je blijft kneden. Verdeel de spijs in zes gelijke delen. Rol hiervan staafjes die 10 cm lang zijn.

Het maken van de staafjes:
Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Bestrijk ze met een beetje water. Leg het staafje amandelspijs aan de onderkant van een plakje deeg. Zorg dat aan beide uiteinden 1 cm ruimte overblijft. Rol de spijs in het deeg. Vouw de zijkanten goed dicht zodat ze tijdens het bakken niet open gaan. Leg de staven op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de staven met losgeklopt ei. Laat dit 10 minuten drogen en bestrijk het nogmaals met ei. Bak de staven in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Heerlijk genieten met Sint & Piet!

donderdag 15 november 2012

Italiaanse ragu van Tessa Kiros

Ken je dat? Van die fases waarin je lijkt te worden achtervolgd door pech? Nou, ik zit in zo’n fase. Mijn vaatwasser weigert dienst te doen en moet na 16 jaar trouwe dienst worden vervangen en ook mijn digitale camera bleek niet het eeuwige leven te hebben. Daar komt bij dat november en december voor mij de drukste maanden in de winkel zijn (dat is wel positief!), dus de vervanging van beide apparaten gaat wat tijd in beslag nemen en dat is niet bepaald bevorderlijk voor de toevoer van nieuwe posten op dit blog…

Gelukkig helpen m’n vriendinnen van het #ADPTU-kookclubje me uit de brand! Vandaag een bijdrage van vriendinnetje A. met een heerlijk recept van Tessa Kiros (uit “Twaalf”, Uitgeverij Terra).

Italiaanse ragù van Tessa Kiros, een heerlijk snelle saus, ook voor de lasagne te gebruiken!

Voor 6-8 personen:
4 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
400 gram gehakt
2 tenen knoflook, fijngesneden
120 ml witte wijn
400 ml gezeefde tomaten (of verse exemplaren!)
1 laurierblad
verse rozemarijn
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een grote hapjespan en bak hierin de ui. Voeg het gehakt en de knoflook toe en bak rul. Schenk de wijn erbij en laat het verdampen. Voeg de gezeefde tomaten, laurier, rozemarijn en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes pruttelen......als het te dik wordt kun je nog wat water toevoegen. Mmm.....

zaterdag 10 november 2012

Doe-het-zelf: Urban's koffie-bastognetaart

Als je in Arnhem woont en van lekker eten houdt, is de kans groot dat je mijn goede vriendin Ozana en haar “winkeltje” (haar woorden!) Urban Chef kent. Urban Chef is lunchroom, deli, cateraar en taartenhemel in één. Ze werken uitsluitend met biologische producten en doen veel moeite om hun ingrediënten te betrekken van producenten uit Arnhem of directe omgeving. Alles is er altijd vers en zelf gemaakt!

De taarten van de Urban Bakery zijn verrukkelijk en nu is de kans om ze thuis zelf ook te maken! Sinds kort zijn bij Urban Chef namelijk de mixen voor de taarten te koop, inclusief het recept – je moet alleen zelf de verse ingrediënten toevoegen. Ik testte de koffie-bastognetaart en kreeg de bruine papieren zak voor deze taart (met daarin de exacte hoeveelheden voor één taart) in de handen gedrukt: met cakemix (op basis van bloem van de Sonsbeek Molen), koffiepoeder, poedersuiker en bastognekruimels. Ik voegde zelf alleen de eieren, de mascarpone en de boter toe. Deze taart, mijn favoriet van de Urban Bakery, is rijk, machtig en heerlijk!

Voor 1 taart:
150 gr roomboter, op kamertemperatuur
3 eieren
300 gr cakemix
10 gr koffiepoeder
10 ml water
200 gr mascarpone
200 gr poedersuiker
150 gr bastognekoek (kruimels)

Gebruik een ronde bakvorm met een doorsnede van 23 cm en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Maak de cake door de zachte boter met de hand (houten lepel!) te mengen met de eieren en de cakemix. Meng tot een gladde massa is ontstaan en klop vervolgens nog 3 minuten extra met een mixer of een keukenmachine. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 40-45 minuten goudbruin en gaar (test met een satéprikker – deze moet schoon blijven). Laat de cake minimaal 1 uur op een rooster afkoelen.
Maak de topping door eerst het koffiepoeder te vermengen met het water. Roer vervolgens dit koffiepapje door de mascarpone en voeg daarna ook de poedersuiker toe. Doe dit eerst met de hand en daarna nog kort met een mixer of met de keukenmachine, zodat er een glad mengsel zonder klontjes ontstaat.
Snijd de afgekoelde cake doormidden en spatel 1/3 deel van de topping op het bodemstuk. Leg het dekselstuk er bovenop en bestrijk de cake (bovenop en ook de randen) met de resterende topping. Bestrooi tenslotte rijkelijk met de bastognekruimels. Val aan!

Disclaimer:
Ik ben niet betaald voor het schrijven dit bericht, noch heb ik op enig andere wijze voordeel. De koffie-bastognemix (bestaande uit: cakemix, poedersuiker, bastognekoek en koffiepoeder) is mij kosteloos ter beschikking gesteld door Urban Chef, de overige ingrediënten heb ik zelf betaald.

dinsdag 6 november 2012

Kipfilet met paddenstoelen en bockbier

Ondanks het feit dat ik een enorme koukleum ben, is de herfst mijn favoriete jaargetijde. Qua eten zijn de smaken en de gerechten in de herfst en winter ook veruit het meest geliefd. Ik houd enorm van paddenstoelen, pompoen, wild, stoofpotten… heerlijk! En hoewel ik geen bierdrinker ben, kook ik wel heel graag met bier – zeker als het donker en zwaar (en dus erg smaakvol) bier is. Het zal dus geen verbazing wekken dat het onderstaande recept – met paddenstoelen en bockbier – direct uit het Jumbo Magazine (november 2012) werd gescheurd!

Voor 4 personen:
4 kipfilets
1 eetlepel olijfolie
2 sjalotten of 1 grote ui, gesnipperd
250 gr gemengde paddenstoelen (ik gebruikte portobello’s, shiitakes en oesterzwammen), in reepjes
50 gr serranoham, in reepjes
1 flesje bockbier (300 ml)
3 takjes tijm
1 plakje ontbijtkoek
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Neem een ruime braadpan en verhit hierin de olie. Bak de kipfilets in ongeveer 5 minuten aan beide kanten lichtbruin, neem ze uit de pan en houd ze onder aluminiumfolie warm.

Doe de ui, de paddenstoelen en de ham in de pan en bak ongeveer 5 minuten. Voeg dan het bockbier en de verse tijm toe, leg de kipfilets terug in de pan en stoof alles ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje (deksel op de pan).
Neem dan opnieuw de kipfilets uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan, breng het stoofvocht aan de kook en laat dit ongeveer 4 minuten inkoken – tot een licht gebonden saus is ontstaan.
Serveer de kipfilets met de paddenstoelen-bockbiersaus en bijvoorbeeld een stamppotje van een mix van gewone en zoete aardappelen.

Excuses voor de belabberde fotografie. Herfst en winter zijn dan qua eten favoriet, qua licht zijn ze een ramp voor me!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...