vrijdag 30 januari 2015

Het allermooiste superfood: boerenkool




Dit blog verscheen eerder op We love cooks.


Superfoods. Er is geen ontsnapping mogelijk. Chiazaad, gojibessen, açaibessen, algen, rauwe cacao, hennepzaad, maca – en dan noem ik nu alleen de gangbare spullen. Voor wie ècht hard core wil zijn er nog medicinale paddenstoelen, noni, sorghumzemelen en yaconwortel. Plus heel veel andere ingrediënten waarvan ik het bestaan tot voor kort niet vermoedde.
Je maakt er smoothies mee of raw snackrepen en chiapudding schijnt heel lekker te zijn. Iedereen moet vooral doen waar hij/zij zin in heeft, maar ik sla even over (tried & tested, en ik werd er niet blij van).

Echt negatief wil ik niet doen over deze beweging (trend? hype?), want ik vind het geweldig dat zoveel mensen bewust met hun voeding bezig zijn. Op z’n minst is dat het grote pluspunt van de superfoods.
Toch is het merkwaardig dat deze mensen, die zo enorm verantwoord bezig zijn, zich niet druk lijken te maken over de foodmiles van deze ingrediënten. Lokaal eten is er niet bij, de superfoods komen bijna zonder uitzondering uit verre landen en hebben een lange reis achter de rug voor ze in je smoothie belanden. Voor mij, iemand die op niet-fanatieke wijze aanhanger is van het principe “eet lokaal, eet met de seizoenen”, is het dan ook bijna onweerstaanbaar om superfoodies niet af en toe op de hak te nemen. Ik mag in de winkel graag opmerken dat de beste superfoods, naar mijn bescheiden mening, gewoon in Nederland verbouwd worden: broccoli en boerenkool. Boordevol vitaminen, waanzinnig gezond, vriendelijk voor je portemonnee (wel eens een zakje gojibessen aangeschaft?) en vooral: lekker!

Het is nú de tijd van het jaar, dus onderstaand volgen 3 eenvoudige recepten met boerenkool.

Boerenkool met chorizo en cannellinibonen

200 gr chorizo, in blokjes
1 eetlepel chili-olijfolie
500 gr boerenkool, fijngesneden
400 gr cannellinibonen (uit blik), afgespoeld en uitgelekt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
Neem een grote koekenpan of wok en verhit hierin de chili-olijfolie (je kunt eventueel ook gewone olijfolie gebruiken en hier een fijngehakt Spaans pepertje aan toevoegen). Doe de blokjes chorizo in de pan en bak deze op vrij hoog vuur uit. Voeg (in gedeelten) de boerenkool toe en laat deze slinken. Roer uiteindelijk de cannellinibonen door de boerenkool en verwarm deze goed. Breng op smaak met zout en peper.

Boerenkool met aardappel en sjalotten (recept afkomstig uit “Nieuwe klassiekers” van Donna Hay, Uitgeverij Van Dishoeck)
400 gr aardappelen (vastkokers), geschild en in grote stukken gesneden
40 gr ongezouten roomboter
6 sjalotten, gepeld en in kwarten gesneden
200 gr boerenkool, fijngesneden
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Kook de aardappelen in een grote pan gezouten water in ongeveer 5-7 minuten bijna gaar. Giet ze af en zet apart.
Neem een grote koekenpan of wok en verhit hierin de roomboter. Voeg de aardappelen en de sjalotten toe en bak 10-15 minuten op middelhoog vuur – tot de aardappelen een mooi bruin korstje hebben en ook de sjalotten gaar zijn. Zet het vuur hoog en voeg de boerenkool toe. Bak ongeveer 3 minuten mee tot de boerenkool geslonken is en zelfs een tikje knapperig aan de randjes is geworden. Breng op smaak met zout en peper.

Boerenkoolchips met chilivlokken en Parmezaanse kaas (recept afkomstig uit “Nieuwe klassiekers” van Donna Hay, Uitgeverij Van Dishoeck)
300 gr boerenkool, grof gesneden
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel gedroogde chilivlokken
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt of in vlokken
grof zeezout en versgemalen (zwarte) peper
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Neem een grote kom en vermeng hierin de boerenkool, olijfolie, chilivlokken, Parmezaanse kaas, zout en peper. Verspreid dit mengsel over de bakplaat (bekleed met bakpapier) en bak in ongeveer 12 minuten krokant in de oven. Laat even afkoelen, bestrooi eventueel met wat extra Parmezaanse kaas en dien op.

donderdag 22 januari 2015

No-knead bread



Op Internet (en ook daarbuiten) is er al lange tijd veel te doen over no-knead bread: brood dat je niet hoeft te kneden. Ter illustratie: tik “no knead bread” in bij Google – en je krijgt 1.660.000 resultaten. Die ik allemaal niet bekeken heb.

Nee, ik haalde mijn recept uit de Telegraaf van 20 december 2014, waarin Felix Wilbrink beschrijft hoe je zo’n brood aanpakt. Het bijbehorende amusante artikel heb ik helaas niet bewaard (en dat is erg dom), want daarin bespreekt hij dit brood met Edwin Klaasen (Desemenzo) – die zich er enorm over verbaast dat deze methode toch écht goed brood oplevert.

Afijn, ik vergat even dat ik een paleodieet volg en ging aan de slag. Het is inderdaad kinderlijk eenvoudig. Voor een eerste poging ben ik er absoluut tevreden over. Probeer het ook eens! Het is een langdurig proces, maar je hoeft er zelf echt nauwelijks iets voor te doen. Wel absoluut vereist: een gietijzeren pan met deksel en goede ovenhandschoenen!

Voor 1 brood:

250 gr (tarwe)meel
250 gr (tarwe)bloem
10 gr fijn tafelzout
2 gr droge gist
450-475 ml koud water (*)

Neem een grote kom en doe hierin het meel, het bloem, het zout en het gist. Giet het water erbij en vermeng dit goed met een houten lepel (beetje kracht zetten, maar het deeg moet vrij vochtig zijn). Leg er een schone theedoek over en laat de kom 14-15 uur op het aanrecht rustig rijzen.
Bestrooi je werkblad met wat bloem, leg het deeg erop en haal het twee keer om. Doe het deeg terug in de kom, theedoek er weer op en laat het deeg nog 2 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Zet een gietijzeren pan (inclusief goed sluitend deksel) zo’n 30 minuten in de oven. Haal de (loeihete!) pan uit de oven, kieper het deeg erin en leg het deksel erop. Zet de pan in de oven en bak 30 minuten. Verwijder dan het deksel en bak nog 15 minuten. Laat het brood (buiten de oven, maar in de pan) een kwartier afkoelen en haal het er dan uit. Heerlijk knapperige korst!

(*) Het recept van Felix Wilbrink gaat uit van 400 ml water, maar daar werd mijn deeg echt heel droog van (het moet vrij vochtig zijn). Ik gebruikte dus 500 ml water en dat was wellicht een tikje overmoedig. Ik zou een volgende keer 450-475 ml gebruiken.

vrijdag 2 januari 2015

In 2015 gaan er een paar dingen veranderen...



Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Moge 2015 een jaar vol geluk, liefde, gezondheid en allerhande andere voorspoed zijn!



Op deze plek wil ik jullie even informeren over een paar persoonlijke goede voornemens. Daar doe ik eigenlijk niet aan, maar dit jaar vormt een uitzondering. Met ingang van 1 januari 2015 zijn er namelijk een paar dingen gewijzigd. De belangrijkste hiervan zijn:

·         De Cook & Book winkel (*) is niet meer geopend op koopavonden (tenzij anders aangegeven)
·         De Cook & Book winkel is niet meer geopend op koopzondagen (tenzij anders aangegeven)
·         Dit blog blijft bestaan, maar posten zullen in een (veel) lagere frequentie verschijnen.

(*) De webshop blijft natuurlijk onverminderd 24 uur per dag geopend.

De reden is simpel: ik ga een beetje gas terugnemen. Na 6 jaar Cook & Book (met in totaal 1½ week vakantie en 0 dagen ziekteverzuim) is - in fysiek opzicht - de koek een beetje op. Het enthousiasme is onverminderd groot, maar om op de been te blijven (en om ook een paar vrienden over te houden) ga ik wat minder tijd besteden aan de winkel en wat meer aan andere dingen (die schijnen er ook te zijn).

Om maar meteen spijkers met koppen te slaan, ga ik doodleuk een week op vakantie. De winkel in Arnhem is daarom gesloten van dinsdag 10 februari t/m zaterdag 14 februari 2015. Bestellingen in de webwinkel worden in die week ook niet verstuurd, maar zullen vanaf dinsdag 17 februari worden verwerkt.

En dit blog… Zodra ik een nieuw leuk recept heb geprobeerd, zal ik hiervan gewoon verslag blijven doen. Maar de waarheid is dat ik wel eens een pan nasi wil maken, in plaats van elke keer de druk te voelen iets nieuws op tafel te moeten toveren. Met ingang van nu ga ik dan gewoon nasi maken (heb ik trouwens wel eens over nasi geblogd? – misschien zit er toch nog een post in…), dus de snelheid van nieuwe berichten zal dalen. Ik hoop dat jullie desondanks tóch dit blog blijven bezoeken….

Proost! Op een sprankelend 2015!

Riejanne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...