donderdag 23 april 2015

Vislasagne



Eén van de leukste boeken van de laatste maanden vind ik “Easy Iceland” van Dagný Rós Ásmundsdóttir (Borgerhoff & Lamberigts). Het is gewoon Nederlandstalig, hoor – want Dagný woont in België. Het boek staat vol met heerlijke (lichte) recepten die gebaseerd zijn op de keuken van haar geboorteland IJsland. Ik zou vrijwel elk gerecht in dit boek wel willen maken en ik startte met haar vislasagne.

Naast een overdaad aan (wit)vis, bevat deze lasagne enorm veel groenten en slechts één dun laagje lasagnebladen. Bovendien gebruikt Dagný geen machtige béchamelsaus, maar een grote beker hüttenkäse (wát een ontdekking!). Kortom: dit is een moderne, gezonde versie van een geweldig visgerecht!

Voor 4 personen:

900-1000 gr (wit)vis (ik gebruikte zalm, kabeljauw en panga)
2 eetlepels tarwebloem
1 eetlepel plantaardige olie
250 gr prei, in dunne ringen
1 stronk broccoli, alleen de roosjes (bewaar de stronk voor een soepje)
450 gr gehakte spinazie (diepvries, ontdooid en uitgeknepen)
100 gr tomatenpuree
75-100 ml water
1 theelepel geraspte nootmuskaat
400 gr hüttenkäse (cottage cheese)
ongeveer 4 gedroogde lasagnebladen
½ kop geraspte (jong) belegen kaas
½ kop geraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Gebruik een grote ovenschaal. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Snijd de vis in stukken van 3 x 3 cm, wentel ze door het bloem en leg ze op de bodem van de ingevette ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een grote wok en doe de groenten (prei, broccoli, spinazie) erbij. Bak de groenten ongeveer 5 minuten. Neem in de tussentijd een klein steelpannetje en verhit hierin de tomatenpuree en het water. Laat het sausje even een paar minuten zachtjes doorkoken, voeg zout en peper naar smaak toe en schep het dan door de groenten.
Schep de geraspte nootmuskaat door de hüttenkäse en smeer deze over de vis. Leg dan een laag lasagneblaadjes er bovenop en vervolgens de groenten. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de lasagne 25 minuten. Verwijder dan het folie, verdeel de kazen over de lasagne en zet de schaal nog 30 minuten terug in de oven. Serveer direct!

woensdag 8 april 2015

Wij zijn Arnhem!



Tegenwoordig kun je vrijwel alles online kopen. Je kunt er gewoon bij op de bank blijven zitten, in je pyjama, met een glaasje wijn naast je. Reuze handig!
Ik zou hypocriet zijn als ik deze ontwikkeling niet zou toejuichen, want uiteindelijk verkoop ik de Cook & Book kookboeken ook online en ben ik blij met de opdrachten die zo binnenkomen. Maar laten we eerlijk zijn: thuis op de bank kun je wel kijken, maar niet bladeren. En ik sta niet naast je om advies te geven (alleen als je dat wilt, anders laat ik je met rust). En je geniet niet van de sfeer van de binnenstad, van de muzikale ondersteuning door het draaiorgel (…). Daarvoor moet je overeind komen!



Winkelen in Arnhem is heerlijk, maar het kan nóg leuker. Daarom hebben we “Wij zijn Arnhem!” in het leven geroepen. Door lid te worden van “Wij zijn Arnhem!” geniet je bij de aangesloten winkels en horecagelegenheden (circa 20 stuks op het moment, maar dit aantal is groeiende) een voorkeursbehandeling. Je ontvangt elke maand een nieuwsbrief waarin alle deelnemers een speciale aanbieding hebben, exclusief voor de leden van “Wij zijn Arnhem!”. Op vertoon van je lidmaatschapspasje kun je deze speciale aanbiedingen ter plaatse verzilveren.

Word je ook lid? Je kunt je aanmelden via Arnhem Winkelstad, maar je kunt ook gewoon binnenstappen bij de deelnemers (zoals Cook & Book). Na betaling van € 30,00 (lidmaatschap voor 1 jaar) ontvang je dan een tijdelijk pasje, waarmee je direct gebruik kunt maken van de lopende VIP-deals (zo noemen we die speciale aanbiedingen). Na ongeveer een week krijg je je “echte” pasje thuis toegestuurd.
Vind je € 30,00 veel geld? Bedenk dan dat je iedere maand kunt profiteren van de VIP-deals die een waarde vertegenwoordigen van ongeveer € 200,00. En dat kun je 13x per jaar doen (elke maand + 1x extra voor Kerst). Dat geld heb je dus snel terugverdiend – bovendien steun je op die manier die leuke, echt Arnhemse ondernemingen!



Benieuwd naar de VIP-deal van Cook & Book voor de maand april 2015? De leden van “Wij zijn Arnhem” kunnen het boek “Mediterrane keuken” aanschaffen voor slechts € 5,99 (de oorspronkelijke verkoopprijs van deze dikke pil bedraagt € 25,00 – vanaf mei 2015 voor iedereen (ook niet-leden) verkrijgbaar voor € 9,99). Je mag er zo veel meenemen als je wilt, maar: op = op. De prijs van € 5,99 geldt dus alleen in de maand april en alleen voor leden van “Wij zijn Arnhem!”.
Ben je nog geen lid, maar heb je wel interesse in deze mooie aanbieding? Kom dan snel langs in de winkel en schrijf je in!

donderdag 2 april 2015

Champignons in mosterdsaus met spinazierijst



Een paar weken geleden maakte ik een geweldig recept uit “Rachel Khoo’s kookschrift” (Kosmos Uitgevers). Het is een vegetarisch gerecht met paddenstoelen in een romige mosterdsaus, maar merkwaardig genoeg heeft het als naam ‘Champignonstroganoff met spinazie en wilde rijst’. Die ‘stroganoff’ mag de pret niet drukken, maar het is geen term die ik zou gebruiken – omdat daarvoor (in mijn versie) de mosterd té nadrukkelijk aanwezig is.

Overigens: geweldig nieuw boek van Rachel Khoo! Je vindt een aantal recepten (waaronder deze) in de delicious. van april 2015. Wil je haar op de voet volgen (zeker de moeite waard!), dan kan dat via Twitter, Facebook en Instagram.

Voor 3 personen:

200 gr rijst (neem elke soort die je aanstaat, ik gebruikte een rode - door bietensap gekleurde - basmatirijst)
100 gr verse spinazie
1 eetlepel roomboter
400 gr kastanjechampignons, alleen hele grote exemplaren gehalveerd
1 teentje knoflook, fijngehakt
400 ml groentebouillon
2 theelepels maïzena
150 ml volle melk
2 volle eetlepels mosterd (ik gebruikte grove Doesburgse mosterd, mijn favoriet)
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst af, doe de spinazie erbij en leg een deksel op de pan – zodat de rijst en de spinazie samen gaar stomen. Zet tot gebruik weg.
Verhit de boter in een grote pan en voeg de champignons toe. Bak ze tot ze bruin en zacht worden (neem hier de tijd even voor, dit duurt zeker 10 minuten). Voeg de knoflook toe en fruit deze even mee.
Meng in een kommetje de maïzena met 2 eetlepels van de melk tot een glad papje. Roer dit papje door de hete groentebouillon en voeg hier ook de mosterd, peper en zout naar smaak en de rest van de melk aan toe. Giet dit mengsel bij de champignons, breng het aan de kook en laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Haal dan champignons uit de pan (bewaar ze onder aluminiumfolie), zet het vuur hoger en laat de saus zo’n 15 minuten inkoken. Roer regelmatig goed door met een garde – uiteindelijk moet de saus de consistentie van slagroom krijgen.


Serveer de champignons op een bedje van de spinazierijst en schep er rijkelijk de mosterdsaus overheen. Doe eventueel nog een scheutje citroensap erover, als je dat lekker vindt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...