zaterdag 26 september 2015

Broodjes worst met bier-uienmarmelade



Ik heb nooit beweerd dat dit een blog met ‘verantwoorde’ gerechten is, en dit recept valt ook absoluut weer niet in die categorie. Zeker weten dat dit door de gezondheidspolitie niet wordt goedgekeurd.

Vet! Gluten! Suiker! Koolhydraten! Zuivel!

Joh, het zit er allemaal in. En weet je: het is heel lekker, juist vanwege de aanwezigheid van al die ingrediĆ«nten die tegenwoordig als ‘fout’ worden bestempeld. Stel je voor: je fruit een grote lading uien op een laag vuur, giet er donker bier bij – en suiker en azijn – en maakt er dunne marmelade van. En dan neem je een (hard) broodje dat je besmeert met mosterd en waar je een saucijs op legt en een flinke schep van die marmelade…. Heerlijk! Maken!


Voor 4 personen:
2-3 eetlepels olijfolie
3 grote uien, in dunne ringen
150 ml donker bier
15 gr + 15 gr roomboter
55 gr fijne kristalsuiker
1 eetlepel rode wijnazijn
4 (varkens-)saucijzen
4 (harde) puntbroodjes
2 eetlepels grove mosterd
(zee)zout

Neem een pan met een dikke bodem en verhit hierin de olijfolie op laag vuur. Doe de uien erin, voeg een flinke snuf zout toe en laat de uien in 30 minuten garen en een goudbruin kleurtje krijgen. Giet het bier erbij, zet het vuur iets hoger en laat het bier tot ongeveer de helft inkoken. Doe dan 15 gr roomboter, de suiker en de azijn erbij en laat de dunne jam nog zo’n 6 minuten inkoken. Zet de jam apart tot gebruik (dit deel laat zich prima vooraf maken, voor gebruik hoef je dan de marmelade alleen even op te warmen).
Laat in een koekenpan 15 gr roomboter (+ eventueel een scheutje olijfolie) smelten en bak de saucijzen hierin in ongeveer 10 minuten mooi bruin en gaar. Snijd de broodjes doormidden en besmeer beide vlakken royaal met grove mosterd. Vul elk broodje met een saucijs en een flinke schep bier-uienmarmelade.

dinsdag 15 september 2015

Sirop de menthe (muntsiroop)



Een paar jaar geleden kocht ik in de supermarkt 2 plantjes munt. Ik gebruikte er wat van en plantte toen de munt bij mij in de achtertuin. In eerste instantie aarzelden de plantjes een beetje, maar al snel kregen ze de smaak te pakken. De munt groeide en groeide (ok: woekerde) en er was in Casa Cook & Book nooit meer een tekort aan verse munt.
Vorig jaar werd mijn munt echter bijna om zeep geholpen, door Ɣl te enthousiast een deel ervan af te steken. Maar het is bijna onverwoestbaar en dit jaar kwam het kruid in alle hevigheid terug.

Inmiddels is de zomer voorbij en heeft de munt z’n beste tijd gehad. Daarom is dit hĆ©t moment om muntsiroop te maken. Pluk de resterende blaadjes en geniet nog vele maanden van een siroop waarmee je cocktails, ijs of gewoon een glas water kunt opleuken.
Het recept komt uit “Zelf drank maken” van Lindy Wildsmith (Veltman Uitgevers) – een boek dat nog niet verschenen is (maar ik wilde niet wachten met dit recept, want straks is er geen munt meer!).


Voor een halve liter siroop:
50 gr verse munt (da’s een hele grote bos)
5 dl kokend water
500 gr kristalsuiker

Was de munt heel grondig en schud de takjes goed droog. Pluk de blaadjes (de takken worden niet gebruikt) en doe ze in een ruime kom. Schenk het kokende water erover en voeg de suiker toe. Roer een tijdje goed door, zodat de suiker helemaal oplost. Dek dan de kom af met een schone theedoek en laat 48 uur staan, gewoon op het aanrecht. Roer af en toe wel even door.
Giet na 48 uur de vloeistof door een fijne zeef (of door kaasdoek) en gooi de muntblaadjes weg (ze hebben hun werk gedaan). Doe de vloeistof in een kleine pan, zet deze op laag vuur en laat heel langzaam aan de kook komen. Laat de siroop 5 minuten zachtjes bubbelen.
Gebruik een fles die je grondig met kokend water hebt omgespoeld en vul deze met de siroop. Bewaar de sirop de menthe in de koelkast – het blijft maandenlang goed.

vrijdag 4 september 2015

Griekse kaasbroodjes met honing



Dit zijn de eenvoudigste broodjes die je ooit tegen zult komen. Het zijn dan eigenlijk ook geen broodjes, maar meer gevulde deegflapjes met een kaasvulling. Het oorspronkelijke recept (uit “De Griekse eilanden” van Rebecca Seal, Karakter Uitgevers) ging uit van een vulling met fijngesneden mozzarella. Maar ja… da’s een Italiaanse kaassoort…
Ik pakte het dan ook een tikje anders aan: de helft van de broodjes vulde ik met mozzarella, de andere helft met feta. De mozzarella smelt natuurlijk prachtig, de feta heeft meer smaak. Allebei goed!

Als je het in huis hebt, doe dan vooral een beetje ouzo (of een andere likeur met anijssmaak) door het deegje. Lijkt me erg lekker, maar: ook met gewoon water worden deze broodjes heerlijk!

Voor 9-10 (*) broodjes (genoeg voor 2 personen als lunch, of 4-5 personen als mezze):
2 eetlepels olijfolie, plus extra om de broodjes te bakken
200 gr (tarwe)bloem, plus extra om werkvlak te bestrooien bij uitrollen
½ theelepel fijn tafelzout
(eventueel: 2 eetlepels ouzo, raki of andere anijslikeur)
125 gr mozzarella, in fijne stukjes
125 gr feta, verkruimeld (**)
(heldere) honing

Meng de olijfolie, het bloem, het zout en genoeg vloeistof (maximaal 6 eetlepels water, of 4 eetlepels water + 2 eetlepels ouzo) en maak hiervan een stevig deeg. Kneed het 5-10 minuten, wikkel het deegje in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. (Maak je geen zorgen als het deeg ook na 10 minuten kneden nogal kruimelig is – na een half uur in de koelkast komt het allemaal goed…)
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak – het is nodig om even kracht te zetten en een dunne lap van 1-2 mm te krijgen. Gebruik een ronde uitsteekvorm of een glas met een doorsnede van 7½ cm en steek 18 tot 20 cirkels uit (je hebt een even aantal nodig). Bestrijk de rand van de cirkels met wat water, verdeel de geraspte kaas over de helft van de cirkels en leg de andere erop. Druk de randen goed aan en zorg dat de broodje zo plat mogelijk blijven.
Verhit een eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en bak de broodjes aan beide zijden goudbruin. Ze passen niet allemaal in Ć©Ć©n keer in de pan, dus giet voor elke portie wat olijfolie bij en houd de broodjes die al klaar zijn warm. Druppel de honing over de kaasbroodjes en serveer ze warm.

(*) Ik haalde 18 cirkels, dus 9 broodjes uit dit deeg
(**) In totaal dus 250 gr kaas, maar hier houd je ruimschoots aan over
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...