dinsdag 27 oktober 2015

Courgetti met pittige tonijn



Onlangs kreeg ik een spiralizer cadeau – zo’n handig apparaatje waarmee je mooie pastaslierten van allerhande groenten kunt maken. Ik bleek er alleen niet zo heel erg handig mee te zijn, want mijn eerste poging werd een hopeloze mislukking. Het was ook een beetje ambitieus om maar meteen met een harde knolselderij aan de slag te gaan, waar een normaal mens eerst oefent met een courgette. Door schade en schande wijs geworden, ging ik bij de tweede poging inderdaad met een courgette – en een recept van Donna Hay dat ik online vond – aan de slag. En het werkte!

Het recept vraagt om 2 blikjes tonijn in chili-olie. Waarschijnlijk kun je die in Australiƫ (daar komt La Hay vandaan) zonder problemen kopen, maar ik heb er tevergeefs naar lopen speuren. Om jullie een dergelijke zoektocht te besparen, heb ik twee alternatieven:

In de eerste plaats kun je simpelweg twee “gewone” blikjes tonijn op olijfolie gebruiken en ½-1 fijngehakt Spaans pepertje + 2 teentjes fijngesneden knoflook toevoegen.
Of (en dit deed ik, tot volle tevredenheid): je koopt in de supermarkt een groot (130 gr) en een klein (80 gr) blikje “John West Inspirations” tonijn met chili en knoflook. Homerun!

Voor 2 personen:
2 courgettes (ongeveer 650-700 gr)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
heel dunne schil (in reepjes) van 1 citroen (gebruik een zesteur, dan wordt het perfect)
1 eetlepel citroensap
20 gr dille, fijngehakt
75 gr rucola
130 gr + 80 gr John West Inspirations tonijn met chili + knoflook
handjevol pijnboompitten, licht geroosterd
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Zet je beste beentje voor en gebruik je spiralizer om van de courgettes een mooie berg courgette-spaghetti te maken. Als ik het kan, kun jij het ook! Leg de slierten in een vergiet en laat ze een beetje uitlekken.
Neem een ruime koekenpan en verhit hierin de olijfolie (matig vuur). Voeg de kappertjes en de citroenschilletjes toe en bak deze 2 minuten. Doe dan de courgette, het citroensap en een snuf zeezout erbij en bak dit ongeveer 3 minuten mee – tot alles goed warm is. Haal dan de pan van het vuur en voeg de dille, de rucola en uiteraard de tonijn (in grove stukken) toe. Vermeng goed, bestrooi met wat extra zout, wat zwarte peper en de pijnboompitten en serveer direct.

dinsdag 13 oktober 2015

Espresso-tonic



De voorbereidingen voor het drukste seizoen in kookboekenland zijn in volle gang. Opeens komt alles tegelijk, moet ook alles tegelijk klaar en dus is het een periode van veel werk, weinig slaap en iets te veel stress. Tussendoor probeerde ik ook – tegelijkertijd - een recept uit een nieuw kookboek te maken en te fotograferen, m’n gloednieuwe spiralizer te testen (met een knolselderij, misschien niet de meest handige keuze voor een eerste poging) en emails te beantwoorden. Het resultaat: een mislukt recept, waardeloze foto’s en een armzalig hoopje knolselderijsliertjes. Alleen de emails gingen goed. Denk ik.

Ik heb me er maar even bij neergelegd dat het onderstaande “receptje” op dit moment het hoogst haalbare voor me is. Het is een merkwaardig, maar eenvoudig drankje: espresso-tonic. Ja, dat lees je goed. Een beetje vreemd, maar heel lekker.

Ik was er al maanden door geobsedeerd (zeker nadat ik zag dat de Hairy Bikers het in Finland dronken) en dus was het reuze fijn dat ik het recept vond in “All day breakfast” van Denise Kortlever (Uitgeverij Spectrum).

Voor 1 glas:
handvol ijsblokjes
fles tonic
1 vers gezette espresso

Vul het glas met ijsblokjes en giet de tonic erbij tot het glas ongeveer 2/3 vol is. Giet de espresso erbij.

Meer kan ik er niet van maken. ProbƩƩr dit! De combinatie van een strakke espresso en de bittere smaak van de tonic blijkt verbijsterend lekker!

dinsdag 6 oktober 2015

Chorizo-chilisoep met tortillachips



Het laatste kwartaal van het jaar is begonnen – het drukste seizoen in kookboekenland. Daarom nu even geen gebabbel, maar gewoon meteen het recept van deze heerlijke, stevige, pittige en hartverwarmende soep!

Het recept komt uit “Soep / Bij Janneke thuis” van Janneke Philippi (Karakter Uitgevers), maar ik heb ‘m een beetje simpeler gemaakt (want: tortillachips kun je inderdaad zelf maken, maar de mijne kwamen gewoon uit een zak!).




 
Voor 4 personen:
2 eetlepels olijfolie
200-250 gr chorizo, in blokjes
1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
5-6 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 gele paprika, in dunne reepjes
1½ theelepel chilipoeder
2 theelepels gemalen komijn
2 blikken gepelde tomaten (Ć  400 gr per stuk)
2 tabletten voor rundvleesbouillon
2 blikken bonen naar keuze (Ć  400 gr per stuk, ik gebruikte kidneybonen en zwarte bonen)
125 ml zure room
1 zak tortillachips naturel
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Neem een grote soeppan met een dikke bodem en verhit hierin de olijfolie op matig vuur. Doe de chorizoblokjes en de knoflook erin en bak deze ongeveer 3 minuten (tot de olie uit de chorizo komt). Bak de lente-ui, de paprika, het chilipoeder en de gemalen komijn 2 minuten mee en voeg dan de gepelde tomaten toe. Druk deze stuk met een spatel of (heel handig!) een aardappelstamper (heet dat zo? – zo’n ding waar je puree mee maakt). Vul de beide lege blikken met warm water en voeg dit eveneens toe, samen met de verkruimelde bouillontabletten. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes bubbelen.
Spoel de bonen grondig af in een zeef onder stromend koud water. Voeg ze toe aan de soep en verwarm 5 minuten mee. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de chorizo-chilisoep in 4 kommen of diepe borden en schep een eetlepel zure room op elke portie. Geef de tortillachips erbij.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...