vrijdag 22 april 2016

Marokkaanse linzensoep met chili-uienringen



Het is dan misschien al eind april, er komen nog een paar hele koude dagen aan. De tijd voor comfort food is dus nog niet voorbij. En ook al is het misschien hartje zomer, er zijn altijd momenten waarop een mens een opkikker kan gebruiken.
Op deze momenten komt deze soep in beeld. Warm, vullend en een tikje pittig…


Ingrediƫnten voor de soep (6-8 personen):
1 eetlepel olijfolie
1 ui, in dunne halve ringen
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
1 eetlepel komijnpoeder
½ eetlepel ketoembar
2 theelepels ras-el-hanout
280 gr rode linzen
400 gr blokjes tomaat (uit blik)
1200 ml water
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
Griekse yoghurt

Ingrediƫnten voor de chili-uienringen:
1 eetlepel olijfolie
2 uien, in heel dunne ringen
½ theelepel kaneelpoeder
2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
1 rode peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
sap van ½ kleine citroen
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Neem een grote soeppan met een dikke bodem, verhit hierin de olijfolie en fruit de ui en de bleekselderij in de olie op laag vuur. Voeg de knoflook en de specerijen (komijn, ketoembar en ras-el-hanout) toe en bak ze ƩƩn minuut mee. Doe dan alle resterende soep ingrediƫnten (linzen, tomaat en water) in de pan en breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes bubbelen, tot de linzen gaar zijn en uit elkaar vallen. Breng op smaak met zout en peper.
Gebruik een koekenpan voor de chili-uienringen en laat de olijfolie hierin gloeiend heet worden. Bak de uienringen hierin goudbruin en een tikje krokant. Voeg kaneel, suiker en pepertje toe. Roer tot de suiker gesmolten is en voeg dan het citroensap en wat zout en peper toe.

Serveer de soep (garneer eventueel met wat verse blaadjes koriander) met een dot Griekse yoghurt en wat chili-uienringen.

vrijdag 15 april 2016

Geroosterde bloemkool met kurkuma en koriander



Is het wel eens opgevallen dat er hier nauwelijks recepten voor bloemkool te vinden zijn? De reden is simpel: ik houd niet van bloemkool. Het groene broccoli-broertje is prima, maar voor bloemkool kan ik niet warmlopen. Omdat ik dat eigenlijk nogal belachelijk vind van mezelf, heb ik het onlangs toch maar weer een keer geprobeerd. In geroosterde vorm (want dat vind ik dan eigenlijk nog het lekkerst) en gecombineerd met specerijen waar ik wĆØl van houd.

Conclusie: ja, hoor – prima! Waarom doe ik dit eigenlijk niet vaker?


Bijgerecht voor 4 personen:

1 bloemkool, verdeeld in kleine roosjes
milde olijfolie
½ theelepel kurkuma
1 theelepel korianderpoeder
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Verwarm de oven op 175 graden Celsius (hete lucht). Verspreid de bloemkoolroosjes over een bakplaat. Besprenkel ze met wat olijfolie en strooi de kurkuma, het korianderpoeder, zout en peper erover. Rooster de bloemkool ongeveer 30 minuten in de oven tot ze een leuk kleurtje hebben en van binnen zacht zijn.

vrijdag 8 april 2016

Kabeljauw met venkel en bloedsinaasappel



Soms heb je zin om iets groots te maken. Iets uit de oven. Ideaal om mensen uit te nodigen en samen in de keuken aan het werk te zijn. Op zaterdagochtend naar de markt, alle ingrediƫnten in huis gehaald en 's avonds lekker alles opgegeten.

Dit overheerlijke recept: vis met venkel en bloedsinaasappel van Koken met Karin. Een aanrader!

IngrediĆ«nten: 

700 gram kabeljauwfilet
3 bloedsinaasappels
2 kleine venkel knollen
1 bos basilicum
2 tenen knoflook
scheut verse citroensap
scheut olijfolie
peper & zout

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden Celsius. 
Leg voldoende bakpapier op de bakplaat, zodat de hele vis erop past en je het ook nog dicht kunt vouwen. Snijd het kontje van de venkelknollen af en schaaf in flinterdunne plakken. Verdeel over het bakpapier. Schil de bloedsinaasappels en snijd ze dan in dunne plakjes. Leg dit bovenop de venkel. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en leg het op de bloedsinaasappels. 

Saus: Doe het basilicum, het opgevangen sinaasappelsap, het citroensap, de knoflooktenen, zout, peper en een flinke scheut olijfolie in de hoge smalle kom van de staafmixer en pureer tot groene, dunne pestosaus. Giet dit over de vis.

Vouw het pakket zorgvuldig dicht, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Doe de bakplaat in de oven en laat het 12-15 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar worden. 

Je bezoek zal ervan genieten!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...