zondag 29 augustus 2010

Kippensoep met kokos ("Tom Kha Gai")

Het is soepweer. De mussen zouden potverdorie van het dak moeten vallen, maar ik kom met regenlaarzen aan naar de winkel en heb ontdekt dat het binnen zonder vestje eigenlijk te koud is. Ik gok op een tweede hittegolf in september, anders is het wel een beetje sneu gelopen met de zomer van 2010.
Bijkomend effect is dat de animo voor zomerse salades en barbecues verslapt is en dat een verwarmend soepgerecht heel verleidelijk is. Zeker als het zo'n lekkere Thaise kokos-kippensoep is. Een pittig opkikkertje: Tom Kha Gai.
Het recept is een mix van recepten uit verscheidene boeken, maar is voornamelijk gebaseerd op het "Easy Thai kookboek" van Sallie Morris.

400 ml kokosmelk
500 ml kippenbouillon
250 ml water
2 cm verse gember, fijngehakt
2 rode pepers, fijngehakt
1 theelepel serehpoeder
3 kaffir lime blaadjes, in stukjes gescheurd
4 eetlepels vissaus
sap van 1 limoen
1 theelepel suiker
175 gr kipfilet, in reepjes
100 gr eiernoedels
100 gr taugé

Verwarm de kokosmelk, de bouillon en het water in een grote pan met de gember, de rode pepers, het serehpoeder en de kaffir lime blaadjes. Voeg na een paar minuten de vissaus, het limoensap en de suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat het circa 5 minuten zachtjes koken op een laag vuur. Voeg eventueel nog zout en peper toe [NB Dat heb ik niet gedaan, vond het niet nodig].
Bereid intussen de (eier)noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de reepjes kip steeds met een paar tegelijk toe aan de soep zodat ze niet aan elkaar kleven. Kook de kip in 3-4 minuten gaar. Kook in de laatste minuut de eiernoedels en de taugé mee.
Garneer eventueel met blaadjes koriander, verwijder de kaffir lime blaadjes en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...