donderdag 17 oktober 2013

Gestoofde kip in spinazie-pindasaus

Best een begrijpelijk titel, hè? Ik denk toch dat een mens zich daar iets bij kan voorstellen. Dit geheel in tegenstelling tot de officiële benaming: Kip cacahuete. U zei?

Dit recept komt uit een Belgisch boekje (een heel leuk boekje trouwens: “Njam / Soepen en stoofpotjes”, verkrijgbaar in de winkel) en daar heet het dus zo. Even een snelle actie op Google levert al snel het antwoord op: “cacahuete” is een oorspronkelijk Spaans woord (ook in het Frans gebruikt), dat “aardnoot” betekent. Pindasaus, ik zei het al.

Zoals hier te verwachten valt, is het in het geheel niet ingewikkeld om te maken. Je kunt een hele kip gebruiken (die je dan in stukken hakt), of 4 kippenpoten zoals ik deed. Geef mij namelijk een groot mes en er vloeit met zekerheid bloed. Dan dus beter kippenpoten kopen…

Voor 4 personen:
250 gr pindakaas
4 kippenpoten
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels zonnebloemolie
1 (rode) ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in blokjes
100 ml ketjap manis
2 eetlepels ketchup
2 theelepels cayennepeper
250 gr spinazie, gewassen en uitgelekt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Vermeng in de pindakaas met 200 ml lauw water in een kom. Bestrooi de kip met het paprikapoeder, zout en peper en wrijf de stukken er goed mee in.
Neem een grote braadpan en verhit hierin de olie. Braad de stukken kip even goed aan, zodat ze een mooi bruin kleurtje krijgen (eventueel in porties). Haal de kip uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Doe de ui, de knoflook en de paprika in de pan en fruit dit ongeveer 5 minuten. Doe de verdunde pindakaas, de ketjap manis, de ketchup, de cayennepeper en nog 100 ml water erbij en breng het geheel aan de kook.
Leg de stukken kip terug in de pan en laat alles ongeveer 30 minuten stoven met het deksel op de pan. Voeg uiteindelijk de spinazie toe en laat deze ongeveer 3 minuten meestoven.
Je kunt de kippenpoten in z'n geheel serveren of (zoals ik deze keer uitsloverig deed) met 2 vorken het vlees van de botten halen. Serveer met rijst.

5 opmerkingen:

  1. Ik denk dat dit het gaat worden vanavond. Klinkt erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Succes! Ik vond 't erg lekker (zoals alles waar pindasaus bij is....).

      Verwijderen
    2. Nou helaas gaat het 'm vanavond dus niet worden maar ws morgen of overmorgen. Maar gemaakt wordt hij. En idd alles met pindakaas is heerlijk. En ketjap trouwens. Goede combi.

      Verwijderen
  2. Ik heb hem inmiddels gemaakt en over geblogged:
    http://www.family-oosten.com/blog/2013/10/21/pollo-cacahuete/

    Maar ik vond wel dat er veel los vet/olie op de saus stond. Een andere foodblogger had hetzelfde resultaat ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Joh, wat jammer van die olie. Het is al een paar weken geleden, maar ik kan me niet herinneren dat er een laag olie bij mij op de saus dreef. Wél weet ik nog dat je inderdaad in het begin regelmatig moet roeren om aankoeken te voorkomen... ;-)

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...