dinsdag 15 september 2015

Sirop de menthe (muntsiroop)



Een paar jaar geleden kocht ik in de supermarkt 2 plantjes munt. Ik gebruikte er wat van en plantte toen de munt bij mij in de achtertuin. In eerste instantie aarzelden de plantjes een beetje, maar al snel kregen ze de smaak te pakken. De munt groeide en groeide (ok: woekerde) en er was in Casa Cook & Book nooit meer een tekort aan verse munt.
Vorig jaar werd mijn munt echter bijna om zeep geholpen, door ál te enthousiast een deel ervan af te steken. Maar het is bijna onverwoestbaar en dit jaar kwam het kruid in alle hevigheid terug.

Inmiddels is de zomer voorbij en heeft de munt z’n beste tijd gehad. Daarom is dit hét moment om muntsiroop te maken. Pluk de resterende blaadjes en geniet nog vele maanden van een siroop waarmee je cocktails, ijs of gewoon een glas water kunt opleuken.
Het recept komt uit “Zelf drank maken” van Lindy Wildsmith (Veltman Uitgevers) – een boek dat nog niet verschenen is (maar ik wilde niet wachten met dit recept, want straks is er geen munt meer!).


Voor een halve liter siroop:
50 gr verse munt (da’s een hele grote bos)
5 dl kokend water
500 gr kristalsuiker

Was de munt heel grondig en schud de takjes goed droog. Pluk de blaadjes (de takken worden niet gebruikt) en doe ze in een ruime kom. Schenk het kokende water erover en voeg de suiker toe. Roer een tijdje goed door, zodat de suiker helemaal oplost. Dek dan de kom af met een schone theedoek en laat 48 uur staan, gewoon op het aanrecht. Roer af en toe wel even door.
Giet na 48 uur de vloeistof door een fijne zeef (of door kaasdoek) en gooi de muntblaadjes weg (ze hebben hun werk gedaan). Doe de vloeistof in een kleine pan, zet deze op laag vuur en laat heel langzaam aan de kook komen. Laat de siroop 5 minuten zachtjes bubbelen.
Gebruik een fles die je grondig met kokend water hebt omgespoeld en vul deze met de siroop. Bewaar de sirop de menthe in de koelkast – het blijft maandenlang goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...