dinsdag 17 april 2012

Ottolenghi's gekarameliseerde witlof met serranoham

Het succes van de boeken van Yotam Ottolenghi is overweldigend. Van “Plenty” zijn waanzinnige aantallen verkocht en zijn “Kookboek” is ook hard op weg om een grote hit te worden. Nederlandse lekkerbekken gaan allemaal door de knieën voor zijn lekkere recepten, die vooral opvallen door de verrassende smaakcombinaties, vaak met Midden-Oosten invloeden.
Neem nou dit gerecht. Het is eigenlijk gewoon een variant op de standaard witlof-met-ham-en-kaas klassieker. Maar dan dus anders. En zó de moeite waard!


Voor- of bijgerecht voor 6 personen:
6 struikjes witlof (van gelijke grootte), in de lengte doormidden gesneden
40 gr roomboter
4 theelepels fijne kristalsuiker
50 gr broodkruim (bij voorkeur van zuurdesembrood)
70 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 eetlepels tijmblaadjes
120 ml slagroom
12 plakken serranoham
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verhit de oven tot 200 graden Celsius. Neem een grote koekenpan en verhit hierin de boter en de suiker. Roer door elkaar en leg de witlof erin met het snijvlak naar beneden (doe dit eventueel in 2 partijen). Bak de witlof 2-3 minuten en haal de stronkjes dan uit de pan en leg ze in een ovenschaal (met de gekarameliseerde kant naar boven).
Neem een kommetje en vermeng hierin het broodkruim, de Parmezaanse kaas, de tijmblaadjes, zout en peper naar smaak en de slagroom. Verdeel dit kruim over de witlofstronkjes en dek elk stronkje af met een plak ham. Zet de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven.
Besprenkel eventueel voor het serveren met wat olijfolie of strooi er wat fijngehakte bladpeterselie over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...