zaterdag 22 december 2012

Pittige kip uit "Jamie in 15 minuten"

Vandaag is vriendinnetje M. zo vriendelijk geweest om een gastblog te verzorgen. Helemaal geweldig, vooral om dat ze ook de zorg heeft voor haar pasgeboren dochtertje. Het recept komt uit “Jamie in 15 minuten” van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers).

Het nieuwste kookboek van Jamie Oliver, “Jamie in 15 minuten”, staat boordevol voedzame, gezonde maar vooral lekkere maaltijden, die vaak net wat anders zijn dan wat ik normaliter op tafel zet. Een welkome afwisseling in mijn keuken dus!  Maarrrrr: wat Jamie in 15 minuten in de keuken klaarstoomt, daar doet een normale sterveling natuurlijk minimaal 30 minuten over. Exclusief het doen van de boodschappen en klaarzetten van alle benodigdheden. Dus dat werd mijn doel: binnen 30 minuten de pittige kip van Jamie op tafel zetten. Ik ging aan de slag, met de timer op het aanrecht.

Allereerst de benodigdheden:
Voor de linzen:
1 ui
1 wortel
2 takjes verse rozemarijn
olijfolie
2 blikken van 400 gram puylinzen (ik kon bij de AH alleen het huismerk vinden, geen idee of dat puylinzen waren of een andere soort…)
1 rijpe tomaat
200 gram jonge bladspinazie
1 eetlepel rodewijnazijn
4 volle eetlepels magere yoghurt (ik ben niet zo van de magere yoghurt, dus ben voor Griekse yoghurt gegaan, heerlijk romig!).
Voor de kip:
4 kipfilets van +/- 120 gram
½ theelepel cayennepeper
4 tenen knoflook
1 handvol verse tijm, rozemarijn en/of laurier
4 plakken gerookte pancetta
1 bundel groene asperges (circa 300 gram)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
Voor erbij:
Knapperig brood (ik heb stokbrood in grote plakken gesneden, bestreken met goede olijfolie en deze even in de oven gedaan, met name door de olie smaakt het brood heerlijk bij de linzen! - MH).
Keukenbenodigdheden: keukenmachine, oven op gasstand 4 / 180 graden Celsius, grote pan (of wok) met deksel op matig vuur, koekenpan op matig vuur.

En nu: start de tijd!
Pel de ui, snijd de wortel en de ui doormidden en doe ze in de keukenmachine en hak ze samen met de twee takjes rozemarijn fijn. Doe het mengsel met 1 eetlepel olie in een grote pan of wok en schep ze regelmatig om. Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier, hussel ze met peper, zout en de cayennepeper door elkaar, vouw het papier over de filets en sla ze plat met een deegroller tot ongeveer 1 cm dikte. (Iets minder smakelijk, maar wellicht net zo handig: snijd de kipfilets horizontaal doormidden, waardoor twee dunne plakken ontstaan, -MH). Leg ze met 1 eetlepel olie, de ongepelde tenen knoflook en een handvol verse kruiden in de koekenpan, keer ze na 3 – 4 min om en bak ze goudbruin gaar.
Roer de linzen inclusief het vocht met de tomaat, die je grof hakt, door het wortel/ui mengsel en doe de deksel op de pan. Leg het brood in de oven om op te warmen. Hak de bladspinazie grof en roer ze met de rodewijnazijn door de linzen. Voeg, wanneer de spinazie geslonken is en de linzen koken, peper en zout naar smaak toe. Doe de pancetta en asperges in de schoongemaakte koekenpan en bak ze goudbruin en krokant.
Kiep het linzenmengsel op een grote schaal (of verdeel over de borden) en marmer er het grootste deel van de yoghurt doorheen met een vork. Leg de kipfilets, pancetta, asperges en tenen knoflook op het linzenmengsel en maak af met een paar klodders yoghurt. Serveer het brood erbij om het sap op te deppen uit je bord.

En… stop de tijd! Het is mij in 27 minuten gelukt een gerecht van Jamie Oliver te maken, en het smaakt heerlijk!

1 opmerking:

  1. Zag het recept net op tv, leuk dat ik het hier terugvind. En ja, 15 minuten is alleen voor Jamie te doen (met wat kunstgrepen)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...