donderdag 27 december 2012

Makreelpate

Vroeger, toen ik nog geen kookboekwinkel had, nodigde ik graag de familie uit voor een Kerstdiner en stond ik met plezier 2 dagen non-stop in de keuken. Tegenwoordig wóón ik in de maand december in de winkel en ben ik blij met 2 vrije dagen. Ik laat me graag elders uitnodigen en mijn bijdrage aan het Kerstdiner is… nogal beperkt. Dit jaar zelfs extreem beperkt, maar wel smakelijk: ik maakte de makreelpaté uit “Jamie in 30 minuten” (Kosmos Uitgevers).


Klinkt wellicht bewerkelijk, is supersnel klaar! De keukenmachine is je beste vriend en werkelijk, binnen 5 minuten is het klusje geklaard. Een paar uurtjes een tikje laten opstijven in de koelkast (of niet...) en je hebt een geweldige paté voor bij de borrel. Niet alleen voor Kerst te gebruiken, hoor!

Ingrediënten:
300 gr gerookte makreel
200 gr magere kwark
1 bosje bladpeterselie
1 volle dessertlepel mierikswortel
2 citroenen
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Het is buitengewoon simpel: doe de makreel, de kwark, de peterselie, de mierikswortel en het sap van 1½ citroen + de rasp van 1 citroen in de keukenmachine. Laat het apparaat een paar minuten draaien en schraap tussendoor de binnenkant even schoon. Breng op smaak met zout en peper. Laat eventueel een paar uurtjes een beetje opstijven in de koelkast.

zaterdag 22 december 2012

Pittige kip uit "Jamie in 15 minuten"

Vandaag is vriendinnetje M. zo vriendelijk geweest om een gastblog te verzorgen. Helemaal geweldig, vooral om dat ze ook de zorg heeft voor haar pasgeboren dochtertje. Het recept komt uit “Jamie in 15 minuten” van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers).

Het nieuwste kookboek van Jamie Oliver, “Jamie in 15 minuten”, staat boordevol voedzame, gezonde maar vooral lekkere maaltijden, die vaak net wat anders zijn dan wat ik normaliter op tafel zet. Een welkome afwisseling in mijn keuken dus!  Maarrrrr: wat Jamie in 15 minuten in de keuken klaarstoomt, daar doet een normale sterveling natuurlijk minimaal 30 minuten over. Exclusief het doen van de boodschappen en klaarzetten van alle benodigdheden. Dus dat werd mijn doel: binnen 30 minuten de pittige kip van Jamie op tafel zetten. Ik ging aan de slag, met de timer op het aanrecht.

Allereerst de benodigdheden:
Voor de linzen:
1 ui
1 wortel
2 takjes verse rozemarijn
olijfolie
2 blikken van 400 gram puylinzen (ik kon bij de AH alleen het huismerk vinden, geen idee of dat puylinzen waren of een andere soort…)
1 rijpe tomaat
200 gram jonge bladspinazie
1 eetlepel rodewijnazijn
4 volle eetlepels magere yoghurt (ik ben niet zo van de magere yoghurt, dus ben voor Griekse yoghurt gegaan, heerlijk romig!).
Voor de kip:
4 kipfilets van +/- 120 gram
½ theelepel cayennepeper
4 tenen knoflook
1 handvol verse tijm, rozemarijn en/of laurier
4 plakken gerookte pancetta
1 bundel groene asperges (circa 300 gram)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
Voor erbij:
Knapperig brood (ik heb stokbrood in grote plakken gesneden, bestreken met goede olijfolie en deze even in de oven gedaan, met name door de olie smaakt het brood heerlijk bij de linzen! - MH).
Keukenbenodigdheden: keukenmachine, oven op gasstand 4 / 180 graden Celsius, grote pan (of wok) met deksel op matig vuur, koekenpan op matig vuur.

En nu: start de tijd!
Pel de ui, snijd de wortel en de ui doormidden en doe ze in de keukenmachine en hak ze samen met de twee takjes rozemarijn fijn. Doe het mengsel met 1 eetlepel olie in een grote pan of wok en schep ze regelmatig om. Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier, hussel ze met peper, zout en de cayennepeper door elkaar, vouw het papier over de filets en sla ze plat met een deegroller tot ongeveer 1 cm dikte. (Iets minder smakelijk, maar wellicht net zo handig: snijd de kipfilets horizontaal doormidden, waardoor twee dunne plakken ontstaan, -MH). Leg ze met 1 eetlepel olie, de ongepelde tenen knoflook en een handvol verse kruiden in de koekenpan, keer ze na 3 – 4 min om en bak ze goudbruin gaar.
Roer de linzen inclusief het vocht met de tomaat, die je grof hakt, door het wortel/ui mengsel en doe de deksel op de pan. Leg het brood in de oven om op te warmen. Hak de bladspinazie grof en roer ze met de rodewijnazijn door de linzen. Voeg, wanneer de spinazie geslonken is en de linzen koken, peper en zout naar smaak toe. Doe de pancetta en asperges in de schoongemaakte koekenpan en bak ze goudbruin en krokant.
Kiep het linzenmengsel op een grote schaal (of verdeel over de borden) en marmer er het grootste deel van de yoghurt doorheen met een vork. Leg de kipfilets, pancetta, asperges en tenen knoflook op het linzenmengsel en maak af met een paar klodders yoghurt. Serveer het brood erbij om het sap op te deppen uit je bord.

En… stop de tijd! Het is mij in 27 minuten gelukt een gerecht van Jamie Oliver te maken, en het smaakt heerlijk!

zondag 16 december 2012

Pompoenovenschotel met rookworst en gnocchi

Toen het pompoenseizoen een beetje op gang was gekomen, kocht ik bij de groenteboer diverse exemplaren. Een tijd lang dienden ze als decoratie voor de winkel, maar langzamerhand verdwenen ze in de pan…. Ik maakte weer eens geroosterde pompoen, ontdekte een nieuwe voltreffer in de pompoenmuffins en maakte vooral veel soep! Eén van de laatste pompoenen gebruikte ik voor deze ovenschotel, die buitengewoon eenvoudig en lekker is. Het recept komt uit “Hallo Jumbo”, editie oktober 2012 (denk ik).

Het is een recept waarmee je naar hartenlust kunt variëren: je kunt de gnocchi vervangen door kleine aardappelkrieltjes, of de rookworst vervangen door gerookte kip (maar de rookworst heeft mijn voorkeur) en de salie kan worden ingeruild voor verse of gedroogde rozemarijn.

Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesnipperd
250 gr gemengde paddenstoelen, in dikke plakken
1 biologische oranje pompoen, zaden verwijderd, mét schil, in blokjes van circa 2 x 2 cm
500 gr gnocchi
1 fijne rookworst, circa 250 gr
100 gr geraspte belegen kaas
10 blaadjes verse salie, in dunne reepjes
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Kook de pompoen in 5 minuten in licht gezouten water beetgaar. Doe dan de pompoen, samen met de olijfolie, de ui en de paddenstoelen in een grote koekenpan en fruit ongeveer 5 minuten.
Bereid in de tussentijd de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal betekent dit: 2 minuten koken, als ze boven komen drijven zijn de gnocchi gaar). Snijd de rookworst in plakjes van ongeveer ½ cm dik. Schep de rookworst, de gnocchi en de helft van de salie door het pompoenmengsel en breng op smaak met zout en peper.
Doe het mengsel over in een ingevette ovenschaal en strooi de kaas erover. Zet de schaal 10 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Haal de schotel uit de oven en garneer met de resterende salie.

dinsdag 11 december 2012

Jamie's TArte TAtin

Naar aanleiding van alle positieve reactie op mijn post over witlof tarte tatin, dacht ik dat jullie misschien nog wel interesse zouden hebben in een receptje voor een traditionele appel tarte tatin. Een recept van Jamie Oliver, dus lekker makkelijk en toch een tikje speciaal. Onderstaand volgt weer een gastblog door A.; het recept komt uit Jamie Magazine.

Voor 1 tarte:
bloem (om werkvlak te bestuiven)
500 gr bladerdeegplakjes, ontdooid
100 gr fijne kristalsuiker
100 ml calvados
merg van 1 vanillestokje (of: 1 volle theelepel vanillepasta)
5 kleine zoet/zure appels (samen ongeveer 800 gr), geschild en klokhuis verwijderd
50 gr roomboter, in blokjes

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Bestuif je werkvlak met de bloem, leg de plakjes bladerdeeg bovenop elkaar en rol ze uit tot een lap die groot genoeg is om je ovenschaal te bedekken.
Doe de suiker, de calvados, het vanillemerg en (eventueel) het vanillestokje in een pannetje en verwarm op matig/hoog vuur. Laat de suiker oplossen en kook tot een lichtbruine karamel is ontstaan. Snijd de appel dwars doormidden in plakken en leg ze in de karamel. Kook ongeveer 5 minuten tot de appel zacht is geworden. Roer de boter erdoor en doe de inhoud van de pan over in een ovenschaal (of gebruik je pan, als deze in de oven kan/past). Drapeer het bladerdeeg erover en duw de randen goed naar binnen.
Zet de schaal in de oven en bak 25-30 minuten, tot goudbruin. Leg een groot bord op de ovenschaal en draai (snel!) om. Serveer met crème fraîche of ijs.

woensdag 5 december 2012

Witlof tarte tatin

Zo’n anderhalf jaar geleden maakte ik een tarte tatin met tomaten en pesto die ik erg lekker vond. Sinds dat moment is er het vaste voornemen om nóg eens zo’n tatin-maar-dan-anders te maken. Zoals met de meeste goede voornemens, kwam er helemaal niets van terecht…
Belachelijk, want het is echt heel weinig werk – dus gebrek aan tijd kan geen argument zijn (zelfs niet als je de drukste maanden van het jaar hebt in je kookboekhandel).
Toen ik dus het net-verschenen boek “Onvergetelijke groenten / Recht voor z’n raap” van Annette van Ruitenburg (Fontaine Uitgevers) in handen kreeg en daarin een recept aantrof voor een witlof tarte tatin, was de beslissing snel genomen!

Voor een tarte tatin kun je twee wegen bewandelen: je maakt het hele gerecht in een ovenvorm / koekenpan die je zowel op het fornuis als in de oven kunt zetten of je bereidt de groenten in een koekenpan en gebruikt voor het ovengedeelte een afzonderlijke ovenschaal. Ik gebruikte de tweede methode, hoewel er dan wel iets smaak verloren gaat (omdat er altijd wel wat smaakmakers achterblijven in de koekenpan). Desondanks heb ik weer zitten smullen!

Ingrediënten:
4-5 struikjes witlof
25 gr boter
1 eetlepel kristalsuiker
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
nootmuskaat, het liefst vers geraspt
sap van ½ citroen
5 plakjes diepvriesbladerdeeg

Verhit de oven voor op 250 graden Celsius.
Snijd de struikjes witlof in de lengte in kwarten en verwijder de harde en bittere kern. Laat de boter smelten in een koekenpan (of vuurvaste ovenschaal) en voeg de suiker, het zout, de peper en de nootmuskaat toe. Leg de witlof in de pan (met de punten naar het midden) en bak zo’n 7 minuten op een matig hoog vuur. Besprenkel met het citroensap tegen het einde van de baktijd.
Rol in de tussentijd de plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel – die iets groter is dan de ovenschaal die je gaat gebruiken. Leg de witlof (met de punten naar het midden) in een beboterde ovenschaal (diameter circa 24 cm) en zorg dat je alle restjes uit de koekenpan erbij doet (schrapen!). Leg de lap bladerdeeg over de witlof en duw de randjes goed naar binnen in de vorm.
Zet de ovenschaal in de hete oven en bak 5 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur tot 180 graden Celsius en bak nog circa 35 minuten – tot de tarte mooi goudbruin is. Laat de tatin eerst even afkoelen en stort ‘m dan op een bord of een platte schaal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...