dinsdag 16 april 2013

Voorraadkastpasta met tonijn

Ik had ook kunnen kiezen voor de Italiaanse naam van dit gerecht: Mafaldine Napoletane con tonno. Zo. Dat klinkt een stuk exotischer, maar het is hetzelfde: een snel en eenvoudig pastagerecht dat je vrijwel helemaal met spulletjes uit je voorraadkast kunt maken. Het enige verse ingrediƫnt is de bladpeterselie (en zelfs die kwam bij mij uit de diepvries).

“Mafaldine Napoletane” is trouwens gewoon de naam van de pastasoort die ik gebruikte: een geribbelde, vrij brede lintpasta. Je kunt elke gewenste pastasoort nemen, maar kies wel een soort met ribbeltjes, want daar blijft de saus beter in hangen.

Dit recept komt uit “Gennaro’s favoriete Italiaanse familierecepten” van Gennaro Contaldo (Kosmos Uitgevers, verkrijgbaar in de winkel), maar daar heet het “Tripoline con tonno” – tripoline is dan net weer een andere geribbelde lintpasta. Ach, wat maakt het uit: dit is heerlijk!

Voor 4 personen:
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, gekneusd, maar verder heel gelaten
300 gr tonijn uit blik (op olie *), uitgelekt
handje verse platte peterselie, grof gehakt
800 gr (pruim)tomaten uit blik, kleingesneden
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
325 gr geribbelde lintpasta

Neem een grote koekenpan en verhit hierin de olie. Bak de teen knoflook 1 minuut mee. Zet het vuur laag, gooi de knoflook weg en voeg de tonijn en de peterselie toe. Verhit dit een paar minuten en voeg dan de tomaten (die je met je pollepel in stukjes kunt “snijden”) en zout en peper toe. Leg een goed passend deksel op de pan en laat de saus ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Kook in de tussentijd de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken en schep de pasta door de saus. Garneer eventueel met wat achtergehouden peterselie en dien direct op.

(*)  Je kunt natuurlijk ook tonijn op water gebruiken, maar pas dan op dat het niet enorm gaat spatten op het moment dat je de tonijn bij de olijfolie doet. Ik spreek, ahem, uit ervaring.

4 opmerkingen:

  1. Jeetje, ik schreef vorige week over studentikoze pasta (http://www.family-oosten.com/blog/2013/04/13/studentikoze-pasta/) en gisteren schreef het Ministerie van Eten en Drinken over pasta met tonijn en tomaat (http://ministerieetenendrinken.nl/?p=11141).

    We zitten wel allemaal beetje in dezelfde hoek, nietwaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha! Dat wist ik niet... Laten we het maar hier op houden: Great souls think alike ;-))

      Verwijderen
    2. Ja, da's waar.
      Straks kommen alle varianten van asperge(risotto's) aan de beurt ...

      Verwijderen
  2. Aha, dat recept maakte ik al toen ik nog op kot zit. Ook lekker zijn wat fijngesneden ansjovis of kappertjes erdoor. Mijn variant vind je hier: http://saskookt.blogspot.be/2010/12/pasta-met-tonijn-en-tomatensaus.html

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...