dinsdag 14 mei 2013

Jamie's pasta al forno

Een paar weken geleden was M. weer eens in de winkel. Hij is een echte kookliefhebber, met een grote voorkeur voor alles van Jamie Oliver, Hugh Fearnley-Whittingstall, Gordon Ramsay en Stéphane Reynaud. Hij vertelde mij dat één van zijn favoriete Jamie-gerechten een simpele pasta-ovenschotel was – een echte aanrader volgens hem. Het duurde eventjes, maar ik kan melden: dat klopt!

Voor iedereen met een voorkeur voor simpele tomatensaus-pasta’s, voor veel kaas en voor verse basilicumblaadjes is dit een perfect recept. Maak een grote schaal vol, eet er lekker van en vries het restant in (dat gaat prima).

Jamie maakt de tomatensaus zelf en dat heb ik ook braaf gedaan, maar mocht je haast hebben: wie of wat houdt je tegen om een fles kant-en-klare tomatensaus te gebruiken? Daarmee is deze pastaschotel echt supersnel klaar. Maar ja, zelfgemaakt is wel lekkerder…


Voor 4-5 personen:
1 eetlepel olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 blikken (à 400 gr) tomatenblokjes
1 (gedroogde) rode Spaanse peper, fijngehakt
flinke handvol verse basilicumblaadjes
1 eetlepel rode wijn azijn
400 gr gedroogde orecchiette (of elke andere gewenste korte pastasoort)
4 flinke handenvol geraspte Parmezaanse kaas
3 bollen mozzarella
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Neem een grote koekenpan en verwarm de olijfolie hierin. Doe de ui, knoflook en peper in de olie en bak dit ongeveer 10 minuten op een laag vuurtje – tot de ui zacht is, maar niet gekleurd. Doe de tomatenstukjes erbij en een klein glaasje water, breng de saus aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes pruttelen. Scheur de basilicum in kleine stukjes en roer door de saus. Breng op smaak met zout, peper en de azijn.
Kook in de tussentijd de pasta al dente. Giet af en schep de helft van de tomatensaus en een handje Parmezaanse kaas door de pasta.
Neem dan een grote, ingevette ovenschaal en maak 2 of 3 lagen: laagje pasta, laagje tomatensaus, handvol Parmezaanse kaas, bol mozzarella (in plakken). Herhaal tot alles op en eindig met een flinke laag kaas. Zet de schaal 15 minuten in de oven, tot het korstje goudbruin en krokant is.

NB: Jamie pureert de saus helemaal fijn (pas hierná de basilicum toevoegen), maar persoonlijk vind ik het prima als er tomatenstukjes in de saus zitten.

2 opmerkingen:

  1. Dit is 1 van mijn eerste gerechten uit het Jamie's Italie kookbook. Een echte favoriet bij ons huis (Pinky en de rest)

    Ron

    p.s.

    Ik houd de tomatenblokjes ook vaak heel. Ben niet zo weg van puree. Verder gooi ik er altijd wel wat extra verse kruiden in de saus. Toch genoeg op het balkon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, wat leuk! Je kunt natuurlijk met de saus experimenteren zoveel je wilt - meer knoflook, paprikaatje erbij, extra chili of meer (verse) kruiden. Ik vond het heerlijk! Er zit natuurlijk heel veel kaas in, maar daar schijn ik nooit genoeg van te krijgen...

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...