maandag 1 december 2014

Kip tikka masala

Een paar weken geleden maakte ik een curry uit het boek “Lekker light” van Angela Nilsen (Veltman Uitgevers, verkrijgbaar in de winkel). Een boek naar m’n hart, want het bevat gezondere versies van allerlei bekende gerechten. Elk recept is bovendien voorzien van een korte tabel met voedingswaarden, waarbij het klassieke gerecht wordt vergeleken met de lichtere versie in het boek. Ik besloot een kip tikka masala te gaan maken, waarbij ik dan natuurlijk geen rijst (paleo….) zou eten, maar een erwtenpuree.

Ik heb (voor mijn doen) best braaf het recept gevolgd. De keuken rook al snel naar allerhande Oosterse specerijen… heerlijk! Toch ben ik op een gegeven moment m’n eigen gang gegaan – en dat was niet echt bevorderlijk voor het ‘light’-gehalte van het recept. Maar echt: een curry maken met alleen water? Nee… Ik heb er dus gewoon een kartonnetje kokosmelk in gegooid. Zoals het hoort en zoals het lekker is. Verder: niets dan lof voor deze gezonde curry!

Voor 4 personen:

Marinade:

5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
3 eetlepels yoghurt
½ theelepel garam masala
¼ theelepel kurkuma
2 theelepels limoensap
1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
½ theelepel fenegriek
600 gr kipfilet, in blokken van ca. 3 x 3 cm

Saus:
2 eetlepels koolzaadolie
2 uien, in dunne halve ringen
½ theelepel paprikapoeder
¼ theelepel chilipoeder
½ theelepel garam masala
½ theelepel kurkuma
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels yoghurt
150 ml water
200 ml kokosmelk

Erwtenpuree:
1 liter groentebouillon
750 gr doperwten (diepvries)
2 eetlepels verse munt, fijngehakt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Marinade:
Vermeng voor de marinade de geraspte gember en knoflook en gebruik hiervan de helft (de andere helft gaat in de saus). Doe de gember en knoflook in een kom en voeg de yoghurt, garam masala, kurkuma, limoensap, koriander, paprikapoeder en chilipoeder toe. Rooster het komijnzaad, het korianderzaad en fenegriek in een droge koekenpan (tot ze geurig zijn) en maal ze fijn in een vijzel. Doe de helft van dit mengsel ook bij de marinade en roer de kipblokjes erdoor. Laat de kip minimaal 30 minuten (maar beter: een hele nacht) marineren in de koelkast.

Saus:
Verhit de olie in een wok en bak de uien op een matig vuur – zo’n 10 minuten, tot ze zacht zijn. Doe de resterende knoflook en gember erbij en bak 2 minuten mee. Roer dan de specerijen door de uien: paprikapoeder, chilipoeder, garam masala, kurkuma en het restant van de geroosterde komijn / koriander / fenegriek. Bak de specerijen 1 minuut mee en schraap met een houten lepel goed de restanten van de bodem van de pan los. Roer de tomatenpuree door de saus en giet de yoghurt, het water en de kokosmelk erbij. Laat de saus aan de kook komen. Laat het geheel inkoken tot er ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft. Vind je de saus op dit punt nog te dun, maak dan een papje van 1 theelepel maïzena en een scheutje water. Giet de maïzena in de saus en laat nog heel even doorkoken.

Bak de stukken kip in een andere (droge) wok tot ze geheel gaar zijn. Voeg eventueel een scheutje koolzaadolie toe als het geheel te droog wordt. Schep de kip door de saus en serveer met de erwtenpuree.

Erwtenpuree:
Breng de groentebouillon in een grote pan aan de kook en doe de doperwten hierin. Kook de erwten ongeveer 10 minuten, tot ze gaar zijn. Giet de erwten af, maar zorg ervoor dat je een mok groentebouillon opvangt. Zet de doperwten terug op laag vuur, doe de munt erbij en gebruik een stamppotstamper om de erwten te kneuzen. Giet er eventueel wat bouillon bij als de puree te droog is (en een flinke klont roomboter is trouwens ook een goed idee, maar dan de is erwtenpuree zeker niet meer ‘light’). Breng op smaak met zout en peper.
De puree wordt op deze manier trouwens niet glad, hoezeer je je ook uitleeft met de stamper. Wil je een volkomen gladde puree, gebruik dan je keukenmachine.
Serveer de erwtenpuree samen de kip tikka masala.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...