vrijdag 17 juli 2015

Manakish - Arabisch platbrood met za'atar



Voor wie, net als ik vóór ik dit recept vond, niet weet wat manakish is: dit is een Arabisch platbrood. Het lijkt een beetje op een pizzabodem en de meest gebruikelijk toppings zijn za’atar (zoals hieronder beschreven), kaas of vlees (gehakt).
Ik vond het recept in “Bakken met Paul Hollywood” (geschreven door Paul Hollywood, Good Cook Publishing) en besloot dat ik het erop ging wagen. Het recept van het-GBBO-jurylid-met-de-staalblauwe-ogen maakt 3 grote broden en dat leek me een beetje veel. Ik deelde dus het recept door 3 (dat kan prima!) – en daar kreeg ik echt spijt van. Het is namelijk geen enkele moeite om meer deeg te maken en het levert wel 2 extra broden op. Want joh, dit is lékker!
Om te voorkomen dat jullie deze fout niet begaan, volgt onderstaand het recept voor 3 grote broden (of 10 kleintjes).
 
Ingrediënten:
500 gr (tarwe)bloem
10 gr fijn tafelzout
25 gr fijne kristalsuiker
10 gr gedroogde instantgist
320 ml lauwwarm water
olijfolie
10-12 eetlepels (!) za’atar

Neem een grote mengkom en doe hierin het bloem, het zout, de suiker en de gist. Voeg driekwart van het water toe en vermeng rustig met je vingers. Voeg elke keer een scheutje van het resterende water toe, tot er zich een grof deeg vormt. Je hebt misschien niet al het water nodig (of misschien juist iets extra, zoals ik). Het is bedoeling dat het deeg zacht is, maar niet erg nat.

Giet wat olijfolie op je werkblad en haal het deeg uit de mengkom. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot het zacht en soepel is geworden. Leg het in een met olijfolie ingevette kom, leg er een schone theedoek over en laat het deeg minimaal 1 uur (maar 2 uur, of 3 uur is ook prima) op kamertemperatuur rijzen – het verdubbelt ongeveer in grootte.
Haal het deeg uit de kom en leg het op een licht geolied werkblad. Vouw het een aantal keren om tot alle lucht eruit is en verdeel het deeg dan in 3 stukken. Rol de stukken uit tot platte broden met een doorsnede van ongeveer 30 cm (is echt heel dun!) en leg ze op bakplaten die met bakpapier bekleed zijn. Schuif de bakplaten in een grote plastic zak en laat opnieuw rijzen bij kamertemperatuur, deze keer ongeveer 20 minuten.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
Bestrijk de bovenkant van de manakish met wat olijfolie. Meng de za’atar met voldoende olijfolie tot er een dikke pasta ontstaat en besmeer de bovenkant van de broden hier royaal mee. Bak de platbroden 15 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster.

Zoals altijd geldt: het is een langdurig proces, maar het is niet veel werk. En jeetje, wat ís het de moeite waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...