dinsdag 28 juli 2015

Teriyaki-zalm met paddenstoelen



Teriyakisaus kun je natuurlijk kant-en-klaar in een flesje kopen. Lijkt me helemaal niets mis mee. Maar een recept van zalm met paddenstoelen (ok, best bijzondere combi, maar toch…) en dan met saus uit een flesje… da’s niet echt een recept. Daarom gaat hier om regelrechte home made teriyakisaus. Kinderlijk eenvoudig, snel klaar ook – en (in een schoon potje in de koelkast) nog weken houdbaar. Maak dus vooral lekker veel!


Ingrediënten voor de teriyakisaus (maakt 500 ml):
250 ml sojasaus
250 ml droge sherry (of beter: sake)
3 eetlepels verse gember (geraspt)
110 gr fijne kristalsuiker
2 theelepels sesamolie

Het kan echt niet eenvoudiger: doe alle ingrediënten in een pannetje, breng de saus aan de kook en laat op laag vuurtje 10 minuten zachtjes bubbelen. Laat de saus afkoelen, giet ‘m in een schone pot of fles en bewaar in de koelkast.

Ingrediënten voor de zalm met paddenstoelen (6 personen):

20 gr gedroogde paddenstoelen, grote stukken verkruimeld
125 ml teriyakisaus (zie boven)
2 theelepels maïzena
6 zalmfilets
½ rode peper, fijngehakt
2 lente-uien
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Doe de gedroogde paddenstoelen (je mag helemaal zelf weten wèlke paddenstoelen je kiest) in een kom en giet er 200 ml kokend water over. Laat ze ongeveer 15 minuten wellen. Giet er dan de teriyakisaus bij en roer vervolgens de maïzena erdoor.
Leg de zalmfilets naast elkaar in een ondiepe ovenschaal en bestrooi ze met het fijngehakte rode pepertje en de flinterdunne ringetjes lente-ui (alleen het witte gedeelte). Giet het paddenstoelen-teriyakimengsel erover en bestrooi met een beetje zout en peper. Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de oven, tot de zalm helemaal gaar is. Snijd het groene deel van de lente-uien in lange, dunne reepjes en garneer het gerecht hiermee.

Ik serveerde deze zalm met wat simpele eiernoedels en geroerbakte paksoi (ook met een scheutje teriyakisaus erdoor).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...