woensdag 12 augustus 2015

Summer rolls met kip en spicy dipsausOm maar meteen duidelijk te zijn: dit is wel even werk. Het is totaal niet ingewikkeld om deze summer rolls (= niet-gefrituurde loempiaatjes) te maken, maar de vulling moet heel klein gesneden worden – en als je geen groot goochelaar bent met snijtechnieken (zoals ik), ben je dus wel even zoet.
Overigens levert dit recept veel meer vulling op dan in 12 rijstvellen past. Da’s helemaal geen punt: schep de overgebleven dipsaus door de overgebleven vulling en je hebt een heerlijke koude noedelsalade!

Het recept voor de summer rolls komt uit “Proef!” (het magazine van De Keurslager) en de dipsaus vond ik in “Powerfood / Van Friesland naar New York” van Rens Kroes (Uitgeverij Spectrum).

Voor 12 summer rolls:

1 eetlepel roomboter
100 gr kipfilet, in kleine blokjes
3 eetlepels oestersaus
150 gr (eier)noedels, in kleine stukjes gebroken
1 rode paprika, zonder zaadjes, in kleine blokjes
1 komkommer, geschild en ontdaan van de zaadlijsten, in kleine blokjes
60 gr pinda’s, fijngehakt
50 gr kokosschaafsel
sap van 1 limoen
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
12 rijstvellen (medium)

Voor de dipsaus:
½ rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
3 eetlepels sojasaus
2 theelepels (rijst)azijn
1 theelepel vloeibare honing
2 eetlepels warm water

Laat de boter smelten in een koekenpan en bak hierin de stukjes kipfilet tot ze gaar zijn (aangezien de blokjes klein zijn, maximaal 1 x 1 cm, gaat dit heel snel). Roer de oestersaus erdoor en laat afkoelen.
Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. In mijn geval hoefden de noedels maar 4 minuten te wellen in kokend water. Giet af en laat afkoelen. Je kunt de noedels vooraf in kleine stukjes breken, maar je kunt ze natuurlijk ook in z’n geheel bereiden en later in kleinere stukjes snijden.
Neem een kom en vermeng hierin voorzichtig de kipstukjes met oestersaus, de noedels, de blokjes paprika en komkommer, de pinda’s, het kokosschaafsel, het limoensap en de bosuitjes.
Laat de rijstvellen ongeveer 2 minuten weken in lauwwarm water (tot ze zacht zijn). Schud ze één voor één goed uit en leg ze op een schone theedoek. Schep 2 - 2½ eetlepel vulling op een rijstvel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op.

Voor de dipsaus doe je eenvoudigweg alle ingrediënten in een kommetje en vermeng je het geheel goed met een vork. Serveer de dip bij de summer rolls.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...