dinsdag 3 november 2015

Challe met zeezout



Er is een brood dat al heel lang op mijn to-bake-lijstje stond: challe, ook bekend als challah – een gevlochten Joods zoet brood. Eigenlijk durfde ik er niet goed aan te beginnen, want ik vermoedde dat dit (als niet-heel-erg-ervaren broodbakker) te hoog gegrepen zou zijn.

Ha!

Ik maakte uiteindelijk de basic challe uit “Kaneel & kardemom” van Anne Shooter (Good Cook) en over het eindresultaat loop ik nu al geruime tijd – tegen iedereen die het horen wil of ook níet horen wil – op te scheppen. Niet helemaal zonder reden, want mijn challe werd het mooiste en lekkerste brood dat ik ooit gebakken heb. En dan bedoel ik: echt góed gebakken. Ja, ik ben plotsklaps onuitstaanbaar arrogant over mijn challe-bakkunsten… en dat kun jij ook worden ;-)
Voor 1 groot brood:
750 gr patent- of tarwebloem
75 gr fijne kristalsuiker
7 gr instant gist (= 1 klein zakje)
1 eetlepel fijn tafelzout
3 eetlepels zonnebloemolie
300 ml lauw water
2 eieren geklutst, plus 1 ei losgeklopt met een scheutje water om het brood mee te bestrijken
zeezoutvlokken

Neem een grote mengkom of de kom van een keukenmachine en vermeng hierin de bloem met de suiker, het gist en het zout. Maak een kuiltje in het midden.
Neem een kleinere kom of maatbeker en vermeng hierin de zonnebloemolie met het water en de 2 geklutste eieren. Schenk de vloeistof in het kuiltje en vermeng dit met je handen tot een kleverig, zacht deegje ontstaat. Kneed dan het deeg zo’n 10 minuten in de machine (gebruik de deeghaak) of leef je ongeveer 15 minuten met de hand uit.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en verdeel het in 4 gelijke stukken. Rol de stukken uit tot strengen met een lengte van ongeveer 40-45 cm. Druk de strengen aan de bovenkant samen en ga dan vlechten:

Leg streng 1 over streng 3
Leg (dan) streng 2 over (dan) streng 3
Leg streng 4 over (dan) streng 2
Herhaal! (tot je aan het einde van de strengen bent aanbeland)

Leg je gevlochten brood op een bakplaat (met bakpapier bedekt) – als je oven groot genoeg is, kun je een rechte vlecht maken. In mijn geval (klein oventje) legde ik de vlecht in een soort hoefijzervorm. Bestrijk de vlecht met het losgeklopte ei en bestrooi het met zeezout. Laat je challe op kamertemperatuur 1 uur rijzen (het deeg verdubbelt in volume en mijn oorspronkelijke hoefijzer werd een ronde gevlochten massa).
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak het brood in 45 minuten gaar, maar dek het na 25 minuten af met aluminiumfolie (want anders wordt de bovenkant te donker). Laat het brood afkoelen op een rooster. Deze challe laat zich prima invriezen.

Geniet ervan! Heerlijk brood!

In plaats van 1 grote challe, kun je ook prima 2 kleinere vlechten maken van dit recept.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...