Google+ Followers

dinsdag 23 februari 2010

Langzame bolognesesaus

Dit is deel 2 in de serie over mijn Italiaanse etentje met Ch. Zoals ik mijn vorige verhaaltje al schreef, had ik als hoofdgerecht een simpele, maar supersmakelijke spaghetti bolognese gepland.
Je kunt dan natuurlijk een zakje met kant-en-klare saus gebruiken (en hé, wie ben ik om daar over te oordelen - ik gebruik ze ook wel eens), maar het is wel veel lekkerder om een saus van verse, eerlijke ingredienten te maken. Zo'n saus die uren zachtjes staat te pruttelen, tot alle smaken goed ingekookt en geconcentreerd zijn. Je moet er alleen even de tijd voor nemen...

Het recept voor deze saus komt uit "Masterclass - Alles over pasta" van Michele Scicolone. Voor het gemak heb ik een sterk ingekorte versie gemaakt. In het boek beslaat het recept namelijk meerdere pagina's - maar vanwege alle tips en uitleg is het zeer de moeite waard!

Ingredienten:
60 gr pancetta, in kleine blokjes gesneden
2 kleine wortels, in kleine blokjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
1 ui, in kleine blokjes gesneden
30 gr roomboter
250 gr varkensgehakt
250 gr rundergehakt
1,25 dl rode (Italiaanse) wijn
185 gr uitgelekte en gehakte Italiaanse pruimtomaten (uit blik)
2 eetlepels tomatenpuree
5 dl runderbouillon
2,5 dl volle melk
1 theelepel zout
¼ theelepel versgemalen zwarte peper
¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat

Zet een pan op matig vuur en doe er de boter in. Voeg de wortels, bleekselderij, ui en pancetta toe. Laat onder af en toe omscheppen circa 30 minuten sudderen tot alles volledig gaar is.
Schep het varkensgehakt en rundergehakt door het mengsel en meng goed. Bak ongeveer 20 minuten tot het gehakt lichtbruin en rul is en de sappen verdampt zijn.
Giet de wijn in de pan en schraap alle aanbaksels los. Laat ongeveer 2 minuten koken tot de wijn is verdampt. Schep er de tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree, de bouillon, melk, het zout, de peper en de nootmuskaat door. Draai het vuur zeer laag en laat alles onder af en toe roeren ongeveer 1 uur sudderen.
Voeg dan de tweede eetlepel tomatenpuree toe, leg het deksel schuin op de pan en laat de saus op het allerlaagste pitje nog 1 - 1½ uur sudderen tot hij dik en donkerbruin is.

Ik maakte deze saus de dag voorafgaand aan het bezoek van Ch. Op de avond zelf hoefde de saus alleen kort opgewarmd te worden. Pasta erbij koken et voila...!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...