Google+ Followers

maandag 15 februari 2010

Vegetarische rijst uit Zwitserland

Goed, ik zei het al, vriendinnetje C. bracht vorig jaar een authentiek Zwitsers kookboekje mee, genaamd
"Schweizer Küche - Traditionelle Rezepte". De ondertitel is veelzeggend: "Da sitzt auch Grossmutter gerne zu Tisch". Geweldig leuk, allerlei ouderwetse gerechten, natuurlijk voornamelijk stevige Alpen-kost.

Ik ben van plan om nog meer recepten uit dit boek te maken. Het staat namelijk ook vol met (zo te zien) smakelijke maaltijdsoepen. Mijn geliefde Zürcher Geschetzeltes staat er overigens niet in....

Dit recept komt uit Urnerland (volgens mijn info ligt dat zuidelijk van Zürich) en daar werkten - ook in lang vervlogen tijden - veel Italianen. Deze Italianen brachten de rijst mee en daarmee werd de basis gelegd voor dit makkelijke, smakelijke vegetarische gerecht:

Ingredienten (4 personen):
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 kleine ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 gr langkorrelige rijst
150 ml witte wijn
350 ml water
groentebouillonblokje
vers gemalen zwarte peper
400 gr prei, gewassen en gesneden
100 gr creme fraiche
100 gr geraspte bergkaas (bv. Emmentaler)

Fruit de ui en knoflook in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de rijst toe en laat deze even meebakken. Voeg dan de wijn en het water toe, breng het geheel aan de kook en laat zachtjes bubbelen tot de rijst al dente is.
Fruit ondertussen - in een andere pan - de prei in 1 eetlepel olijfolie.
Doe de prei bij de rijst, laat nog heel kort even doorkoken en voeg het verkruimelde bouillonblokje en de peper toe. Roer op het laatste moment de creme fraiche en de kaas erdoor en dien direct op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...