woensdag 2 november 2011

Lamsstoofpot met (zoete) aardappelen

Ik worstel altijd een beetje met het woord "aardappelen". Want ja, je kunt het meervoud van "aardappel" ook "aardappels" noemen. Volgens mijn vriend Van Dale mag het allebei. Da's dan handig, maar dan is het wellicht wel een goed plan om op deze plek eens definitief voor een versie te kiezen (want de oplettende lezer heeft allang opgemerkt dat ik beide versies door elkaar gebruik). Aardappelen dan maar? Ik hoor het wel als er commentaar op deze keuze is.
Ok, dan nu naar het gerecht waarin aardappelen een belangrijke rol spelen: een lekkere stoofpot met lamsvlees, gewone aardappelen én zoete aardappelen. De zoetigheid wordt ondersteund door het gebruik van kaneel en ras-el-hanout (dat fijne kruidenmengsel met o.a. kardamom, kruidnagel, kaneel).
Nog even kort over het lamsvlees. Het recept schrijft lamsschenkels voor (lijken op een soort éénpersoons-lamsboutjes). Bij mijn Keurslager bleek het niet mogelijk om lamsschenkels te krijgen en dus gebruikte ik schijven lamsbout. Dat was volgens de mevrouw van de Keurslager sowieso vergelijkbaar, maar het ziet er dus wel heel anders uit. Wat maakt het uit: dit is zo ongelooflijk lekker!

Het recept is van Bill Granger en komt uit de delicious. van september 2011.

Hoofdgerecht voor 4 personen:
4 lamsschenkels of 4 schijven lamsbout
1 eetlepel olijfolie
1 rode ui, in dunne halve manen gesneden
1 teentje knoflook, geraspt of fijngehakt
1 eetlepel verse gember, geraspt
1 eetlepel ras-el-hanout
1 kaneelstokje
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel vissaus
4 tomaten, in grove stukken
1 theelepel geraspte limoenschil
500 ml kippenbouillon
2 aardappelen, in blokjes
2 zoete aardappelen, in blokjes

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Bestrooi het lamsvlees met (grof) (zee)zout. Verhit de olie in een grote stoofpan (waar een goedpassend deksel bij is en die ook in de oven past) en bak het vlees in enkele minuten op hoog vuur aan. Neem het vlees uit de pan en draai het vuur lager (tot middelhoog).
Doe de ui in de pan en fruit deze tot hij glazig is (ongeveer 5 minuten). Doe dan de knoflook en de gember erbij en bak dit een minuutje mee. Voeg dan de ras-el-hanout en het kaneelstokje toe en bak dit 2 minuten mee. Voeg uiteindelijk de suiker, de vissaus, de tomaten, de limoenrasp en de bouillon toe en roer alles goed door. Breng het geheel aan de kook en haal de pan dan van het vuur.
Leg het lamsvlees terug in de pan en doe de aardappelblokjes erbij. Leg het deksel op de pan en zet 'm 2½ - 3 uur in de oven (halverwege een keer doorroeren, verder met rust laten). Na 3 uur valt het vlees van het bot en is de saus heerlijk ingedikt.
Ik serveerde deze stoofpot met couscous, waar ik wat lente-uitjes (in dunne ringetjes) door gedaan had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...