dinsdag 8 mei 2012

Oreo-brownies

Begin dit jaar had ik mezelf een bakverbod opgelegd – in het kader van de dieetplannen. Die plannen kwamen nooit van de grond en het bakverbod leidde er alleen maar toe dat ik meer koekjes ging kopen (…). Ik heb mezelf dus maar weer de vrijheid gegeven om lekker m’n gang te gaan en dat resulteerde in deze Oreo-brownies.
Ik droomde hier al van sinds ik zag dat Lorraine Pascale ze maakte in haar BBC-serie “Baking made easy”. Inderdaad erg easy om te maken en ongehoord lekker.

Om het toch vooral heel gezond aan te pakken, gebruikte ik chocolade met een cacaobestanddeel van 88%. Da’s echt supergoed voor een mens (…) en er zit ook vrijwel geen suiker in (echt waar!). Daar staat tegenover dat je baksels enorm machtig worden, maar dat is dan dieettechnisch wel weer handig. Het staat je uiteraard vrij om pure chocolade met een lager cacaopercentage te gebruiken – ze blijven geweldig lekker!


Voor een vierkant bakblik van 20 x 20 cm:
165 gr roomboter + extra voor invetten
200 gr pure chocolade, fijngehakt
3 eieren
2 eidooiers
2 theelepels vanillepasta of vanille-extract, of zaden van 1 vanillestokje
165 gr lichtbruine basterdsuiker
2 eetlepels bloem
1 eetlepel cacaopoeder
½ theelepel fijn tafelzout
150 – 175 gr Oreo’s, in stukjes gebroken

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet het bakblik in met boter en bekleed het met vetvrij bakpapier.
Laat de boter smelten op een matig vuur. Haal het pannetje van het gas en voeg de chocolade toe. Laat een paar minuten staan en roer dan even goed door.
Mix de eieren, de eidooiers en de vanille in een grote kom tot ze lekker luchtig en licht van kleur zijn. Voeg de suiker in 2 porties toe en mix een paar minuten. Voeg dan het boter-chocolademengsel toe en mix opnieuw.
Voeg de bloem, het cacaopoeder, het zout en ongeveer 1/3 deel van de Oreo’s toe en vermeng goed. Schep het deeg in het bakblik en verdeel de resterende Oreo’s erover (licht aandrukken). Bak het deeg ongeveer 25-30 minuten – brownies moeten in het midden nog een klein beetje plakkerig zijn. Laat helemaal afkoelen in de vorm en snijd dan in blokken. Bestuif eventueel met poedersuiker (maar in het kader van de dieetplannen deed ik dat natuurlijk niet).

2 opmerkingen:

  1. MMMMMM,...Lovely brownies! To die for really!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaa! En deze zijn ook zo super-easy. Calorie-technisch trouwens wel echt rampzalig...

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...