dinsdag 21 augustus 2012

Ricottataart met citroen

Uw bloggende kookboekenverkoper heeft een kleine pauze ingelast. Om te voorkomen dat dit blog tijdens deze periode droog ligt, hebben een aantal vriendinnetjes zich bereid verklaard om gastposten te schrijven. Deze keer is het de beurt aan E., met een geweldige ricotta-citroentaart!


Ik ben dol op Italiaans koken en eten. Maar met het land zelf botert het jammer genoeg niet altijd. Afgelopen zomer kwamen we, na de nodige ontberingen onderweg, via Italië toch gewoon weer in Frankrijk uit om onze vakantie door te brengen. En dat was niet voor ’t eerst. Terug thuis laaf ik me weer aan oude, opgenomen afleveringen van de “Two Greedy Italians”. Van Antonio Carluccio is onderstaand recept voor Torta di ricotta e limone.


Voor 8 personen:
1 pak kant en klaar bladerdeeg (400 gr)
bloem, om te bestuiven
fijngeraspte schil van 1 citroen
VULLING:
300 gr ricotta
200 gr mascarpone
200 gr gekonfijte citrusschil (liefst sinaasappel en citroen), grofgehakt*
120 gr fijne kristalsuiker
6 eieren, gesplitst in dooiers en witten

* citrusschil kun je ook zelf makkelijk konfijten, zie onder voor mijn recept

Verhit de oven tot 180 °C / gasstand 3.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 2 tot 3 mm dikke lap. Leg hem over een ingevette springvorm en druk het deeg rustig uit op de bodem en tegen de wand; het deeg zal royaal over de rand hangen. Dek de vorm af met een vochtige doek terwijl je de vulling maakt.
Klop in een grote kom de ricotta, mascarpone en gekonfijte schilletjes met 100 gr suiker en 5 eidooiers door elkaar. Doe de 6 eiwitten in een grote vetvrije kom en klop ze tot ze schuimig zijn. Voeg de overgebleven suiker toe en blijf kloppen tot het schuim stevig is en glanst. Vouw het eiwitschuim met een grote metalen lepel door het ricottamengsel en giet dit in de taartbodem. Sla het overhangende deeg over de vulling en bestrijk het met de overgebleven eidooier. Bak de taart 30 minuten in de oven tot het deeg gerezen en goudbruin is en de vulling nog zachtjes beweegt.
Laat de taart 2 uur afkoelen en bestrooi hem met de citroenrasp.

* Gekonfijte citrusschilletjes

Voor 200 gram:
4 onbespoten sinaasappelen
6 onbespoten citroenen
6 eetlepels fijne kristalsuiker
1½ dl water

Sinaasappelen en citroenen goed boenen en met een zesteur de schilletjes schaven. Heb je geen zesteur, dan kun je de sinaasappel ook héél dun schillen en dan de schilletjes in smalle reepjes snijden.
Doe de schilletjes met het water in een pannetjes en laat het 15 min. zachtjes koken.
Voeg 4 lepels suiker toe en laat nog eens 15 min. koken. Roer regelmatig en zorg ervoor dat de suiker niet bruin wordt!
Stort de schilletjes op een vel bakpapier en bestrooi ze met de overgebleven suiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...