dinsdag 8 juli 2014

Pittige empanada's

Je hebt mensen die eten móói kunnen maken. Sierlijk op een bord gedrapeerd, altijd met verse kruiden erover – bijna glamorous eten.
De trouwe lezer van dit blog weet dat je hier NIET op de juiste plek bent voor glamourfood. Het is niet zo mijn ding, want het geduld ontbreekt me vaak. Vandaag heb ik mezelf echter overtroffen. Qua lelijkheid.
(maar blijf hier: de smaak is perfect!)

Ik was het echt van plan. Deeg voor hartige taart kopen, netjes uitrollen tot 2 grote cirkels en dan met behulp van een schoteltje kleinere cirkels uitsteken. Op de ene cirkel de vulling doen en dan de andere cirkel er bovenop. Een kunstzinnig schulprandje maken en als klap op de vuurpijl: van de restjes deeg mooie blaadjes boetseren en de empanada’s hiermee versieren.
Echt. Maar het liep anders.

Dit recept komt uit Dekamarkt Proef ’t Verschil (mei 2014).

Voor 6 stuks:
1 eetlepel olijfolie
225-250 gr chorizoworst, in blokjes
2-3 uien, grof gesnipperd
1 rode paprika, in blokjes
1 gele paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
1 eetlepel paprikapoeder (of pimenton, gerookt paprikapoeder)
20 gr platte peterselie, fijngehakt
1 rol met deeg voor 6 supercroissants
2 eetlepels melk
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de blokjes chorizo op matig vuur uit (ongeveer 5 minuten). Voeg de ui, de paprika’s, het paprikapoeder en wat zout en peper toe en bak (nog steeds op een matig vuur) de groenten in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar. Laat de vulling even afkoelen en roer dan de peterselie erdoor.
Maak de 6 porties croissantdeeg los van elkaar en schep op elke driehoek ongeveer 2 eetlepels vulling. Vouw dan de hoeken naar elkaar toe (zodat je een kleinere driehoek krijgt) en vouw de randen iets om (en druk goed aan). Maak met een scherp mes een paar kleine sneetjes in de bovenkant. Leg de empanada’s op een bakblik (bekleed met bakpapier) en bestrijk ze met de melk. Bak in ongeveer 20 minuten bruin en gaar. De empanada’s kunnen zowel warm als koud gegeten worden.

NB: Ik hield behoorlijk wat vulling over. Deze schepte ik de volgende dag door wat gewelde couscous. Als tegenhanger voor het pittige paprikamengsel, deed ik er ook wat zachte geitenkaas door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...