dinsdag 1 juli 2014

Braziliaanse zwarte-bonensoep

Het WK Voetbal is in volle gang en tot mijn stomme verbazing doen “we” nog steeds mee. Ik geloof absoluut niet dat we wereldkampioen zullen worden, maar dit is natuurlijk wel heel leuk!

In de slipstream van het voetbal staat ook de Braziliaanse keuken nu volop in de belangstelling. Ik probeerde een recept uit “Brasil! Het kookboek” van David Ponte, Lizzy Barber en Jamie Barber (Karakter Uitgevers).
Deze zwarte-bonensoep is eigenlijk niet typisch Braziliaans, aangezien je dit in vrijwel elk Zuid-Amerikaans land kunt aantreffen – maar wat maakt het uit, dit is een heerlijk soepje!

Voor 4 personen:
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
½ rode peper, zaden en zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
1 kleine wortel, in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
1 prei, in dunne ringen
1 (volle) eetlepel tomatenpuree
400 gr zwarte bonen (blik), afgespoeld en uitgelekt
1 groentebouillonblokje
1 takje verse tijm, blaadjes eraf gerist
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
8 plakken bacon of ontbijtspek

+ eventueel erbij (ter garnering):
crème fraîche
bladpeterselie, fijngehakt

Neem een grote pan en verhit hierin de olijfolie op een matig vuur. Doe de groenten (ui, knoflook, rode peper, wortel, bleekselderij en prei) in de pan en fruit deze ongeveer 10 minuten (groenten mogen niet bruin worden). Voeg een snufje zout en peper toe en doe de tomatenpuree erbij. Roer de puree goed door de groenten en bak dit een paar minuten mee. Voeg dan de zwarte bonen, het bouillonblokje, de tijm en 1 liter heet water toe. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes bubbelen – tot alle groenten heel zacht zijn.
Bak in de tussentijd de plakken bacon knapperig in een droge koekenpan.
Pureer de soep in een blender of gebruik hiervoor een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik is. Schep de soep in warme kommen en garneer met de plakken bacon. Strooi er eventueel nog wat bladpeterselie over en doe er een schepje crème fraîche bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...