vrijdag 30 januari 2015

Het allermooiste superfood: boerenkool




Dit blog verscheen eerder op We love cooks.


Superfoods. Er is geen ontsnapping mogelijk. Chiazaad, gojibessen, açaibessen, algen, rauwe cacao, hennepzaad, maca – en dan noem ik nu alleen de gangbare spullen. Voor wie ècht hard core wil zijn er nog medicinale paddenstoelen, noni, sorghumzemelen en yaconwortel. Plus heel veel andere ingrediënten waarvan ik het bestaan tot voor kort niet vermoedde.
Je maakt er smoothies mee of raw snackrepen en chiapudding schijnt heel lekker te zijn. Iedereen moet vooral doen waar hij/zij zin in heeft, maar ik sla even over (tried & tested, en ik werd er niet blij van).

Echt negatief wil ik niet doen over deze beweging (trend? hype?), want ik vind het geweldig dat zoveel mensen bewust met hun voeding bezig zijn. Op z’n minst is dat het grote pluspunt van de superfoods.
Toch is het merkwaardig dat deze mensen, die zo enorm verantwoord bezig zijn, zich niet druk lijken te maken over de foodmiles van deze ingrediënten. Lokaal eten is er niet bij, de superfoods komen bijna zonder uitzondering uit verre landen en hebben een lange reis achter de rug voor ze in je smoothie belanden. Voor mij, iemand die op niet-fanatieke wijze aanhanger is van het principe “eet lokaal, eet met de seizoenen”, is het dan ook bijna onweerstaanbaar om superfoodies niet af en toe op de hak te nemen. Ik mag in de winkel graag opmerken dat de beste superfoods, naar mijn bescheiden mening, gewoon in Nederland verbouwd worden: broccoli en boerenkool. Boordevol vitaminen, waanzinnig gezond, vriendelijk voor je portemonnee (wel eens een zakje gojibessen aangeschaft?) en vooral: lekker!

Het is nú de tijd van het jaar, dus onderstaand volgen 3 eenvoudige recepten met boerenkool.

Boerenkool met chorizo en cannellinibonen

200 gr chorizo, in blokjes
1 eetlepel chili-olijfolie
500 gr boerenkool, fijngesneden
400 gr cannellinibonen (uit blik), afgespoeld en uitgelekt
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper
Neem een grote koekenpan of wok en verhit hierin de chili-olijfolie (je kunt eventueel ook gewone olijfolie gebruiken en hier een fijngehakt Spaans pepertje aan toevoegen). Doe de blokjes chorizo in de pan en bak deze op vrij hoog vuur uit. Voeg (in gedeelten) de boerenkool toe en laat deze slinken. Roer uiteindelijk de cannellinibonen door de boerenkool en verwarm deze goed. Breng op smaak met zout en peper.

Boerenkool met aardappel en sjalotten (recept afkomstig uit “Nieuwe klassiekers” van Donna Hay, Uitgeverij Van Dishoeck)
400 gr aardappelen (vastkokers), geschild en in grote stukken gesneden
40 gr ongezouten roomboter
6 sjalotten, gepeld en in kwarten gesneden
200 gr boerenkool, fijngesneden
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Kook de aardappelen in een grote pan gezouten water in ongeveer 5-7 minuten bijna gaar. Giet ze af en zet apart.
Neem een grote koekenpan of wok en verhit hierin de roomboter. Voeg de aardappelen en de sjalotten toe en bak 10-15 minuten op middelhoog vuur – tot de aardappelen een mooi bruin korstje hebben en ook de sjalotten gaar zijn. Zet het vuur hoog en voeg de boerenkool toe. Bak ongeveer 3 minuten mee tot de boerenkool geslonken is en zelfs een tikje knapperig aan de randjes is geworden. Breng op smaak met zout en peper.

Boerenkoolchips met chilivlokken en Parmezaanse kaas (recept afkomstig uit “Nieuwe klassiekers” van Donna Hay, Uitgeverij Van Dishoeck)
300 gr boerenkool, grof gesneden
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel gedroogde chilivlokken
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt of in vlokken
grof zeezout en versgemalen (zwarte) peper
Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Neem een grote kom en vermeng hierin de boerenkool, olijfolie, chilivlokken, Parmezaanse kaas, zout en peper. Verspreid dit mengsel over de bakplaat (bekleed met bakpapier) en bak in ongeveer 12 minuten krokant in de oven. Laat even afkoelen, bestrooi eventueel met wat extra Parmezaanse kaas en dien op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...