donderdag 23 april 2015

Vislasagne



Eén van de leukste boeken van de laatste maanden vind ik “Easy Iceland” van Dagný Rós Ásmundsdóttir (Borgerhoff & Lamberigts). Het is gewoon Nederlandstalig, hoor – want Dagný woont in België. Het boek staat vol met heerlijke (lichte) recepten die gebaseerd zijn op de keuken van haar geboorteland IJsland. Ik zou vrijwel elk gerecht in dit boek wel willen maken en ik startte met haar vislasagne.

Naast een overdaad aan (wit)vis, bevat deze lasagne enorm veel groenten en slechts één dun laagje lasagnebladen. Bovendien gebruikt Dagný geen machtige béchamelsaus, maar een grote beker hüttenkäse (wát een ontdekking!). Kortom: dit is een moderne, gezonde versie van een geweldig visgerecht!

Voor 4 personen:

900-1000 gr (wit)vis (ik gebruikte zalm, kabeljauw en panga)
2 eetlepels tarwebloem
1 eetlepel plantaardige olie
250 gr prei, in dunne ringen
1 stronk broccoli, alleen de roosjes (bewaar de stronk voor een soepje)
450 gr gehakte spinazie (diepvries, ontdooid en uitgeknepen)
100 gr tomatenpuree
75-100 ml water
1 theelepel geraspte nootmuskaat
400 gr hüttenkäse (cottage cheese)
ongeveer 4 gedroogde lasagnebladen
½ kop geraspte (jong) belegen kaas
½ kop geraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Gebruik een grote ovenschaal. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Snijd de vis in stukken van 3 x 3 cm, wentel ze door het bloem en leg ze op de bodem van de ingevette ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een grote wok en doe de groenten (prei, broccoli, spinazie) erbij. Bak de groenten ongeveer 5 minuten. Neem in de tussentijd een klein steelpannetje en verhit hierin de tomatenpuree en het water. Laat het sausje even een paar minuten zachtjes doorkoken, voeg zout en peper naar smaak toe en schep het dan door de groenten.
Schep de geraspte nootmuskaat door de hüttenkäse en smeer deze over de vis. Leg dan een laag lasagneblaadjes er bovenop en vervolgens de groenten. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de lasagne 25 minuten. Verwijder dan het folie, verdeel de kazen over de lasagne en zet de schaal nog 30 minuten terug in de oven. Serveer direct!

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...