dinsdag 6 oktober 2015

Chorizo-chilisoep met tortillachips



Het laatste kwartaal van het jaar is begonnen – het drukste seizoen in kookboekenland. Daarom nu even geen gebabbel, maar gewoon meteen het recept van deze heerlijke, stevige, pittige en hartverwarmende soep!

Het recept komt uit “Soep / Bij Janneke thuis” van Janneke Philippi (Karakter Uitgevers), maar ik heb ‘m een beetje simpeler gemaakt (want: tortillachips kun je inderdaad zelf maken, maar de mijne kwamen gewoon uit een zak!).




 
Voor 4 personen:
2 eetlepels olijfolie
200-250 gr chorizo, in blokjes
1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
5-6 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 gele paprika, in dunne reepjes
1½ theelepel chilipoeder
2 theelepels gemalen komijn
2 blikken gepelde tomaten (à 400 gr per stuk)
2 tabletten voor rundvleesbouillon
2 blikken bonen naar keuze (à 400 gr per stuk, ik gebruikte kidneybonen en zwarte bonen)
125 ml zure room
1 zak tortillachips naturel
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Neem een grote soeppan met een dikke bodem en verhit hierin de olijfolie op matig vuur. Doe de chorizoblokjes en de knoflook erin en bak deze ongeveer 3 minuten (tot de olie uit de chorizo komt). Bak de lente-ui, de paprika, het chilipoeder en de gemalen komijn 2 minuten mee en voeg dan de gepelde tomaten toe. Druk deze stuk met een spatel of (heel handig!) een aardappelstamper (heet dat zo? – zo’n ding waar je puree mee maakt). Vul de beide lege blikken met warm water en voeg dit eveneens toe, samen met de verkruimelde bouillontabletten. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes bubbelen.
Spoel de bonen grondig af in een zeef onder stromend koud water. Voeg ze toe aan de soep en verwarm 5 minuten mee. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper. Serveer de chorizo-chilisoep in 4 kommen of diepe borden en schep een eetlepel zure room op elke portie. Geef de tortillachips erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...