woensdag 7 maart 2012

Libanese gehaktballetjes in tomatensaus

Dit gerecht heet officieel ‘Dawood Pasha’. Of ‘Daoud Bacha’. In het Nederlands betekent dat ‘Pasha David’ en deze gehaktballetjes in tomatensaus (want daar hebben we ’t over) schijnen het lievelingsgerecht van David te zijn geweest. Vraag me verder niet over meneer David, ik heb geen idee. Hoewel, hij was vast belangrijk – anders noemen ze niet een gerecht naar je.
Anyway, dit is de Midden-Oosten variant op de bekende gehaktballetjes. Dus: met lekker veel kaneel en pijnboompitjes. Maak er een mooie schaal met couscous, feta en verse kruiden bij en serveer met bv. een frisse wortelsalade. Super!

Dit recept komt uit “De Libanese keuken” van Ghillie Başan (Veltman Uitgevers, verkrijgbaar in de winkel).

Voor 4 personen:
500 gr lams- of rundergehakt
2 eetlepels tomatenpuree
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen piment
snuf chilipoeder
snuf paprikapoeder
½ theelepel fijn tafelzout
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels bloem
1 eetlepel olijfolie
klontje (room)boter
2 (grote) uien, in dunne halve manen gesneden
2 eetlepels pijnboompitten
1 theelepel kaneelpoeder
500 gr gezeefde tomaten (of tomaatblokjes, blik)
2 theelepels suiker
rasp van 1 citroen
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Begin met het roosteren van de pijnboompitten in een droge koekenpan. Haal ze van het vuur zodra ze goudbruin verkleuren en laat afkoelen.
Doe het gehakt in een ruime kom en voeg tomatenpuree, kaneelpoeder, piment, chilipoeder, paprikapoeder, tafelzout en een flinke snuf zwarte peper toe. Vermeng alles en draai er met vochtige handen balletjes van (ongeveer ter grootte van een pingpongbal). Rol de balletjes door het bloem.
Verhit de zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de gehaktballetjes ongeveer 6-7 minuten. Keer ze regelmatig (met behulp van 2 lepels) – doe dit voorzichtig, zodat ze niet uit elkaar vallen. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Voeg de olijfolie en de boter toe in dezelfde braadpan en bak hierin op matig vuur de ui. Na ongeveer 5 minuten zullen de uien goudbruin gekleurd zijn. Voeg dan de pijnboompitten, het kaneelpoeder, de tomaten, de suiker en de citroenrasp toe. Laat de saus onafgedekt 20 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog ongeveer 10 minuten meegaren. Garneer met partjes citroen.

2 opmerkingen:

  1. Zelf geproefd en mega lekker! Gelukkig heb ik het kookboek :)
    Dit recept is echt voor herhaling vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank! Ook al veel positieve reacties ontvangen via Twitter en Facebook!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...