zaterdag 17 september 2011

Mosterdtaart met brioche en tomaten

Onlangs zag ik in de bioscoop de documentaire "elBulli - Cooking in progress". Fantastisch: je kijkt een jaar lang mee met de het elBulli-team, in het laboratorium en in het restaurant. Het gaat niet zo zeer over koken, maar wel over veel scheikundige experimenten (de termen "vriesdrogen", "vacumeren" en "vloeibaar stikstof" komen geregeld voor) en over de stress die samenhangt met de hoge verwachtingen en de druk om ieder seizoen 35 verbluffende gerechtjes te moeten verzinnen.
Goed, daarna sta je weer in je eigen keukentje thuis en in plaats van gorgonzolabollen en ijsklontjes-vinaigrette (ga de film maar kijken om dit te snappen) te fabriceren, maak je.... een mosterdtaart met brioche en tomaatjes. Want die verfijnde liflafjes laat ik aan de professionals over. In mijn keuken sta ik met twee voetjes op de vloer en wordt er recht-toe-recht-aan gekookt (en ik heb ook niet de beschikking over een Roner, een Pacojet, stikstof en meer van dat soort zaken...).

Dit recept komt uit "Foodies" (september 2011).

Voor 4 personen:
200 gr (kers)tomaten
1 bosje basilicum, alleen de blaadjes
3 eetlepels roomboter + extra om in te vetten
125 gr spekblokjes
1 briochebrood (heb je waarschijnlijk niet helemaal nodig)
2 eetlepels honingmosterd
4 eieren
250 ml slagroom
150 ml melk
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
50 gr oude kaas, geraspt

Snijd de kerstomaatjes doormidden (of gewone tomaten in kleine stukjes). Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes in circa 5 minuten lekker knapperig. Voeg de tomaatstukjes en de (gescheurde) basilicum toe en stoof dit 2 minuten mee.
Neem een ovenschaal en vet deze goed in met boter. Snijd het briochebrood in sneetjes. Roer 2 eetlepels boter en de mosterd door elkaar en besmeer de sneetjes hiermee. Beleg de bodem van de ovenschaal met het brood (mosterdkant naar boven), schep het tomaat-spekmengsel er bovenop en dek dit af met de resterende brioche-sneetjes (mosterdkant naar beneden).
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Klop de eieren los met de slagroom en de melk en breng op smaak met zout en peper. Giet het eiermengsel in de ovenschaal en bak de taart 30 minuten. Strooi dan de geraspte kaas erover en zet de ovenschaal nog 5 minuten terug in de oven om de kaas te laten smelten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...