zaterdag 22 oktober 2011

Pompoen-preitaart met gebakken paddenstoelen

Ik neem mij wel eens voor om tijdrovende, ingewikkelde gerechten te maken en daarvoor dan de hele dag in de keuken te staan. In de praktijk ren ik meestal rond als de spreekwoordelijke kip zonder kop - een kip die van lekker eten houdt, maar het moet vooral allemaal niet te lang duren...

Het onderstaande recept maakte ik dan ook niet ter ere van een doordeweekse maaltijd, maar als mijn bijdrage aan de meest recente ADPTU. Het leek op papier al redelijk bewerkelijk, maar het hele grapje nam nog meer tijd in beslag dan verwacht. Gelukkig was ik een dag eerder al begonnen met de voorbereidingen, zodat alles toch nog op tijd op z'n pootjes terecht kwam. Het moge duidelijk zijn: trek voor deze pompoentaart maar een paar uurtjes uit - maar doe het vooral wel, want deze hartige taart is namelijk absoluut de moeite waard!

Het recept komt uit "delicious. het kookboek!" van Valli Little (Fontaine Uitgevers) en vormt een hoofdgerecht voor 4-6 personen.

Ingrediënten voor het hartige korstdeeg (doorsnede 25 cm):
250 gr bloem
180 gr koude roomboter, in blokjes (zet heel even in de vriezer)

Ingrediënten voor de vulling:
700 - 1000 gr pompoen, geschild en in 3 cm dikke plakken
1 eetlepel olijfolie
40 gr roomboter
2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, in dunne ringen
3 tenen knoflook, grof gehakt
60 ml droge witte wijn
300 ml slagroom
2 eieren + 1 eidooier
2 theelepels gehakte verse tijmblaadjes
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
125 gr geraspte gruyère
snufje versgemalen nootmuskaat
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de gebakken paddenstoelen:
40 gr boter
2 tenen knoflook, fijngehakt
400 - 500 gr gemengde paddenstoelen, grof gehakt (ik gebruikte: 100 gr shiitake, 150 gr oesterzwammen en 250 gr kastanjechampignons)
60 ml droge witte wijn
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie

Doe de bloem en de roomboter, samen met een snufje zout, in een keukenmachine en maal kort tot een fijn kruimelig mengsel is ontstaan. Doe er 3 eetlepels ijswater bij en laat de machine nog even draaien, tot zich een deegbal heeft gevormd. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Rol het deeg uit tot een lap van circa 4 mm dikte en bekleed hiermee een ingevette taartvorm (met losse bodem). Bekleed het deegje met bakpapier of aluminiumfolie en vul de vorm met bakbonen of rijst. Bak de bodem circa 15 minuten "blind", verwijder dan de steunvulling en bak nogmaals circa 10 minuten. Laat de bodem afkoelen tot gebruik.
Doe de stukken pompoen in een grote ovenschaal, besprenkel licht met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Dek de schaal af met aluminiumfolie en rooster de pompoen in circa 35 minuten gaar. Giet eventueel overtollige olie af en laat de pompoen afkoelen.
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en smoor hierin gedurende circa 5 minuten de prei en de knoflook. Voeg de wijn toe en laat deze ongeveer 3 minuten inkoken. Laat het preimengsel afkoelen.

Tot dit punt kun je de taart voorbereiden.

Pureer het pompoenvlees en het preimengsel in een keukenmachine, samen met de slagroom, de eieren, de eidooier, de tijm en de peterselie. Als een glad mengsel is ontstaan, kan de kaas en de nootmuskaat worden toegevoegd, samen met een royale hoeveelheid zout en peper. Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en oranje-goudbruin.
Als de taart in de oven staat, kun je de paddenstoelen bakken. Smelt hiervoor de boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan en roerbak de paddenstoelen en de knoflook 3-4 minuten. Doe de witte wijn erbij en laat dit in ongeveer 3 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie door de paddenstoelen.
Schep het paddenstoelenmengsel op de pompoen-preitaart en serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...