Google+ Followers

woensdag 1 februari 2012

Gegratineerde boerenkool met tomaat en witte bonen

Eigenlijk had ik voor vandaag een ander recept gepland, maar vanwege het fantastisch mooie vriesweer zijn de plannen gewijzigd. Bij vriesweer hoort boerenkool, nietwaar? Mijn favoriete groente – waarvoor ik altijd op zoek ben naar leuke recepten.
Omdat boerenkool (niet alleen bij mij, maar bij zoveel Nederlanders) zo geliefd is, vind ik het extra leuk dat mijn oude blogpost “Boerenkool voor beginners” één van de meest bezochte pagina’s op dit blog is! Ik hoop stiekem dat ik hiermee heel veel mensen heb kunnen aanzetten om lekker zelf aan de gang te gaan.

Dit recept heeft weinig met de originele Hollandse stamppot te maken, maar is een hele bijzondere en vooral lekkere manier om boerenkool eens heel anders te eten. Ik ontleende dit briljante idee niet aan een boek, maar aan het foodblog van Cooksister.

Voor 3-4 personen:
1 + ca. 1 eetlepel olijfolie
350-400 gr varkenssaucijzen
4 lente-uitjes, in dunne ringen
½ rood pepertje, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
400 gr tomatenblokjes (blik)
360 gr witte bonen (pot, afgespoeld en uitgelekt)
250 gr boerenkool
1 eetlepel verse salie, in dunne reepjes
75 gr broodkruimels of paneermeel
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Blancheer de boerenkool 2 minuten in licht gezouten water, laat uitlekken (knijp eventueel nog even extra uit) en snijd in repen van ongeveer 1 cm dikte.
Verwijder het vel van de varkenssaucijzen. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en doe het varkensvlees hierin. Bak dit een beetje rul en voeg na een paar minuten de uitjes, het pepertje en de knoflook toe. Bak deze een paar minuten mee en voeg dan de tomatenblokjes, de bonen en de boerenkool toe. Laat dit eveneens een paar minuten meegaren en doe uiteindelijk de salie erbij. Breng op smaak met zout en peper.
Neem een kom en vermeng hierin de broodkruimels met de Parmezaanse kaas en ruimschoots versgemalen peper. Vermeng goed.
Gebruik een grote ovenschaal (invetten is niet nodig) en schep het boerenkoolmengsel hierin. Bestrooi met een dikke laag broodkruimels en giet er nog wat olijfolie overheen. Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven en geniet dan van deze boerenkool-op-een-andere-manier!

Op de foto ziet het eindresultaat er nogal droog uit. Dat was het echter niet! Wil je toch een wat vochtigere structuur, voeg dan de tomatenblokjes pas op het allerlaatste moment toe en laat het tomatenvocht niet inkoken.

3 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...