woensdag 4 juli 2012

Linzensalade met geroosterde biet en geitenkaas

Ik zal maar meteen beginnen met een tip: wie rauwe bieten zoekt, hoeft niet naar een supermarkt te gaan. Daar hebben ze in het beste geval hele voorgekookte exemplaren, soms voorgekookte gesnipperde bietjes en in allerbelabberste geval rauwe bieten die zacht en gerimpeld zijn. Laat dit nu allemaal niet de bedoeling zijn! Dus: ga naar de groenteboer of naar de markt en koop daar zo’n bosje verse rauwe exemplaren. Schil ze en neem die leuke roze handjes voor lief (slijt snel, hoor!). Maak vervolgens deze salade – want dit is serieus lekker! Echt waar: ik kon me nauwelijks beheersen…

Het recept is een combinatie van een rooster-instructie uit het Jumbo-magazine en een salade uit “Vers uit de tuin” van Sarah Raven (Uitgeverij Terra).

Voor 2 personen:
400 gr rauwe biet, geschild en in blokken van 2 x 2 cm gesneden
1 + 1 eetlepel olijfolie
1 + ½ eetlepel honing
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 blik Bonduelle linzen (= 400 ml), uitgelekt en afgespoeld
50 gr zachte geitenkaas
sap van 1 citroen
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Doe de rauwe bieten in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Druppel er 1 eetlepel honing overheen, doe de tijm erbij en voeg een snufje zout en peper toe. Vermeng dit goed en rooster de bieten in 40-45 minuten gaar in de oven (controleer na ongeveer 30 minuten even).
Als de bietjes uit de oven komen, kunnen de uitgelekte linzen direct in de ovenschaal gedaan worden. Zo kunnen de linzen ook de honingolie en de vrijgekomen bietensappen opnemen. Laat afkoelen.
Schud of klop een dressing van het citroensap, 1 eetlepel olijfolie en een beetje (½ eetlepel) vloeibare honing. Breng de dressing op smaak met zout en peper en doe bij de linzen. Voeg uiteindelijk de verbrokkelde geitenkaas toe en meng voorzichtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...