Google+ Followers

zaterdag 27 augustus 2011

Bizar (lekker): Bacon jam

Bizar. Dat is het woord dat door me heen schoot toen ik over bacon jam las op het foodblog "Dinner with Julie". Bizar. Echt maf. Canadezen (Julie komt uit Calgary) doen bijzondere dingen met ahornsiroop, maar de combinatie met bacon, suiker, mosterd, koffie en aceto balsamico leek echt idioot.
Hoe idioot ook, ik moest het natuurlijk wel proberen - uiteindelijk werd in alle commentaren op de post in jubelende termen beschreven hoe enorm lekker het was. Het was helemaal niet moeilijk of tijdrovend om te maken en het resultaat was... bizar lekker!

Echt, jullie geloven me vast niet, maar dit is een recept dat je echt eens moet maken! Ik stond versteld en datzelfde gold voor iedereen die ik het heb laten proeven - mijn 2 potjes waren in no time leeg!

Voor 2 jampotjes vol:
500 gr spekreepjes of blokjes
1 kleine ui
2 teentjes knoflook (maar 4 of 5 mag ook)
100 gr donkerbruine basterdsuiker
120 ml sterke koffie
60 ml ahornsiroop
1 eetlepel aceto balsamico
1 eetlepel grove mosterd

Begin met het heel fijn hakken van de ui en de knoflook - of maak het jezelf gemakkelijk en gebruik hiervoor de blender.
Neem een grote pan met een dikke bodem en bak hierin de spekreepjes even goed aan. Schep de reepjes uit de pan en giet eventueel overtollig vet af. Doe de ui en de knoflook in de pan en fruit dit in ongeveer 5 minuten goudgeel. Doe de spekreepjes weer terug in de pan en voeg de suiker, de koffie, de ahornsiroop, de aceto balsamico en de mosterd toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op een matig vuur ongeveer 30 minuten pruttelen. De saus dikt snel in en is klaar als het de consistentie van dunne jam heeft (als het afgekoeld is, wordt het nog iets dikker). De jam kan zowel warm als koud gegeten worden.

2 opmerkingen:

  1. Dit staat ook al zo lang op m'n lijstje om eens te maken. Heerlijk lijkt me. Ben sowieso dol op bacon! Wie niet?? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit moet je een keer proberen! Het lijkt een idiote combinatie van smaken, maar het eindresultaat is ongelofelijk lekker!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...