Google+ Followers

woensdag 3 augustus 2011

Patate arraganate

Onlangs had ik bezoek van Nederlands vriendinnetje C., woonachtig in Zwitserland en haar Amerikaanse vriendje S., wonende in Frankrijk. Zelf ben ik natuurlijk op en top Hollands, maar woonde in het verleden wel 5 jaar in Duitsland en Djeco (de hond) is een Jack Russell, dus die is strikt genomen Brits. Verder was het helemaal niet internationaal, behalve dan dat we een Italiaans gerecht aten.
Deze ovenschotel is prima voor te bereiden (en dus perfect als er bezoek komt) en bleek zeer smakelijk. We aten de aardappelen samen met gestoomde zalm (bestreken met Provencaalse pesto) en een wortelsalade. Top!

Dit recept komt uit "Twee gulzige Italianen" van Antonio Carluccio en Gennaro Contaldo (Fontaine Uitgevers).

Voor 4 personen:
7 eetlepels extra vergine olijfolie
500 gr aardappels, in heel dunne plakken (zie opmerking #1)
1 theelepel gedroogde oregano
(zee)zout en versgemalen zwarte peper
flinke handvol basilicum, grof gescheurd
300 gr rode uien, in dunne ringen
400 gr cherry tomaten, doormidden gesneden en zaadjes verwijderd (zie opmerking #2)
1 eetlepel witte wijn

Opmerking #1:
Zorg dat de aardappels inderdaad in héél dunne plakken gesneden zijn. Alleen dan is de oventijd voldoende om de aardappels volledig te garen. Snijd je de aardappels wat dikker, verleng dan de oventijd.
Opmerking #2:
Het staat je geheel vrij om de zaadjes uit de tomaten keurig met een mesje te verwijderen. Wat echter ook prima werkt (en veel sneller gaat): uitknijpen. Wel zorgen dat je jezelf niet besproeit!

Verhit de oven tot 180 graden Celcius.
Giet 3 eetlepels olie in een grote ovenschaal. Leg dakpansgewijs een laagje aardappels op de bodem, strooi er wat oregano over, kruid met zout en peper en stop hier en daar een basilicumblaadje (ik had zelf te weinig verse basilicum, dus ik heb ook een beetje gedroogde basilicum gestrooid). Leg er dan een laagje uien en laagje tomaten op en besprenkel met wat olijfolie. Herhaal deze volgorde tot alle spulletjes op zijn en besprenkel de ovenschotel dan met de resterende olijfolie en de witte wijn.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven. Verwijder dan het folie en zet de schaal nog circa 20 minuten terug in de oven. Controleer of de aardappels gaar zijn en dien direct op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...