Google+ Followers

dinsdag 12 juli 2011

Wortelsalade

Mijn keukenmachine is een oerdegelijke Braun. Zo'n onverwoestbare Duitser, waarvan je bijna hoopt dat-ie het loodje legt - dan komt er plek voor een Kenwood of een KitchenAid. Maar nee, de trouwe ziel gaat maar door, ondanks zwaar en intensief gebruik. Merkwaardig genoeg had ik (en ik heb het apparaat toch al zo'n jaar of 15) nog nooit gebruik gemaakt van de hulpstukken om te raspen of te schaven. Dat leek me altijd zo'n gedoe, dat deed ik dan maar gewoon met de hand.
Dat veranderde toen ik vorige week deze wortelsalade ging maken. Ik was een beetje lui (what else is new?) en had echt geen zin om die peentjes met de hand te gaan raspen. Dus: het rasphulpstuk werd voor het eerst uit het plastic beschermhoesje gehaald en (verrassend eenvoudig) gemonteerd op de machine. En toen... knipperde ik een keer met m'n ogen... en alle worteltjes waren geraspt! In no time! Mijn hemel, wat heb ik al die jaren onnodig ingewikkeld lopen doen...

Deze salade komt uit "BK / Groenten" van Delphine de Montalier (Uitgeverij Terra). Het bleef niet bij één raspexperiment. Het hulpstuk is inmiddels al 3 keer in actie gekomen, want deze worteltjessalade is een hit! Heel zacht zoet/zuur, zonder dat de tranen in je ogen springen en in een handomdraai klaar. Tenminste: als je de machine gebruikt... Met de hand sta je waarschijnlijk een half uur te raspen!

Bijgerecht voor 4-6 personen (ik maakte iets minder):
10 middelgrote wortelen
1 afgestreken eetlepel kristalsuiker
sap van 1 citroen
3 eetlepels plantaardige olie (bv. lijnzaadolie of arachideolie)
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Schrap/schil de wortelen en rasp ze grof. Doe ze in een kom en strooi de suiker erover. Doe het citroensap en de olie erbij en breng op smaak met een beetje zout en peper. Schep door elkaar en zet de salade minimaal 1 uur in de koelkast, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.

4 opmerkingen:

 1. Het raspen van groenten is nu net waarom ik zo graag een keukenmachine wil! En om gebak te maken natuurlijk. Maar voorlopig heb ik weinig plaats in mijn keukentje, dus houd ik het maar bij een elektrische mixer, hakker en klopper...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Saskia,

  Plaatsgebrek is lastig... want een keukenmachine is wel een uitkomst. De mijne wordt heel veel gebruikt!
  Nu ik het licht gezien heb, ga ik nog veel vaker de raspfunctie gebruiken. Ik voel me een beetje dom dat ik jarenlang zo geklungeld heb...!

  Riejanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sinds een paar maanden ben ik in het bezit van een heuse kenwood km013 en blij dat ik er mee ben!!!
  Enkele jaren een philips cucina gehad, maar wat een rotapparaat was dat, lastig schoonmaken, alles van kunststof etc, lelijk ook dus hij stond in de kast en werd daardoor ook niet zoveel gebruikt. Mijn kenwood staat als blikvanger op mijn aanrecht, maar wordt daardoor dus ook bijna dagelijks gebruikt. milkshakes, brood/pizzadeeg, cakes, kruidenkaas (ingrdienten raspen met de foodprocessor) etc. etc. Standaard met alleen een blender nu zit er tijdelijk een gratis accesoire twv. € 100,- bij! Gekocht bij kookshop de pepermolen maar ook veel gekeken op amazon.co.uk
  Kitchenaid viel bij mij af omdat het alleen accessoires heeft die voorop kunnen, bij kenwood zijn er drie aansluitpunten.

  Dus mocht je vertrouwde braun het begeven een kenwood is zeker de moeite waard. Ik heb lang getwijfeld omdat het toch een flinke uitgave is en uiteindelijk van mijn man gekregen voor moederdag omdat hij dacht dat ik/wij er wel veel plezier van zouden hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,

  Bedankt voor de tip! Ik zal zeker ook een Kenwood overwegen. Als het ooit zover komt... de Braun weet van geen opgeven!

  Riejanne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...