Google+ Followers

dinsdag 5 juli 2011

Peperonata

Het is echt waar wat over de Italiaanse keuken gezegd wordt: heerlijke smaken, in alle eenvoud. Geen overdadig gebruik van ingredienten, gewoon wat simpele spullen - van uitstekende kwaliteit - en je kunt er de meest smakelijke gerechten van maken. Dat bleek maar weer eens toen ik deze peperonata maakte, naar een recept van de onovertroffen Anna del Conte ("L'Arte della cucina", Tirion Culinair).
Je fruit doodsimpel gewoon wat paprika's, uien en tomaten. Gebruik olie van goede kwaliteit en een lekkere azijn en - klaar. En l├ękker....!
Je kunt peperonata als bijgerecht bij vlees of vis eten, of gewoon als zelfstandige hap met brood erbij.

Note: ik gebruikte de olie van de geroosterde tomaten. Hierdoor kwam er dus ook een vleugje knoflook en kruiden mee. Top!

Bijgerecht voor 8 personen:
1 kg rode, oranje en rode paprika's
300 gr uien
400 gr tomaten
1 dl extra vergine olijfolie
2 eetlepels (witte wijn) azijn
1 theelepel zout

Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in grove stukken (ca. 3 x 3 cm, dit recept doet helemaal niet aan fijnsnijden). Pel en snipper (grof) de uien. Was de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes.
Doe de olijfolie in een grote braadpan en fruit de uien op een zacht vuurtje (ca. 5 minuten). Zet dan het vuur iets hoger (tot je een matig hoog vuur hebt), voeg de paprika's en de tomaten toe en bak deze 5 minuten. Zet dan het vuur weer laag en laat alle groenten nog zo'n 20 minuten opstaan.
Belangrijk: de paprika's moeten gaar zijn, maar niet zacht en slap! Bij mij was dit inderdaad na de voorgeschreven 20 minuten het geval, maar houd het boeltje goed in de gaten. Zet het vuur uit, voeg azijn en zout toe (de voorgeschreven hoeveelheden zijn indicatief, ga vooral op je eigen smaak af). Peperonata kan zowel warm als koud geserveerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...