Google+ Followers

dinsdag 17 mei 2011

Geroosterde tomaten

Ik ben in blijde verwachting. Heel blijde verwachting, van de opbrengst van mijn tomatenplantjes. Ik vertroetel mijn exemplaren, die - als het goed gaat - mij een overvloedige oogst aan gewone tomaten en trostomaatjes gaan opleveren. Helaas duurt het nog wel even...
Om alvast een beetje te oefenen, besloot ik afgelopen weekend gedroogde tomaatjes te maken. Uiteindelijk is er een limiet aan de hoeveelheid tomatensaus die straks in mijn vriezer kan, dus er moeten ook andere manieren onderzocht worden om de aanstaande tomatenoogst in goede banen te leiden (zul je zien dat het allemaal hopeloos mislukt...).

Ik haalde het recept uit "De smaak van mijn herinnering" van Tessa Kiros (Uitgeverij Terra Lannoo). Mevrouw Kiros schrijft dat de tomaten gehalveerd moeten worden, maar - eigenwijs als ik ben - ik sneed ze in kleinere stukken. Dat had ik beter niet kunnen doen, want uiteindelijk bleken mijn exemplaren iets té ver ingedroogd. De volgende keer ga ik me dus maar eens braaf aan de instructies houden. Aan de smaak van de tomaten mankeerde echter helemaal niets!

Voor ongeveer 320 gram:
1,5 kg rijpe tomaten
125 ml olijfolie
2 teentjes knoflook, gekneusd
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Bestrijk de folie met olijfolie, om plakken te voorkomen.
Snijd de tomaten in 2 helften (of maximaal in 4 stukken) en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat, dicht tegen elkaar aan. Bestrooi ze met zout en peper en zet de plaat 15 minuten in de oven (of tot de tomaten lichtjes beginnen te pruttelen). Verlaag dan de oventemperatuur tot 150 graden Celcius en laat de tomaten nog 90 minuten in de oven. De tomaten zijn dan licht ingedroogd, maar niet zo verschrompeld als je ze in de winkel vindt.

Laat de tomaten afkoelen en doe ze dan in een bak of pot. Geef een flinke klap op de knoflookteentjes en doe deze bij de tomaten, samen met voldoende olijfolie (de tomaten moeten nét onderstaan). Je kunt in deze fase ook bv. rozemarijn of tijm toevoegen (basilicum of peterselie kun je beter pas bij gebruik toevoegen). De tomaten zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast - en als de tomaten op zijn, kun je de geweldig geparfumeerde olijfolie nog gebruiken.

Ik gebruikte een deel van de tomaatjes direct voor een simpel pastagerecht: een restje strikjespasta, een restje oreganopesto en wat tomaatjes met aanhangende olie. Hier bleek maar weer eens: de eenvoudigste gerechten zijn vaak de beste!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...