Google+ Followers

zaterdag 12 juni 2010

Oregano pesto

Een paar weken geleden schreef ik al over mijn grote oreganostruik (oreganoplant?) en mijn plannen om daar iets lekkers mee te gaan doen. Er ontstond al snel het idee om een pesto van de blaadjes te gaan maken en vervolgens heb ik me er een tijdje over verbaasd dat je eigenlijk nooit iets hoort of leest over oreganopesto. Pesto wordt van de meest uiteenlopende kruiden gemaakt, maar oregano hoort daar nooit bij. Daar moest toch een reden voor zijn? Ik snap het niet en nadat ik de pesto dan eindelijk maakte, snap ik er nog veel minder van.

Deze pesto werd gemaakt op de wijze waarop je ook een normale basilicumpesto maakt, namelijk met toevoeging van pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Ik kreeg de tip dat oregano ook heel fijn samengaat met walnoten en enig onderzoek op het Internet lijkt die stelling te bevestigen. Het werden echter toch pijnboompitjes, om de simpele reden dat ik die in huis had en ze eigenlijk wel op moesten...

Dus: schaf een oreganoplant aan, plunder de blaadjes er vanaf en maak er deze heerlijke pesto van! Gewoon toevoegen aan een simpel bordje linguine, eventueel een paar uitgebakken blokjes pancetta erbij en genieten!

50 gr pijnboompitten
1 teentje knoflook
50 gr Parmezaanse kaas
snufje zeezout
bosje (handvol) oregano
(extra vergine) olijfolie

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Trek de blaadjes van de takken oregano (de takjes worden niet gebruikt) en doe alle ingredienten in de keukenmachine. Maal de ingredienten fijn (afhankelijk van eigen voorkeur) en voeg langzaam de olijfolie toe, tot de pesto de gewenste "dikte" heeft bereikt.
In de koelkast is deze pesto enkele dagen houdbaar. Om de houdbaarheid te verlengen kun je een laagje olijfolie bovenop de pesto gieten en het geheel daarna koel wegzetten.

5 opmerkingen:

 1. Klinkt goed. Heb je weleens pesto van daslook gemaakt?
  Zelfde principe. Daslook kun je vinden eind april begin mei.
  Groet,
  Joris van Ooijen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaaa, daslook --> daar ben ik dol op! Zie bv. mijn blog post "Met dank aan de Oosterburen" uit april 2010. Lijkt me inderdaad een heel aangenaam plan om daar pesto van te maken, maar nee, nog nooit gedaan. Daslook is ook niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in NL...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aha! Net wat ik nodig had. Ik zit hier met een flink overschot aan oregano, en geen idee wat ermee te doen. Ik hoopte dat oreganopesto een optie zou zijn, en Google bracht mij hier... Ik ga het proberen. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel fijn dit pesto recept met oregano! Heb het recept gemaakt met oregano en walnoten uit de tuin. De kaas vervangen door gebakken knoflook / tomaat (vanwege kaas allergie).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien een leuke variant voor als je geen knooflook en kaas hebt! Ik heb een stevige lepel kappertjes en de sap uit de pot toegevoegd...try it! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...