vrijdag 18 juni 2010

Cowboy rijstsalade met limoendressing

Het valt soms niet mee om iets nieuws te verzinnen voor de koopavondsalade. Er zijn eindeloos veel boeken voorhanden om een briljante salade te vinden, maar op de één of andere manier spreekt het soms even niet aan. Want eigenlijk... eigenlijk denk ik al een paar weken aan m'n cowboysalade...
M'n wat? Nou, m'n cowboysalade - ook bekend als "Cowboy rice salad with luscious lime dressing" - dus. Een oude bekende, uit (natuurlijk) het "USA cookbook" van Sheila Lukins (dat helaas inmiddels ook in het Engels nog maar moeilijk verkrijgbaar is).

Een nogal uitvoerig recept, dat door mij vaak in verkorte (vrije interpretatie, niet waar?) vorm wordt gemaakt. Voor wie geinteresseerd is in het volledige recept met bijbehorende ellenlange ingredientenlijst: laat het me even weten en ik mail het je toe. De korte versie is minder bewerkelijk en dus veel sneller klaar, maar onverminderd heerlijk. Een stevige rijstsalade met kidneybonen en een werkelijk geweldig lekkere limoendressing!

Bijgerecht voor 3 personen, of hoofdgerecht voor 2 personen:

Cowboy Rice Salad
1 kleine ui, gesnipperd
1 eetlepel olijfolie
100 gr langkorrelige witte rijst (of zilvervliesrijst)
snufje chilipoeder
snufje kurkuma
kaneelstokje (1-2 cm lang)
4,5 dl kippenbouillon (mag best van een bouillonblokje)
zout en versgemalen zwarte peper
1 theelepel fijngeraspte limoenschil
1 rode (punt-)paprika, in blokjes
125 gr kidneybonen (klein blikje, Bonduelle)
1 kipfilet, gekookt en in stukjes
100 gr chorizo, in stukjes
1 eetlepel fijngehakte koriander of peterselie
limoendressing

Fruit de ui al roerend 10 minuten in de olijfolie in een zware steelpan op laag vuur. Roer de rijst, chilipoeder, kurkuma en kaneel erdoor. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en kook de rijst met het deksel op de pan in circa 20 minuten gaar.
Roer de rijst los met een vork en doe hem in een kom. Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Schep de paprika en kidneybonen erdoor en voeg de kip en chorizo toe. Schep de salade voorzichtig om met limoendressing en peterselie- of koriandergroen. Serveer met partjes limoen.

Luscious lime dressing
1 eetlepel vers limoensap
½ theelepel honing
1 theelepel fijngeraspte limoenschil
½ theelepel knoflook, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper
3 eetlepels olijfolie

Klop in een kom (of gebruik Jamie's Flavour Shaker!) de honing, limoenrasp, knoflook, zout en peper door het limoensap. Giet de olijfolie er in een dunne straal bij en blijf kloppen tot het mengsel ingedikt is. Deze dressing is maximaal 1 week te bewaren in de koelkast. Laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...