Google+ Followers

donderdag 10 juni 2010

Frittata met macaroni, pancetta en basilicum

Deze week was de koopavondsalade geen salade. Salade is natuurlijk reuze lekker en gezond, maar soms wil je eens wat anders. Toen ik de nieuwste delicious. (juni 2010) doorbladerde, ontdekte ik daar een supersimpel receptje voor een lekkere Italiaanse frittata, die je ook op kamertemperatuur kunt eten. Ik heb het al eens eerder uitgelegd: in de winkel kan ik niets verwarmen (dus nooit een warme hap op koopavond - en nee, ik doe niet aan afhaal), maar er is wel een koelkastje (om de salade in te bewaren, naast de gebruikelijke kaas ). Maar je kunt natuurlijk ook een frittata thuis bereiden, overdag in het koelkastje leggen en op tijd eruit halen om op kamertemperatuur te eten...

Het recept komt dus uit het tijdschrijft, maar recepten voor frittata's (ofwel: Italiaanse omelet) kun je in ieder Italiaans kookboek vinden. In "De zilveren lepel" is er zelfs een hoofdstukje aan gewijd! Het is altijd een gerecht waarin alle restjes kunnen worden verwerkt (vlees, groente, kruiden, kaas). Dit recept is in zoverre speciaal dat het ook een restje koude pasta bevat - en daarmee is het dus perfect om als avondmaaltijd te dienen.

Tip: gebruik een koekenpan met een echt goede anti-aanbaklaag. De pan die ik gebruikte is al wat ouder en de frittata bleef dus vastplakken. Dat zorgt voor een minder mooi plaatje...

75 gr macaroni of andere korte pasta, beetgaar gekookt
75 gr pancetta of spekblokjes
1 teen knoflook, fijngehakt
5 grote eieren
75 gr (versgeraspte) Parmezaanse kaas
grote hand verse basilicumblaadjes + eventueel extra voor erbij

Bak de pancetta in een koekenpan met een doorsnede van zo'n 20 cm (en met een goede anti-aanbaklaag!) in 3-4 minuten knapperig. Voeg de knoflook toe en bak in 30 seconden goudbruin. Neem de pan van het vuur en zet apart.
Breek de eieren in een grote kom en klop ze goed door elkaar. Voeg het pancettamengsel toe en roer het met de pasta, parmezaan, basilicum en wat peper door de eieren.
Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur. Schenk het frittatamengsel in de pan en bak 6-8 minuten tot de frittata bijna gestold is.
Verwarm intussen de grill voor op de middelste stand. Zet de pan 4-5 minuten onder de grill tot de frittata goudbruin is. [Opmerking: mijn pan past niet onder de grill, dus heb ik de frittata met behulp van een groot bord gewoon omgedraaid en nog even op de andere kant gebakken - opnieuw niet bevorderlijk voor een mooi plaatje, maar het werkt wel]
Laat 2-3 minuten in de pan rusten en schep de frittata op een plank of schaal. Snijd hem in parten, garneer eventueel met de extra basilicum en serveer warm of op kamertemperatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...