Google+ Followers

dinsdag 8 juni 2010

Taartje met asperges en bosui

Hoewel ik een beetje laat op gang kwam in het aspergeseizoen, heb ik inmiddels 2 keer klassieke asperges gegeten. Tijd dus voor een beetje variatie. Het kan nog, het aspergeseizoen duurt tot 24 juni. Op die dag, Sint Jan, worden de laatste exemplaren gestoken en kan het land daarna rusten tot het volgende jaar. Natuurlijk zie je ook na 24 juni nog wel een tijdje asperges in de winkel, maar die worden dan dus steeds minder vers...
Dit bladerdeegtaartje is wat bewerkelijker dan wat ik normaal gesproken maak, maar het is zeker niet ingewikkeld. Het was een gewone doordeweekse maaltijd, maar dit is een gerecht dat zich ook prima leent voor een etentje. Een groot gedeelte (het voorbakken van de bodem en het koken van de asperges en bosuitjes) kan worden voorbereid en het vervolg is eigenlijk een fluitje van een cent.

Het recept komt uit een speciale editie van delicious. die bij een Libelle zat (mei 2010).

500 gr witte asperges, geschild, overlangs doormidden
6 bosuitjes (ik gebruikte wat meer, omdat mijn exemplaren nogal dun waren), over de lengte doormidden gesneden
150 gr gegrilde ham (plakken, of in luciferreepjes gesneden)
8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
4 eieren, losgeklopt
2 eetlepels bloem
1 bakje ricotta (250 gr)

Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Leg 4 plakjes bladerdeeg in een vierkant bij elkaar en druk ze aan elkaar vast. Herhaal dit met nog 4 plakjes. Leg de vierkanten op elkaar. Rol ze op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een groter vierkant van 35 x 35 cm (of tot een grote cirkel) en leg op een met bakpapier belegde bakplaat.
Snijd aan elke kant van het vierkant een lange, 1 cm brede reep af. Bestrijk de hele lap met losgeklopt ei. Leg de losse repen op de randen om de taartrand te vormen en druk ze licht vast. Bestrijk ook de rand met losgeklopt ei (niet de zijkant, want dat houdt het rijzen tegen). Prik de bodem met een vork in. Bak de bodem in 13-15 minuten goudbruin in de oven.
Kook de asperges in ruim kokend water met zout in 5-7 minuten beetgaar. Voeg na 3 minuten de bosuitjes toe. Giet af en laat uitlekken. Schakel de oven terug naar 200 graden Celcius.
Klop de ricotto met de eieren en de bloem los. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de asperges en bosui om en om naast elkaar over de taart. Strooi de ham erover. Schenk het eimengsel erover uit. Zet de taart terug in de oven en bak in 15-20 minuten verder gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...