Google+ Followers

vrijdag 4 juni 2010

Frisse couscoussalade - in yoghurt gegaard

Vorig jaar kreeg ik van bovenbuurman O. een gouden tip: hij vertelde mij over een kookles waar hij een couscoussalade had gemaakt, waarbij de couscous gegaard werd in yoghurt en citroensap. Ik reageerde een beetje argwanend, maar moest het natuurlijk wel proberen. En ja, verhip, het werkte! Eigenlijk natuurlijk niet zo heel vreemd: de zuren in de yoghurt en in het citroensap hebbende een garende werking. In Zuid-Amerika gebruiken ze al heel lang het sap van citrusvruchten om stukken vis te garen (ceviche).
Na de aanvankelijke achterdocht, veroverde de yoghurt-couscoussalade al snel een vast plekje in mijn keuken. Er is niet echt een strikt recept voor - je kunt er eigenlijk alles in doen wat je lekker vindt - maar een paar spelregels zijn er wel: op 200 gram couscous moet je (minimaal) 500 ml yoghurt (het liefst Griekse yoghurt en anders volle yoghurt) gebruiken en het sap van 1 citroen. In eerste instantie lijkt dit op couscous-soep, maar geloof me: het wordt helemaal geabsorbeerd. Fantastisch zomergerecht!

200 gr couscous
500 ml Griekse yoghurt
sap van 1 citroen
40 gr (geroosterde) pijnboompitten
150 gr feta, in blokjes
1 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
100 gr droge worst, in blokjes
100 gr gewelde pruimen, in blokjes
25 gr verse munt, in reepjes
1 theelepel couscouskruiden of kaneel
zeezout en versgemalen peper

Voeg de yoghurt en het citroensap toe aan de couscous en roer alles goed door elkaar. Zet het minimaal 1 uur (maar beter: een dag of nacht) in de koelkast. Je zult zien dat de couscous dan gegaard is en het vocht volledig heeft opgenomen. Gebruik 2 vorken om de couscous uit elkaar te halen. Het is ietsje vochtiger dan normale couscous, maar toch behoorlijk rul.
Voeg nu alle andere ingredienten toe, volledig naar je eigen smaak. Het verdient de aanbeveling om in ieder geval 1 zoet element toe te voegen (rozijnen, gedroogde abrikozen of gewelde pruimen), een kaas (feta of geitenkaas) en iets noot-achtigs (pijnboompitten, amandelen). Het gebruik van vlees (in de vorm van blokjes droge worst of kipreepjes) is een mogelijkheid, maar niet strikt noodzakelijk. Leef je uit en geniet ervan! Deze salade is verrassend en verfrissend, perfect voor de komende zomer!

2 opmerkingen:

  1. ik maakte 'm voor een zomerse bbq. Heerlijk! zonder vlees want daar draait een bbq toch om, maar met een extra touch; fijngesneden bleekselderij en een handje verse gesneden koriander. Had geen gedroogde pruimen in huis, wel vijgen... ook prima!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...