Google+ Followers

zaterdag 14 mei 2011

Panna cotta met passievrucht

Omdat E. & J. deze week kwamen eten, had ik een fijn excuus om eens lekker uit te pakken met een toetje. In zijn algemeenheid zijn deze namelijk verboden in huize Cook & Book en zeker op dit moment, aangezien ik een halfslachtige poging doe wat kilo's kwijt te raken.
In navolging van Nigella Lawson huldig ik het principe "Als je gaat zondigen, doe het dan goed - en geniet ervan!". Dus geen commentaar en gewoon aan de slag met slagroom en suiker!
(En je kunt jezelf natuurlijk altijd wijsmaken dat de passievruchten boordevol vitaminen zitten en het toetje dus eigenlijk heel gezond is...)

Het recept komt uit "Kookschool / De desserts" van Marianne Magnier-Moreno (Uitgeverij Inmerc).

Voor 4 personen:
400 ml slagroom
60 gr suiker
1 vanillestokje
3 blaadjes gelatines (totaal 4 gr) (*)
4 passievruchten

(*)  Over de gelatine: kijk even goed op de verpakking welk gewicht een blaadje heeft, dit verschilt namelijk per merk. In mijn geval moest ik 3½ blaadjes gebruiken om 4 gram te bereiken, maar dit waren kleine bladen. Eerst dus even controleren!

Week de gelatine in een grote kom koud water. Splijt het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit.
Doe de slagroom in een pannetje samen met de vanillezaadjes en het vanillestokje. Verhit dit voorzichtig, ongeveer 5 minuten, op niet al te hoog vuur.
Wacht tot er damp van de room komt en voeg dan de suiker toe. Roer goed tot de suiker opgelost is en zet dan het vuur hoger. Als de room tegen de kook aan komt (dus niet laten koken!), kan de pan van het vuur genomen worden. Laat 1 minuut afkoelen en verwijder het vanillestokje.
Knijp de gelatine goed uit en voeg dit toe aan het roommengsel. Vermeng grondig en laat het mengsel dan 5 minuten afkoelen (roer af en toe even door om velvorming te voorkomen). Schep dan (met een juslepel, da's het meest handig) de creme in 4 glaasjes / potjes / ramequins (wat jij leuk vindt) en laat ze tot kamertemperatuur afkoelen. Dek dan af met wat huishoudfolie en zet de panna cotta minimaal 2 uur in de koelkast.
Om te controleren of de creme voldoende opgesteven is, kun je simpelweg even met het potje schudden: de panna cotta mag niet trillen of wiebelen. Als dat niet het geval is, kun je ze serveren in de glaasjes / mini-Creusetjes / ramequins of je kunt ze storten op een bordje (zet ze dan heel even in gloeiend heet water, zodat de zijkanten los laten). Snijd de passievruchten doormidden en lepel ze uit. Bedek de bovenkant van de panna cotta met een laagje passievrucht. Heerlijk en simpel, wat wil je nog meer...

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...