Google+ Followers

dinsdag 31 mei 2011

Asperges met wittewijnsaus en Parmezaanse kaas

Het aspergeseizoen schiet alweer behoorlijk op (ze zijn er nog tot 24 juni). Ik moet altijd oppassen dat ik ze niet té vaak eet (op een gegeven moment ben ik er namelijk wel helemaal klaar mee), maar door wat variatie aan te brengen is dat risico minder groot. Zo at ik dit seizoen al asperges in een hartige taart met pesto, op de klassieke wijze en afgelopen weekend in een wittewijnsaus met gegratineerde Parmezaanse kaas.

Alle credits voor dit recept zijn voor Ozana (van Urban Chef Arnhem), die dit maakte voor de meest recente #ADPTU (American Dinner Party Tweet Up) - een stelletje gezellige dames uit Arnhem en omstreken (we kennen elkaar via Twitter, vandaar het Twitter-lingo), die allemaal een gerechtje maken voor een leuke avond. We doen niet aan gastronomisch gefröbel, we eten gewoon lekker en kletsen die hele avond door. Altijd feest!

Ik heb geprobeerd om er een "echt" recept van te maken, compleet met grammen en milliliters, maar werkelijk: gooi er vooral net zoveel peterselie en kaas in als je lekker lijkt.

Voor 2 personen:
500 gr witte asperges, geschild
25 gr roomboter
25 gr bloem
150 ml droge witte wijn
125 ml creme fraiche
handjevol peterselie, fijngehakt
handjevol geraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Breng de asperges in een grote pan gezouten water aan de kook. Laat ze een minuutje koken, zet dan het vuur uit en laat de asperges in het hete water staan tot ze afgekoeld zijn.
Verwarm de oven voor op 225 graden Celcius.
Begin de saus door het maken van een roux: smelt de boter in een pannetje en roer met een garde de bloem erdoor (het wordt een droge massa). Laat even doorkoken en giet dan langzaam de witte wijn erbij. Roer goed door, tot alle klontjes weg zijn. Doe de creme fraiche erbij en op het laatst de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
Dep de asperges droog en leg ze in een ovenschaal. Giet de saus eroverheen en bestrooi rijkelijk met de Parmezaanse kaas. Zet de asperges zo'n kwartier in de oven, tot de kaas goed gegratineerd is.
Tip van Riejanne: drink er vooral diezelfde droge witte wijn bij! Yum!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...