Google+ Followers

donderdag 26 mei 2011

New York cheesecake

Het stond al lang op m'n lijstje, maar het kwam er steeds niet van: een New York cheesecake maken. Niet zo'n Hollandse kwarktaart, maar een Amerikaanse cheesecake - zo'n ééntje die je eerst moet bakken en dan in de koelkast laat opstijven. Het punt is: je moet er even de tijd voor nemen. Niet omdat het veel werk is (helemaal niet!), maar er zit zo'n 15 uur (!) tussen start en finish...

Enige zelfbeheersing is dus noodzakelijk, maar het wachten bleek de moeite absoluut waard. Deze taart is namelijk niet erg zoet, eerder tja... roomkazerig met een vleugje vanille en citroen. Behoorlijk machtig, dat wel - zelfs ík neem er maar een klein stukje van...

Het recept komt uit "Cheesecake" van Keda Black (Uitgeverij Becht, verkrijgbaar in de winkel).

Voor 6-8 personen (ik maakte de helft, een mini-cheesecakeje):
100 gr zandkoekjes
40 gr gesmolten boter
750 gr roomkaas (Mon Chou of Philadelphia naturel)
150 gr suiker
2 afgestreken eetlepels bloem
rasp van ½ citroen (eventueel iets meer)
1 theelepel vanille-extract
3 eieren en 2 eidooiers
125 gr creme fraiche

Gebruik bij voorkeur een springvorm met een doorsnede van 20 cm.Vet de vorm goed en bekleed de bodem en de rand met bakpapier (enkele centimeters uitstekend). Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
Doe de koekjes in een keukenmachine en maal ze fijn. Doe de gesmolten boter erbij en bedek de bodem van de vorm hiermee. Druk goed aan en zet 10-15 minuten in de oven.
Verhoog de oventemperatuur tot 200 graden Celcius.
Gebruik opnieuw de keukenmachine om de roomkaas mooi glad te mixen (ongeveer 30 seconden). Voeg daarna de suiker, de bloem, de citroenrasp, het vanille-extract en de eieren en eidooiers toe. Eindig met de creme fraiche en vermeng dit kort.
Schenk dit mengsel op de bodem en zet de taart in de oven. Verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 100 graden Celcius en bak de cheesecake dan nog 60 minuten. Zet de oven uit en de deur op een kiertje, maar laat de vorm nog een uur in de oven staan. Haal dan de taart uit de oven, laat volledig afkoelen en zet hem in de koelkast. Wacht minimaal 12 uur, maar 24 uur is eigenlijk beter. Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...