Google+ Followers

zaterdag 16 juli 2011

Risotto met paddenstoelen en salie

Het regenachtige en koude weer deed vermoeden dat de zomer al afgelopen was en dat de herfst zijn intrede had gedaan. Niet zo jofel, maar een perfect excuus om weer eens risotto te maken. Dat is een gerecht waar ik altijd zin in heb, maar wat ik toch altijd een beetje associeer met herfst en winter. Nou, dat kan dus ook midden juli zijn.
Daarnaast is risotto een perfect gerecht om alle restjes uit de koelkast in te verwerken. Aldus geschiedde. Het onderstaande is een recept voor een risotto voor één persoon, alleen is het wel een stevige portie. Het blijkt onmogelijk voor mij om een éénpersoonsmaaltijd van normale afmetingen te maken. Gelukkige heb ik een stevige eetlust...

Voor 1 persoon:
2 eetlepels roomboter
200 gr gemengde paddenstoelen, in schijfjes
1 sjalot, fijngehakt
1 (kleine) stengel bleekselderij, in kleine blokjes
75 gr risotto rijst
scheutje droge witte wijn
circa 500 ml kippenbouillon
75 gr gerookte kipfilet, in blokjes
3 takjes verse salie, in reepjes gesneden
handjevol geraspte Parmezaanse kaas
(zee)zout en versgemalen zwarte peper

Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen - zo'n 5 minuten, tot ze een bruin kleurtje hebben. Doe de paddenstoelen in een kommetje en zet apart tot gebruik.
Smelt de tweede eetlepel boter in de koekenpan en fruit hierin op zacht vuur de sjalot en bleekselderij een paar minuten. Voeg de rijst toe en bak deze even mee. Doe de scheut wijn erbij en daarna, scheutje voor scheutje, de bouillon. Zorg dat de bouillon zachtjes kookt en laat de rijst langzaam de vloeistof opnemen. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de rijst de vorige scheut vrijwel volledig heeft geabsorbeerd. Aan het einde van de kooktijd moet de rijst niet droog zijn, maar romig en nog net vloeibaar.
Als de rijst vrijwel gaar is, kunnen de paddenstoelen weer terug in de pan, samen met de kipfilet en de salie. Verwarm even goed en voeg dan de Parmezaanse kaas toe. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Nog een kleine tip ("geleend" van de "Twee gulzige Italianen"): besprenkel de risotto met een paar drupjes lekkere aceto balsamico. Yum!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...